ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ «Βάρβαρη» και «πέραν πάσης περιγραφής» χαρακτήρισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την ποινή του λιθοβολισµού που έχει επιβληθεί στην Ιρανή Σακινέχ Μοχαµαντί Αστιάνι. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κοµισιόν δήλωσε ότι είναι συγκλονισµένος από την είδηση αυτή. «Μην ανακατεύεστε!» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε χθες την τουρκική κυβέρνηση ότι αποθαρρύνει τον δηµόσιο διάλογο για τις συνταγµατικές µεταρρυθµίσεις που προτίθεται να εφαρµόσει και το µέλλον των οποίων θα αποφασιστεί µε δηµοψήφισµα την ερχόµενη Κυριακή.

Εκπρόσωπος της Κοµισιόν δήλωσε ότι η Ε.Ε. υποστηρίζει την προσπάθεια της Αγκυρας για αλλαγές, αλλά αυτή δεν συνοδεύτηκε «από µια ευρεία διαδικασία συζήτησης σε όλο το πολιτικό φάσµα και την κοινωνία».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι Πράσινοι φαίνεται πως είναι οι µεγάλοι κερδισµένοι από την απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας των πυρηνικών σταθµών της Γερµανίας τουλάχιστον έως το 2035. Το πιο πετυχηµένο πράσινο κόµµα της Ευρώπης, που στις περυσινές εθνικές εκλογές αύξησε τη δύναµή του κατά 20%, εκτιµάται ότι µπορεί να είναι πρώτο κόµµα στις δηµοτικές εκλογές το 2011.

ΙΤΑΛΙΑ Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ιταλία και επανέρχεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών µετά τη σκληρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι µε τον πρώην σύµµαχό του Τζιανφράνκο Φίνι. Ο Μπερλουσκόνι αναµένεται να συναντήσει προσεχώς τον πρόεδρο της Δηµοκρατίας µε σκοπό να του ζητήσει να αποµακρύνει τον Φίνι από την προεδρία της Βουλής.

ΚΟΝΓΚΟ Στα µέσα Αυγούστου, ο ΟΗΕ είχε κάνει λόγο για 150 θύµατα. Στις 2 Σεπτεµβρίου, ανέβασε τον αριθµό στα 240. Και χθες, ανακοίνωσε πως περισσότερες από 500 γυναίκες, κορίτσια και µωρά έχουν πέσει θύµατα βιασµού από αντάρτες στο Ανατολικό Κονγκό τον τελευταίο µήνα.