Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν πως η βιταμίνη Β επιβραδύνει έως και 50% τη συρρίκνωση του εγκεφάλου που προκαλεί με τη σειρά της ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και τη νοητική και γνωσιακή έκπτωση που προκαλούνται φυσιολογικά με την πρόοδο της ηλικίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς μελέτης, η υψηλή δοσολογία βιταμίνης Β «εξουδετερώνει» από το αίμα το αμινοξί ομοκυστεΐνη, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται από 30% έως 50% ο ρυθμός συρρίκνωσης του εγκεφάλου.

Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» καθηγητής, David Smith, υπεύθυνος της έρευνας από τη σχολή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης«τη δόση που χρειάζεται δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να τη λάβουμε από τη διατροφή: είναι 4 φορές υψηλότερη σε φυλλικό οξύ, 300 υψηλότερη σε βιταμίνη Β12 και 15 μεγαλύτερη σε βιταμίνη Β6. Εν τούτοις, θα συμβούλευα νέους και υγιείς, μέσω της μεσογειακής σας διατροφής που είναι πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες, πως μπορούν να ασκήσουν σημαντική πρόληψη κατά της άνοιας».

«Η ομοκυστεΐνη καταστρέφει τα αγγεία με αποτέλεσμα να μην μεταφέρεται αίμα στον εγκέφαλο. Έτσι, οι νευρώνες δεν μπορούν να πάρουν ούτε οξυγόνο, ούτε γλυκόζη και πεθαίνουν. Εμείς χρησιμοποιούμε ήδη στην καθημερινή μας κλινική πράξη βιταμίνη Β σε ασθενείς με υψηλή ομοκυστεΐνη με πολύ καλά αποτελέσματα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η κ. Μάγδα Τσολάκη, Καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτχάιμερ.

Στη μελέτη που έκανε καθηγητής, David Smith, από τη σχολή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε συνεργασία με νορβηγούς ερευνητές, συμμετείχαν 168 εθελοντές τρίτης ηλικίας. Όλοι είχαν ήπια απώλειας μνήμης και αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην έκφραση λόγου. Βάσει των συμπτωμάτων, σχεδόν οι μισοί αναμενόταν να εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι μισοί από αυτούς λάμβαναν καθημερινά τα συστατικά της βιταμίνης Β φυλλικό οξύ, Β6 και Β12, ενώ οι άλλοι μισοί έπαιρναν ένα εικονικό αγωγή (πλασέμπο).

Οι ποσότητα που τους χορηγούνταν ήταν 300 φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για τη Β12, 15 φορές μεγαλύτερες για το Β6 και τέσσερις φορές μεγαλύτερη για το φυλλικό οξύ.

Τόσο στην αρχή της έρευνας, όσο και μετά από δύο χρόνια, έγιναν μαγνητικές τομογραφίες και συγκρίθηκαν οι εγκέφαλοι των ατόμων, προκειμένου να ελεγχθεί το μέγεθος της συρρίκνωσης του εγκεφάλου που προκαλεί την ήπια νοητική έκπτωση, η οποία συχνά οδηγεί στην άνοια.

Κατά μέσο όρο ο εγκέφαλος συρρικνώνεται φυσιολογικά με ρυθμό 0,5% ετησίως μετά την ηλικία των 60 ετών, ενώ στα άτομα με μέτρια νοητικά προβλήματα κατά 1%. Στα άτομα με Αλτσχάιμερ ο ρυθμός συρρίκνωσης φτάνει σε ετήσια βάση 2,5%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, σε όσους λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης Β, ο ρυθμός συρρίκνωσης του εγκεφάλου είχε μειωθεί 30% και σε κάποιες περιπτώσεις έως και 50%.

Όσοι είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο, εμφάνισαν μέση ετήσια εγκεφαλική συρρίκνωση 1,08%, ενώ όσοι είχαν πάρει βιταμίνη Β μόνο 0,76%.

Μάλιστα όσοι εθελοντές είχαν την περισσότερη ομοκυστεϊνη στο αίμα τους, όταν ξεκίνησε η μελέτη, ωφελήθηκαν συγκριτικά περισσότερο, καθώς οι εγκέφαλοί τους συρρικνώθηκαν με τον μισό ρυθμό σε σχέση με όσους είχαν πάρει το εικονικό χάπι.

Γι’ αυτό και οι βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν πως η δράση της βιταμίνης Β «εξουδετερώνει» την ομοκυστεϊνη και έτσι εξηγούν την προστατευτική δράση της στους ηλικιωμένους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS.