Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στην Ευρώπη είναι πιθανό να επιφέρει η οικονομική κρίση, καθώς η διατροφή γίνεται χειρότερη και παράλληλα αυξάνουν η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο καθηγητής δημόσιας υγείας και πρόληψης στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία, Χοσέ Μαρτίν-Μορένο, αν και κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του αριθμού θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη, οι προσπάθειες πρόληψης δεν επαρκούν, καθώς τα νέα περιστατικά διαγνωσμένου καρκίνου εμφανίζουν διαχρονική αύξηση, κατά 20% περίπου μεταξύ του 2002 (2,1 εκατ.) και του 2008 (2,5 εκατ.).

Η έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την πρόληψη του καρκίνου με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα αυξάνοντας την έκθεση των ανθρώπων σε νέους παράγοντες κινδύνου μέσω των αλλαγών στην εργασία τους και στις συνήθειες της καθημερινής ζωής τους.

Η κρίση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο εργασιακής ασφάλειας και να επηρεάσει δυσμενώς τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων όσον αφορά τα διαθέσιμα κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ερευνών κατά του καρκίνου.

Στη μελέτη αναφέρεται πως σε περιόδους οικονομικής ύφεσης κυρίως οι άνεργοι τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Παράλληλα, όταν υπάρχει ύφεση, μειώνονται οι χορηγίες και δωρεές από φιλανθρωπικούς οργανισμούς σε ερευνητικούς φορείς για τον καρκίνο, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες και τα κράτη περικόπτουν τα κονδύλια των προϋπολογισμών για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας.

Επίσης, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τείνει να αυξάνεται η έκθεση των ανθρώπων σε καρκινογόνες ουσίες, ιδίως στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς χαλαρώνουν οι σχετικοί έλεγχοι για την τήρηση των προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας στους επαγγελματικούς χώρους. Όσο δυσκολεύει η οικονομική κατάσταση των εταιριών, τόσο αυτές τείνουν να μειώνουν το επίπεδο ασφάλειας των εργαζομένων τους.

Μια άλλη μελέτη υπό τη δρα Έσθερ ντε Βρις του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου «Έρασμος» της Ολλανδίας, υπολόγισε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 1975 τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου στην Ευρώπη, αποτελώντας πλέον το 13,6% των συνολικών περιστατικών καρκίνου, το δεύτερο κυριότερο είδος όγκων, καθώς και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από τη συγκεκριμένη νόσο.

Η απουσία σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες που έχουν αυξήσει τον καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με τους ολλανδούς ερευνητές.

Οι μελέτες δημοσιεύονται στο στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Cancer.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από