Η Ρινοκολπίτιδα ή αλλιώς Ιγμορίτιδα, θεραπεύεται; Αυτή είναι μία ερώτηση που απασχολεί αρκετά την ΩΡΛ ειδικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες. Στη χώρα μας, περισσότεροι από 400,000 άνθρωποι υποφέρουν κάθε χρόνο από την σοβαρή αυτή ασθένεια.

Πλέον υπάρχει λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα και ακούει στο όνομα κυκλάμινο. Ή αλλιώς Nasodren, η μόνη αιτιολογική, φυσική λύση κατά της ρινοκολπίτιδας.

Στο ευρωπαϊκό Ρινολογικό συνέδριο που έγινε τον Ιούνιο στη Γενεύη παρουσιάστηκε η ελληνική μελέτη “Free Nose”, η οποία είχε καταπληκτικά αποτελέσματα.

Για πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα, πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ελλήνων ιατρών η πρώτη επιδημιολογική μελέτη που αφορά τις ευεργετικές ικανότητες του κυκλάμινου στην ρινοκολπίτιδα. Στη μελέτη εξετάστηκαν πάνω από 650 περιστατικά που είχαν διαγνωστεί με οξεία ρινοκολπίτιδα, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα λάμβανε μόνο αντιβίωση ενώ η δεύτερη ομάδα συνδύαζε αντιβίωση με Nasodren.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εκπληκτικά. Η συνδυαστική αγωγή αντιβίωση με Nasodren, είχε καλύτερα αποτελέσματα από την αγωγή με απλή αντιβίωση. Οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν Nasodren με αντιβίωση ήταν κατά 89,5% ικανοποιημένοι από την θεραπεία τους και ένοιωθαν μεγαλύτερη ανακούφιση κατά την 7η μέρα θεραπείας. Τα συμπεράσματα της επιδημιολογικής μελέτης κατέληξαν ότι το εκχύλισμα κυκλάμινου-Nasodren είναι αποτελεσματική και ασφαλές θεραπεία κατά της ρινοκολπίτιδας. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί καμία παρενέργεια έπειτα από χρήση του και ότι αρκεί μόνο ένας ψεκασμός την ημέρα για να ενεργοποιηθεί ο μοναδικός μηχανισμός δράσης του.

Εκτός από την επιδημιολογική μελέτη «Free Nose», αυτή τη στιγμή τρέχουν άλλες δύο μελέτες που αφορούν τις ευεργετικές ικανότητες του κυκλάμινου και συγκεκριμένα του πρωτοποριακού Nasodren. Η μία έχει να κάνει με την Μέση Εκκριτική Ωτίτιδα και η άλλη αφορά το Nasodren σαν μονοθεραπεία στην οξεία ρινοκολπίτιδα.

*Το Nasodren διανέμεται από την εταιρία PharmaQ και μπορείτε να το βρείτε μόνο στα φαρμακεία.