Οι ηλικιωμένοι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.050 εθελοντές ηλικίας 70 έως 89 ετών, από τους οποίους πήραν συνεντεύξεις οι ερευνητές για τη μνήμη και το ιατρικό ιστορικό τους, ενώ τους υπέβαλλαν σε ειδικά τεστ μνήμης και ικανότητας σκέψεως.

Συνολικά, το 14% των εθελοντών έπασχαν από ήπια νοητική διαταραχή, αλλά το ποσοστό αυτό ήταν κατά σχεδόν 40% υψηλότερο στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες (19% έναντι 14%).

Οι πάσχοντες από ήπια νοητική διαταραχή παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης ή σκέψεως τα οποία είναι πιο σοβαρά από αυτά που θα σχετίζονταν με την φυσιολογική γήρανση. Η ήπια νοητική διαταραχή συχνά – αλλά όχι πάντοτε – αναπτύσσουν αργότερα νόσο του Άλτσχαϊμερ, σύμφωνα με την Εταιρεία Νόσου του Άλτσχαϊμερ των ΗΠΑ.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο τεύχος της 7ης Σεπτεμβρίου της επιθεώρησης «Neurology», έδειξε ακόμη πως το 10% των συμμετεχόντων είχαν άνοια, ενώ το 76% είχαν φυσιολογική μνήμη και ικανότητα σκέψης.

«Είναι η πρώτη μελέτη που διεξάγεται στην κοινότητα και δείχνει ότι η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής είναι υψηλότερη στους άντρες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόναλντ Πίτερσεν, από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το κυβερνητικό Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ και το ερευνητικό πρόγραμμα για τη νόσο του Άλτσχαϊμερ της Κλινικής Μάγιο, έδειξε ακόμη πως η ήπια νοητική διαταραχή είναι συχνότερη μεταξύ των λιγότερο μορφωμένων ατόμων και μεταξύ όσων έχουν μείνει εργένηδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από