Ένας 60χρονος Βρετανός με λευχαιμία εξέπληξε τους γιατρούς του όταν παρουσίασε ύφεση της νόσου πριν καν αρχίσει να υποβάλλεται σε θεραπεία. Τώρα, συνεχίζει κανονικά τη ζωή του, δίχως όμως να ξέρει εάν θα την ξαναεκδηλώσει ή όχι.

Ο άντρας λέγεται Πίτερ Κρέιν και είναι συνταξιούχος δάσκαλος. Με λευχαιμία διαγνώστηκε πριν από 18 μήνες και οι γιατροί του είπαν ότι θα έκανε χημειοθεραπεία για να την διατηρήσει υπό έλεγχο, καθώς συνήθως η ασθένεια δεν ιάται.

Έκτοτε, όμως, κάθε εξέταση αίματος που έκανε ήταν φυσιολογική και την περασμένη εβδομάδα οι γιατροί του είπαν ότι ο καρκίνος του έχει μπει σε στάδιο «αυτόματης ύφεσης».

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν μου είπαν ότι δεν υπάρχει πλέον ίχνος καρκίνου στο σώμα μου», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ». «Εξαφανίστηκε από μόνη της, δίχως θεραπεία. Απ’ ό,τι μου είπαν οι γιατροί, η αυτόματη ύφεση μπορεί να συμβεί, αλλά είναι πάρα πολύ σπάνια. Δεν είναι όμως μοναδική, ούτε μπορούν να με διαβεβαιώσουν ότι ο καρκίνος δεν θα επιστρέψει. Προς το παρόν, όμως, έφυγε ένα τεράστιο βάρος από πάνω μου».

Ο 60χρονος από το Ηστ Μπόλτον είχε διαγνωστεί με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, την πιο συχνή μορφή της νόσου, η οποία συνήθως διατηρείται υπό έλεγχο με φαρμακευτική αγωγή. Για τους ειδικούς, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους, τυχερούς ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν αυτόματη ύφεση της νόσου.

«Ο κ. Κρέιν είναι πάρα πολύ τυχερός. Αυτού του είδους η αυτόματη υποχώρηση της νόσου έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, αλλά δεν είναι συνηθισμένη. Είναι πάρα, μα πάρα πολύ σπάνια», λέει ο δρ Κεν Κάμπελ, από τον βρετανικό οργανισμό Leukaemia & Lymphoma.

«Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι μια πολύπλοκη ασθένεια και περιστατικά σαν αυτό έχουν μεν αναφερθεί, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια», συνηγορεί η κυρία Βάντα Τέιλορ από τον οργανισμό Cancer Research UK.

Ο κ. Κρέιν και η 58χρονη σύζυγός του Μέρι προγραμματίζουν τώρα την συμμετοχή τους σε ένα πολύμηνο ποδηλατικό ταξίδι ανά τη Γαλλία, το οποίο θέλουν να κάνουν για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη γύρω από την λευχαιμία.