Οι οδηγίες των γιατρών έπειτα από μια εγχείρηση είναι παγκόσμιες: μη βραχούν τα ράμματα μέχρις ότου αφαιρεθούν, δηλαδή από 48 ώρες έως και μία εβδομάδα ή περισσότερο. Η σύσταση αυτή πιστεύεται ότι μειώνει δραστικά τον κίνδυνο λοιμώξεων και βελτιώνει την επούλωση. Τώρα όμως που η θερμοκρασία ανεβαίνει όπως και η υγρασία, η τήρηση αυτών των οδηγιών δεν είναι και ό,τι το ευκολότερο.

Το ερώτημα είναι τι έχει να πει η επιστημονική έρευνα για το θέμα. Τα ευρήματά της είναι μάλλον απρόσμενα: οι κλινικές μελέτες υποδηλώνουν ότι το να πλύνει κάποιος τα ράμματά του με σαπούνι και νερό _ ή, τέλος πάντων, να τα βρέξει κάπως _ κατά τις πρώτες 12 ώρες ύστερα από μια εγχείρηση, δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα.

Η μεγαλύτερη από τις μελέτες δημοσιεύθηκε το 2006, όταν αυστραλοί ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν επισταμένως το θέμα. Ετσι, επιστράτευσαν περισσότερους από 800 εθελοντές οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μικροεπεμβάσεις σε διάφορα χειρουργικά κέντρα. Σε άλλους από αυτούς δόθηκαν οδηγίες να μη βρέξουν τα ράμματά τους και να τα κρατήσουν καλυμμένα επί τουλάχιστον 48 ώρες (αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου, με την οποία συγκρίθηκαν οι υπόλοιποι εθελοντές) και σε άλλους ζητήθηκε να κρατήσουν τις γάζες πάνω στις τομές για να απορροφήσουν την άμεση αιμορραγία επί 12 ώρες και στη συνέχεια να τις βγάλουν και να κάνουν μπάνιο όπως πάντα.

Σε κανένας από τους εθελοντές αυτής της μελέτης δεν είχε χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή, διότι οι εγχειρήσεις τους ήταν μικρές.

Όπως λοιπόν έγραψαν οι ερευνητές στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», δεν υπήρξε κάποια συγκλονιστική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Τα ποσοστά επιμόλυνσης των χειρουργικών τομών ήταν 8,9% στην ομάδα ελέγχου και 8,4% στην ομάδα που έπλυνε τα ράμματα με σαπούνι και νερό, Αυτό υποδηλώνει ότι «οι ασθενείς μπορούν να αφαιρούν τις γάζες και να βρέχουν σποραδικά τα ράμματά τους τις πρώτες 48 ώρες έπειτα από μια μικρή επέμβαση, δίχως να αυξάνεται η συχνότητα της επιμόλυνσης των τομών», έγραψαν οι ερευνητές.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς; Εφόσον έχουν κάνει μικροεπεμβάσεις για τις οποίες δεν παίρνουν αντιβιοτικά, να ρωτήσουν τον χειρουργό τους αν μπορούν να κάνουν (με προσοχή, βέβαια) ένα μπανάκι για να δροσιστούν και από τη ζέστη…