Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Την ανακοίνωση της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην πρωτοπόρο εταιρεία στον κλάδο αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος – Synthetic Genomics και την Alapis S.A. το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου ακολούθησε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Proton Bank – η οποία και στηρίζει το όλο εγχείρημα – κατά την οποία οι διακεκριμένοι γενετιστές Δρ. J. Craig Venter – Ιδρυτής και Δ/νων Σύμβουλος της Synthetic Genomics και Δρ. Αριστείδης Πατρινός – Πρόεδρος της εταιρείας ανέπτυξαν θέματα αιχμής στον τομέα της γενετικής και της μοριακής βιολογίας.

Η Alapis θα συμμετέχει στις επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες Synthetic Genomics καθώς και στην νέα εταιρεία παραγωγής εμβολίων που ίδρυσε πρόσφατα ο Δρ Venter, τη Synthetic Genomics Vaccines.

Ο Δρ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, δήλωσε αναφορικά με τη συνεργασία: «Υποχρέωσή μας είναι να μπορούμε να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων, ακόμα κι αν έχουν ασθένειες οι οποίες σήμερα θεωρούνται ανίατες»

Στη συνέχεια ο Δρ. Βέντερ – διάσημος για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA το 2000 και δημιουργός του πρώτου ζωντανού κυττάρου με συνθετικό DNA τον περασμένο Μάιο– και ο Δρ. Πατρινός αναφέρθηκαν στην επανάσταση της αποκωδικοποίησης του γονιδιώματος και τον τρόπο με τον οποίο έχει μεταμορφώσει τον τομέα της βιολογικής έρευνας, ανοίγοντας νέους δρόμους στην διάγνωση, μελέτη και θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών. Επεσήμαναν ότι η ικανότητα του να γράψει κανείς κοινότυπα το λογισμικό της ζωής θα μας εισάγει σε καινούργιες εφαρμογές της βιολογίας όπως είναι τα προηγμένα βιοκαύσιμα, εξειδικευμένος καθαρισμός νερού, καινούργια εμβόλια και φάρμακα.

Ο κ. Αθανάσιος Μανώλης, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ασκληπιείου Βούλας και επιστημονικός συνεργάτης των δύο γενετιστών παρουσίασε τους δύο επιστήμονες και το έργο τους.