Κόντρα µηνύσεις
Μ.Α.

Την ώρα που το άστεγο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ετοιµάζεται πυρετωδώς ώστε να έχει έτοιµα τα τεύχη µέσα στον Οκτώβριο για την προκήρυξη νέου διαγωνισµού ώστε να µετατραπεί το παλιό εργοστάσιο Φιξ σε µουσείο, η έκπτωτη εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ που είχε αναλάβει κατόπιν διαγωνισµού την εκτέλεση του έργου κατέθεσε την Τετάρτη την πρώτη από τις τακτικές αγωγές της κατά του µουσείου. Η αξία της σύµβασης που είχε το ΕΜΣΤ µε τη ΒΙΟΤΕΡ φτάνει τα 24,5 εκατ. ευρώ και η εταιρεία προσφεύγει τώρα στη Δικαιοσύνη λόγω της ζηµίας ύψους 11,3 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τις εγγυητικές επιστολές. «Η εξέλιξη αυτή ήταν αναµενόµενη, αν και δεν µας έχει κοινοποιηθεί», λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση. «Ωστόσο δεν επηρεάζει καθόλου τις εξελίξεις στο µουσείο. Μέσα στον Οκτώβριο θα µπούµε στην τελική ευθεία για την προκήρυξη νέου διαγωνισµού». Αν και η αγωγή της ΒΙΟΤΕΡ – που ανέλαβε το έργο το 2007 και έπρεπε να το ολοκληρώσει τον περασµένο Απρίλιο – θα συζητηθεί τον Μάρτιο του 2012, το ΕΜΣΤ ετοιµάζεται να εγκαινιάσει στις 13 Οκτωβρίου τη νέα του έκθεση µε θέµα «Τέχνη και Πολιτική», στην προσωρινή του έδρα, στους χώρους του Ωδείου Αθηνών.


Η πολιτική στη µόδα
Ε.Φ.

Για τον γάλλο υπουργό Πολιτισµού Φρεντερίκ Μιτεράν η µόδα είναι ένα κεφάλαιο που αφορά εκτός από τη βιοµηχανία της πολυτέλειας και την ατζέντα του υπουργείου του. Γι’ αυτό και πρόσφατα κάλεσε σε ένα δείπνο όλους τους πρωταγωνιστές που τροφοδοτούν µε τις ιδέες τους, το ταλέντο τους, τους οικονοµικούς πόρους τους, αλλά και την οµορφιά τους το φαινόµενο µόδα. Σχεδιαστές, µοντέλα, εκδότες, στυλίστες, µακιγιέρ, βιοµήχανοι, µέντορες αποδέχτηκαν την πρόσκληση του γάλλου υπουργού. Φυσικά εκτός από µενού ολίγων θερµίδων, η βραδιά θα παρακίνησε κι ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Και πιθανές συνεργασίες αλλά και ισχυρές συµµαχίες.

Το ενδεχόµενο να υπήρχε και στη δική µας χώρα µία ανάλογη κίνηση συνέργειας των δηµιουργικών δυνάµεων µε την παρότρυνση του ΥΠΠΟ δεν χωράει στη φαντασία κανενός. Κάτι τέτοιες εκδηλώσεις σε κάνουν να σκέφτεσαι πόσο ασφυκτιά ο δικός µας πολιτισµός µέσα στον κορσέ της πολιτικής του αρµόδιου υπουργείου.


Ο «άλλος» Ντίλαν
Ε.Φ.

Τα περάσµατα των καλλιτεχνών σε διαφορετικούς τοµείς συνήθως δεν είναι επιτυχηµένες κινήσεις.

Στην περίπτωση του Μποµπ Ντίλαν είναι. Αυτό ισχυρίζεται ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης της Κοπεγχάγης, καθώς το Σάββατο εγκαινιάζεται η έκθεση µε 40 νέους πίνακες του αµερικανού καλλιτέχνη. Ο Ντίλαν σε ρόλο ζωγράφου δεν είναι είδηση. Εχει εκτεθεί στο κοινό, στη Γερµανία το 2007 και στο Λονδίνο το 2008. Οµως σε αυτή τη νέα του δουλειά έχει αποτυπώσει σκηνές από το ταξίδι του στη Βραζιλία. Εικόνες από την καθηµερινή ζωή µε έντονα ακρυλικά χρώµατα και δυνατές, γεµάτες αυτοπεποίθηση γραµµές, που ο 69χρονος δηµιουργός ζωγράφισε στο στούντιό του από τις αρχές του 2009 και ολοκλήρωσε τον περασµένο Μάρτιο. Πάντως ο Ντίλαν, συνεπής µε την εσωστρέφειά του δεν πρόκειται να παρευρίσκεται στα επίσηµα εγκαίνια. Κι όπως πιστεύει ο διευθυντής του δανέζικου µουσείου, σίγουρα θα εµφανιστεί απρόβλεπτα κάποια µέρα, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, για να δει τα έργα του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από