Απ’ όλα έχει ο µπαξές του Φεστιβάλ Βενετίας. Και Παλαιστινιακό και κόκκινα χαλιά, ακόµη και σταρ µε αισθησιακές καµπύλες. Κι όποιος αντέξει. Το κοινό πάντως τα καταναλώνει όλα…

Κάθε πράξη σου, καθετί που λες είναι πολιτική, δηλώνει ο Τζούλιαν Σνάµπελ – και έχει δίκιο.

Η ταινία του «Μιράλ», που συµµετέχει στο επίσηµο διαγωνιστικό του 67ου Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Βενετίας, διατρέχει την ιστορία τεσσάρων γενεών παλαιστινίων γυναικών, από το 1948 µέχρι σήµερα. Οχι απλώς είναι πολιτική, αλλά και απίστευτα επίκαιρη! Προβάλλεται στη Βενετία την περίοδο που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαµίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχµούτ Αµπάς βρίσκονται στην Αµερική για µία ακόµη συζήτηση για το Παλαιστινιακό.

Ο Σνάµπελ δεν δηλώνει αισιόδοξος όσον αφορά τη συνάντηση, αλλά όπως δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ταινίας, ελπίζει. Και δεν βρίσκει καθόλου ειρωνικό που εκείνος, ένας Αµερικανοεβραίος, γύρισε µία ταινία για τους Παλαιστινίους του Ισραήλ. «Εχει φτάσει ο καιρός να φορά ο ένας τα παπούτσια του άλλου, να µπαίνουµε στη θέση του άλλου. Μόνο έτσι θα τους καταλάβουµε».

Για την ακρίβεια, αυτή η ταινία, άκρως διαφορετική από το «Πριν πέσει η νύχτα» και «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα», ήταν «µια προσωπική υπόθεση». Ως Αµερικανοεβραίος ο Σνάµπελ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τα ζητήµατα Ισραήλ – Παλαιστίνης την ώρα που η µητέρα του, µέλος της Ηadassah (Ενωση Εθελοντριών Σιωνιστριών Αµερικής) αφιέρωσε όλη της τη ζωή σε µια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών µεταξύ των δύο χωρών.

Η «Μιράλ», που σηµαίνει κόκκινο λουλούδι στο πεζοδρόµιο, είναι βασισµένη στο οµότιτλο µπεστ σέλερ της παλαιστίνιας συγγραφέως Ρούλα Τζεµπράλ που συµµετείχε στην παρουσίαση της ταινίας στη Βενετία.

Από τα διαµάντια στο κόκκινο χαλί

Μπορεί ο σύζυγός της, Κας Γουόρεν, να µην µπόρεσε να την ακολουθήσει στη Βενετία, η Τζέσικα Αλµπα ωστόσο δεν εµφανίστηκε µόνη στην πρεµιέρα της ταινίας της «Μachete». Και ενώ οι παπαράτσι µπορεί αρχικά να έκαναν χαρά ότι θα έβγαζαν λαβράκι, τελικώς ο συνοδός της Τζέσικα δεν ήταν άλλος από τον… µπαµπά της. Οσο για τον Κας, τής έστειλε τις ευχές του από την Καλιφόρνια.

Αναποφάσιστη αποδείχθηκε η Νάταλι Πόρτµαν, που δεν µπορούσε να διαλέξει αν θα δείχνει καλύτερα στις φωτογραφίες µε το µοβ µίνι Rodarte φόρεµα ή µε το κόκκινο µάξι Μiu Μiu. Αποτέλεσµα; Τα φόρεσε και τα δύο! Πόζαρε πρώτα για τους φωτογράφους µε το εντυπωσιακό και αποκαλυπτικό κόκκινο µε τα µαλλιά της σηκωµένα ψηλά και ψηλοτάκουνα πέδιλα και λίγο αργότερα στην πρεµιέρα της ταινίας της «Μαύρος κύκνος» εµφανίστηκε µε το µοβ µίνι, γόβες και τα µαλλιά κάτω. Τίποτα φαίνεται πως δεν πτοεί τη Ναόµι Κάµπελ.

Και λίγο µετά τον σάλο που ξέσπασε ύστερα από την κατάθεσή της περί των διαµαντιών που δέχθηκε ως δώρο από τον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ βρέθηκε στο κόκκινο χαλί του κινηµατογραφικού φεστιβάλ µε µίνι σκούρο µπλε φόρεµα, ψηλοτάκουνα πέδιλα και τα µαλλιά της αφηµένα ξέπλεκα και ουχί στα σινιόν που µας έχει συνηθίσει.