Με αντικαπνιστική διάθεση ξύπνησε μία μεγάλη μερίδα πολιτών την 1η Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικό είναι το έντονο ενδιαφέρον του κοινού για τα μέτρα περί απαγόρευσης του καπνίσματος καθώς κατά τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου νόμου, οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισμα «1142» έφθασαν τις 10.418.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον μήνα Αύγουστο, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο συνολικός αριθμός κλήσεων ήταν 9.234.

Ειδικότερα,την Τετάρτη 01/09/2010 η γραμμή δέχθηκε 5.466 κλήσεις. Επιπλέον, την Πέμπτη 02/09/2010 η γραμμή δέχθηκε 4.952 κλήσεις, από τις οποίες οι εξήντα αφορούσαν καταγγελίες.

Στο μεταξύ, με θετικό μάτι βλέπουν οι επιστήμονες τον ζήλο εκείνων των Ελλήνων που επιθυμούν άκαπνους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με απόσπασμα της αυριανής ομιλίας του καθηγητή Καρδιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημητρίου Θ. Κρεμαστινού στο «Περιφερειακό Συνέδριο Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας» στη Χάλκη, οι πολίτες που σβήνουν το τσιγάρο κερδίζουν χρόνια ζωής.

«Σύμφωνα με ένα από τα πλέον σοβαρά και έγκυρα επιστημονικά περιοδικά της Αγγλίας (BritishMedicalJournal), ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι μετά την ολοσχερή απαγόρευση του καπνίσματος στην Αγγλία που έγινε τον Ιούλιο 2007, υπήρξε μία ετήσια ελάττωση κατά 1200 περιπτώσεις των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία με διάγνωση οξείας καρδιακής προσβολής. Ήδη η Ιταλία, που από το 2005 απαγόρευσε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, ανακοίνωσε το 2007 ελάττωση των καρδιακών συμβαμάτων στην περιοχή της Ρώμης κατά 10-15% συμπεριλαμβανομένων και των αιφνιδίων θανάτων. Ακολούθησαν δεκάδες μικρών μελετών από διάφορες χώρες και περιοχές του πλανήτη με ανάλογα ευρήματα», θα πει αύριο.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως αναφέρεται στην σχετική ομιλία του κ. Κρεμαστινού, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία «χαιρετίζει την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Είναι βέβαιο ότι και πάλι θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις από όσους προσπαθούν να ανοίξουν παράθυρα στο νόμο με στόχο να καταστρατηγηθεί η εφαρμογή του. Απαιτούνται μηχανισμοί ελέγχου που θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους».