Η ανακοίνωση των ονοµάτων των υποψηφίων έδωσε και το σύνθηµα της µάχης στον επικοινωνιακό τοµέα, πρωτίστως στον Δήµο Αθηναίων
Ηταν επόµενο η βροντώδης – σε πολλά επίπεδα – επιλογή του επί σειρά ετών Συνηγόρου του Πολίτη, Γιώργου Καµίνη, ως υποψηφίου για τη δηµαρχία της Αθήνας από τον Πρωθυπουργό, να προκαλέσει αντίδραση του Νικήτα Κακλαµάνη.

Τουλάχιστον έτσι θα µπορούσε να χαρακτηριστεί η εµφάνισή του χθες το µεσηµέρι, στην πρεµιέρα µιας κουτσοµπολίστικης εκποµπής, από αυτές που θεωρείται ότι απευθύνονται στο λαϊκό κοινό.

Μπορεί η επικοινωνιακή πολιτική να απέχει παρασάγγας της ουσιαστικής, πλην όµως ήταν πασιφανές ότι έβλεπε την παρουσία του στο «Μπλα, µπλα» (Αlter) σαν ιδανική ευκαιρία για µια λαϊκή πινελιά στο προφίλ του, χάριν της οποίας επιδόθηκε σε κολακείες µέχρι υπερβολής στο γούστο του κοινού που επιλέγει να δει «αυτές τις εκποµπές», τις οποίες άλλωστε και ο ίδιος παρακολουθεί, όπως είπε, για να «είναι ενηµερωµένος».

Μα προφανώς, αν για την επιλογή του κ. Καµίνη έχει ύψιστη επικοινωνιακή σηµασία το γεγονός ότι ο ρόλος του επί σειρά ετών ήταν να αναζητεί λύσεις στα προβλήµατα που δηµιουργούσε στους πολίτες ένα χαοτικό, απρόσωπο κράτος, άρα κατά µία έννοια είχε έργο συναφές µε αυτό που οφείλει να επιτελεί και ένας δήµαρχος, πώς να µη σπεύσει ο Ν. Κακλαµάνης να επιδείξει και αυτός ότι διαθέτει «λαϊκό προφίλ»;

Αλλωστε έκανε σχολή ο Οµπάµα µε εκείνη την εµφάνισή του σε γυναικεία εκποµπή στα µέσα του περασµένου καλοκαιριού, προκειµένου να ενισχύσει τη δηµοτικότητά του.

Εκείνος, βέβαια, είχε την Μπάρµπαρα Γουόλτερς απέναντί του (φιγούρα «ιστορική» της αµερικανικής τηλεόρασης), αλλά ο καθείς ό,τι διαθέτει. Εξ άλλου ο τηλεοπτικός µας πολιτισµός δεν απέχει από τον πολιτικό µας – σαρξ εκ της σαρκός ο εις του άλλου.

Εξ ου και ήταν αξιοθαύµαστη η µαεστρία ενός έµπειρου λαϊκιστή την οποία επέδειξε ο δήµαρχος, που δεν δίστασε να υιοθετήσει ακόµη και το χουλιγκανίζον ύφος επιχειρηµάτων υπέρ των κουτσοµπολίστικων εκποµπών, ειρωνευόµενος εκείνους που τις βλέπουν αλλά δεν το παραδέχονται, κολακεύοντας φυσικά – εµµέσως πλην σαφώς – τη µαταιοδοξία συντελεστών και συµµετεχόντων ότι έχουν µεγάλο, κρυφό κοινό.

Σε µια περαιτέρω επίδειξη της «λαϊκότητάς» του σχολίασε ακόµη και τις κοµµώσεις των κυριών του πάνελ. «Τα δικά µου τα ξάνοιξα λίγο το καλοκαίρι, αλλά θα τα σκουρύνω τώρα» ενηµερώνει η Τσιµτσιλή, αντιλαµβανόµενη τον προβληµατισµό του φιλοθεάµονος γύρω από το χρώµα των µαλλιών της.

Κατόπιν του ύψιστης σηµασίας για την πόλη των Αθηνών ζητήµατος των τριχών, προβλήθηκε ένα αποθεωτικό βίντεο της «Αθήνας του Νικήτα Κακλαµάνη». Μουσικό «χαλί» η φωνή της Ρένας Βλαχοπούλου στο αλήστου µνήµης µεν, πλην όµως πλέον του µισού αιώνος άσµα «Αθήνα διαµαντόπετρα στης Γης το δαχτυλίδι» να µιλάει κατ’ ευθείαν στα νιάτα της πόλης.

Με έξοχο λυρισµό η Αλεξάνδρα Τσόλκα που το υπέγραφε περιγράφει µια Αθήνα του ονείρου, όπου µέχρι πασπαλισµένη από το «κακάο των Πακιστανών» και το λευκό των Ουκρανών την έβλεπε, και τα Εξάρχεια «πλατεία των επαναστατών και εκείνων που δεν συµβιβάζονται, και τον κ. Κακλαµάνη έναν συναισθηµατικό άρχοντα των Αθηνών που είναι πάντα στο πλευρό τους.

Ε, όχι, να µην τα βλέπουµε και όλα ρόδινα, σπεύδει η παρουσιάστρια να «στριµώξει», υπάρχουν γειτονιές απροσπέλαστες, ειδικώς το κέντρο της Αθήνας.

Δεν γνώριζε ότι γι’ αυτό ευθύνεται η κεντρική πολιτική και όχι ένας δήµαρχος; Οτι η Δηµοτική Αστυνοµία δεν έχει αρµοδιότητες; Μα τι να ρωτήσει το κορίτσι; Μήπως ότι καθ’ όλη τη θητεία του ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ., το κόµµα που τον πρότεινε για δήµαρχο, ή µήπως ότι η υποβάθµιση των περιοχών που πληγώνουν την Αθήνα δεν είναι άσχετη µε το όραµα για την πόλη ενός δηµάρχου; Μισή ωρίτσα όλη κι όλη, τι να πρωτοπεί; Μόλις που πρόλαβε να προσθέσει ότι τώρα όπου να ‘ναι εγκαινιάζεται και χώρος πρασίνου στο κέντρο, στην πλατεία Μενάνδρου, και τέλος πάντων όλα θα γίνουν. Α, ναι, και προπαντός όχι ρατσισµός, η Αθήνα είναι ανοιχτή στο διαφορετικό. Μάλιστα. Αρκεί να ’χει χώρους να ανθήσει και αυτό…

Μια εκποµπή life style ήταν, θα πει κάποιος. Μήπως ο τρόπος ζωής στην πόλη είναι life style περισσότερο από τη δίαιτα που έκανε η Μανωλίδου στον µπουµπούκο της – στην οποία αφιερώθηκε σχεδόν όσος χρόνος και στον δήµαρχο, αν όχι περισσότερος; Αλλη συζήτηση όµως αυτό.

Για φινάλε ο απερχόµενος δήµαρχος σπεύδει να προκαταλάβει διαθέσεις: «Θα διαβάσω κακεντρεχή σχόλια αύριο για την εµφάνισή µου εδώ. Δεν µ’ ενδιαφέρει καθόλου, εγώ το χάρηκα». Με τις υγείες σας!