Πρακτικές, απλές συμβουλές και υπενθυμίσεις στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στους οδηγούς απευθύνει η ΕΛΠΑ, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, στην κοινή προσπάθεια περιορισμού των ατυχημάτων με μαθητές και παιδιά, στο δρόμο και στο σχολείο.

Όπως τονίζει η ΕΛΠΑ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΣΑ (*):

Κάθε χρόνο στη χώρα μας σημειώνονται περισσότερα από 1.800 ατυχήματα μέσα και έξω από τα σχολεία με θύματα μικρούς μαθητές

Περισσότερα από 85 παιδιά (0-17 ετών) αφήνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους δρόμους της χώρας μας.

(*) Στοιχεία ΟΟΣΑ (OECD/ IRTAD- INTERNATIONAL TRAFFIC DATA):

Το 2007 καταγράφηκαν στη χώρα μας από τροχαία ατυχήματα188 θάνατοι παιδιών ηλικίας 0-20 ετών, ως εξής:

– Ηλικία 0-14 ετών:42

– Ηλικία 15-17 ετών:43

– Ηλικία 18-20 ετών: 103

Με την ευαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών για την πρόληψη των τροχαίων, τα ατυχήματα μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο, τονίζει η ΕΛΠΑ η οποία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καλεί τους γονείς, τους νηπιαγωγούς, δάσκαλους και καθηγητές και τους οδηγούς:

Να αναλάβουν πρωτοβουλίες και πρακτικά μέτρα, που στοχεύουν στον περιορισμό των κάθε είδους ατυχημάτων. Προς το σκοπό αυτό:

α) Οι γονείς

  • Να περπατήσουν μαζί με τους μικρούς μαθητές στις διαδρομές και διαβάσεις προς και από το σχολείο από τις οποίες η μετάβαση και η αποχώρησή τους γίνονται με ασφάλεια, χωρίς να διατρέξουνκίνδυνο.
  • Να ενεργοποιήσουν και να ενισχύσουν -και μέσω των τοπικών τους συλλόγων, το θεσμό του «Σχολικού Τροχονόμου» -ένας χρήσιμος θεσμός που λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε αρκετά σχολεία της χώρας. Ακόμη:
  • Στις περιπτώσεις όπου η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με σχολικά λεωφορεία, οι γονείς θα πρέπει να λάβουν τη διαβεβαίωση ότι αυτά είναι απολύτως κατάλληλα (πρόσφατα ελεγμένα, διαθέτουν ζώνες ασφαλείας, πυροσβεστικά μέσα, συνοδό κ.ά.) προκειμένου να εξασφαλίζονται οι ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς.

β) Οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι και καθηγητές

  • Να μυήσουν τους μαθητές στους απλούς κανόνες της ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς, όπως στην αποκλειστική χρήση των διαβάσεων και των σηματοδοτών, στην αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών μέσα και έξω από το σχολείο, στο δρόμο κα.
  • Πρόσθετα μπορούν να επισκεφθούν με τους μαθητές τα «Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής», που λειτουργούν σε αρκετές περιοχές όλης της χώρας, ώστε να εκπαιδεύουν τους μαθητές στην ασφαλή κυκλοφορία.

γ) Οι οδηγοί

Όσον αφορά τέλος στους οδηγούς, η ΕΛΠΑ υπενθυμίζει ότι:

– Όταν διέρχονται έξω από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία και γυμνάσια, παιδικές χαρές και πάρκα όπου κυκλοφορούν, συχνάζουν και παίζουν μαθητές και μικρά παιδιά:

  • Να οδηγούν με αυξημένη προσοχή και μικρότερη ταχύτητα, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις ατυχήματος.
  • Όταν μεταφέρουν μικρά παιδιά και μαθητές, να χρησιμοποιούν το πίσω κάθισμα και τα ειδικά καθίσματα ή/και τις ζώνες ασφαλείας.

Όπωςτονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΠΑ:

» Κάθε χρόνο στη χώρα μας σημειώνονται 1.800ατυχήματα με θύματαμαθητές και μικρά παιδιά, ενώ περίπου 200 παιδιά έως 20 ετών, χάνουν τη ζωή τουςστην άσφαλτο. Είναι βέβαιο ότι μπορούμε να περιορίσουμε αυτές τις τραγικές επιπτώσεις των τροχαίων με μικρά παιδιά.

Χρειάζεται μόνιμη συνεργασία, διαρκής έμπρακτη συμμετοχή γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και των ίδιων των μαθητών, για να περιοριστούν στο ελάχιστο τα τροχαία ατυχήματα .

Με την εκμάθηση και εξοικείωσητων παιδιώνστην κυκλοφορία, κάτι που αποτελεί βασική υποχρέωση όλων μας,θωρακίζουμε και παραδίδουμε ασφαλείςστην κυκλοφορία, τους πολίτες του αύριο.

Καλή -και ασφαλής – σχολική χρονιά, σε όλους «.

Η ΕΛΠΑ θέτει στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, τον απλό και πρακτικό οδηγό «Διδάσκοντας τα παιδιά μας την Οδική Ασφάλεια», που συντάχθηκε με τη συνεργασία του βρετανικού τμήματος «Teaching Children Road Safety«.

Ο οδηγός αυτός απευθύνεται με απλές και πρακτικές συμβουλές σε τέσσερις κατηγορίες ηλικιών παιδιών (1-4, 5-6, 7-9 και 10-15 ετών), προκειμένου να διδαχθούν από τους γονείς τους, τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας.

Ο πλήρης οδηγός – κείμενο 3 σελίδων –βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΕΛΠΑ (www.elpa.gr)για να είναι άμεσα διαθέσιμος σε όλους (γονείς, νηπιαγωγούς, δάσκαλους, καθηγητές κ.ά).