Bιοχημικές ουσίες που βρέθηκαν στον εγκέφαλο της κατσαρίδας αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για ανάπτυξη νέων, ισχυρών αντιβιοτικών, τα οποία θα καταπολεμούν και τις πιο ανθεκτικές λοιμώξεις.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα αρθρόποδα ίσως κρύβουν στον εγκέφαλό τους περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μέχρι εννέα διαφορετικά μόρια που βρίσκονται στον εγκέφαλο των κατσαριδών, δρουν τοξικά κατά των βακτηρίων, όπως το γνωστό κολοβακτηρίδιο E.Coli και ένα το θανατηφόρο είδος σταφυλόκοκκου (MRSA).

Η ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες κατά των βακτηριακών μολύνσεων, που γίνονται ολοένα πιο ανθεκτικές έναντι των σημερινών αντιβιοτικών.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων, οι ιστοί από τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα των κατσαριδών κατάφεραννα εξοντώσουν πάνω από το 90% των παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς να βλάψουν τα γειτονικά υγιή ανθρώπινα κύτταρα.

Οι βρετανοί ερευνητές ήδη μελετούν εξονυχιστικά στο εργαστήριο τις αντιμικροβιακές ιδιότητες των εντόμων, με την ελπίδα ότι τελικά θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά αντιβιοτικών, που θα είναι πιο αποτελεσματικά και θα έχουν λιγότερες παρενέργειες.

Όπως είπε ο Λι, που ηγήτο της έρευνας, «δεν είναι παράξενο που οι κατσαρίδες εκκρίνουν τις δικές τους αντιμικροβιακές ουσίες. Τα έντομα συχνά ζουν σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, όπου συναντούν πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων. Είναι συνεπώς λογικό ότι έχουν αναπτύξει τρόπους να προστατεύουν τους εαυτούς τους από τους μικροοργανισμούς».

Η έρευνα ανακοινώθηκε από τη Βρετανική Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας.