Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2010

Η GlaxoSmithKline (GSK) εθελοντικά και για προληπτικούς λόγους διακόπτει τη διάθεση της στερεωτικής κρέμας οδοντοστοιχιών που περιέχει ψευδάργυρο με την ονομασία Corega Ultra καθώς η μακροχρόνια υπερβολική χρήση έχει συνδεθεί με πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Η GSK διαθέτει στην Ελληνική αγορά την κρέμα Corega Ultra που περιέχει ψευδάργυρο ενώ η υπόλοιπη σειρά προϊόντων Corega δεν περιέχει ψευδάργυρο.

Η GSK θα αντικαταστήσει την κρέμα Corega Ultra με νέα σύνθεση χωρίς ψευδάργυρο, με την ονομασία Corega Ultra Free. Στη νέα συσκευασία θα υπάρχει ξεκάθαρα η σήμανση «Χωρίς Ψευδάργυρο».

Ο Dr Howard Marsh, Chief Medical Officer, GSK Consumer Healthcare, σχολίασε, “Η ασφάλεια των καταναλωτών είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς. Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να κατανοήσουν ότι η κρέμα Corega Ultra παραμένει ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία. Λαμβάνουμε εθελοντικά αυτά τα μέτρα γιατί ενημερωθήκαμε για πιθανά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την μακροχρόνια υπερβολική χρήση των στερεωτικών οδοντοστοιχιών που περιέχουν ψευδάργυρο. Αυτές οι αναφορές είναι πολύ σπάνιες, δεδομένου ότι οι χρήστες των προϊόντων αυτών σε όλο τον κόσμο είναι πολλά εκατομμύρια. Αν κάποιοι ανησυχούν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τα στερεωτικά οδοντοστοιχιών σε υπερβολική ποσότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να σταματήσουν τη χρήση, να το συζητήσουν με το γιατρό τους και να χρησιμοποιήσουν ένα προϊόν που δεν περιέχει ψευδάργυρο. Η υπερβολική χρήση στερεωτικού μπορεί να είναι σημάδι ανεπαρκούς εφαρμογής της οδοντοστοιχίας. Τα άτομα που χρησιμοποιούν τεχνητές οδοντοστοιχίες θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρό τους για τον έλεγχο της καλής εφαρμογής της οδοντοστοιχίας τους.”

Συγκεκριμένες πληροφορίες για την Ελλάδα παρέχονται στη συνημμένη ανακοίνωση. Περισσότερες πληροφορίες για κάθε χώρα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.gsk.com

Συμβουλές προς τον καταναλωτή

Σκοπός της επικοινωνίας αυτής είναι η ενημέρωση σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία από τη μακροχρόνια υπερβολική χρήση της στερεωτικής κρέμας οδοντοστοιχιών Corega Ultra που περιέχει ψευδάργυρο. Ως προληπτικό μέτρο η GSKδιέκοψε εθελοντικά την παραγωγή, τη διανομή και τη διαφήμιση του προϊόντος.

Για τη GSK η ασφάλεια του καταναλωτή είναι πρωταρχικής σημασίας. Παρακολουθούμε συνεχώς τη δημοσιευμένη επιστημονική βιβλιογραφία και τις αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που λαμβάνουμε σχετικά με όλα μας τα προϊόντα. Υπάρχουν αρκετές πηγές λήψης ψευδαργύρου o οποίος αποτελείβασικό στοιχείο της υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, το 2009 λάβαμε αυξημένο αριθμό αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών που μαζί με τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία υποδεικνύουν ότι η υπερβολική χρήση αυτών των προϊόντων, συνήθως για αρκετά χρόνια, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μεγάλων συγκεντρώσεων ψευδαργύρου στον οργανισμό που συνδέονται με νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα, κνησμός ή αδυναμία στα χέρια και τα πόδια, δυσκολίες στη βάδιση και την ισορροπία και αιματολογικά προβλήματα όπως αναιμία. Αυτές οι αναφορές είναι πολύ σπάνιες, δεδομένου ότι αρκετά εκατομμύρια καταναλωτών χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο ψευδάργυρος δεν απορροφάται από το στόμα αλλά μόνο όταν καταποθεί. Μία μικρή ποσότητα της στερεωτικής κρέμας που καταπίνεται όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν είναι βλαβερή.

Η κρέμα Corega Ultra είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες. Η πλειοψηφία των καταναλωτών ακολουθούν αυτές τις οδηγίες. Ωστόσο μερικοί καταναλωτές χρησιμοποιούν μεγαλύτερη ποσότητα της στερεωτικής κρέμας από την ενδεικνυόμενη και τη χρησιμοποιούν περισσότερες από μία φορές την ημέρα, συνήθως λόγω κακής εφαρμογής της οδοντοστοιχίας.

Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές

1. Οι καταναλωτές που κάνουν ορθή χρήση του προϊόντος, μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση με ασφάλεια. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το προϊόν σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της συσκευασίας.

Εφαρμόστε μία φορά την ημέρα για ασφαλή συγκράτηση. Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα. Μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει υπερχείλιση. Εάν αυτό συμβεί, χρησιμοποιείστε μικρότερη ποσότητα την επόμενη φορά. Μην εφαρμόζετε την κρέμα περισσότερες από μία φορά την ημέρα. Η συσκευασία των 40grθα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Η χρήση μεγαλύτερης ποσότητας στερεωτικής κρέμας μπορεί να είναι σημάδι ανεπαρκούς εφαρμογής της τεχνητής οδοντοστοιχίας. Επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά. Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις είναι μέρος της καλής στοματικής υγείας και απαραίτητες για τον έλεγχο της εφαρμογής της οδοντοστοιχίας σας.

2. Εάν χρησιμοποιείτε την κρέμα Corega Ultra που περιέχει ψευδάργυρο για αρκετά χρόνια σε ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που αναγράφεται στις οδηγίες, για παράδειγμα

· πιο συχνά από μία φορά την ημέρα, ή

· το σωληνάριο των 40gr διαρκεί λιγότερο από 6 εβδομάδες, ή

· ανησυχείτε για την υγεία σας,

πρέπει να:

· Σταματήσετε τη χρήση του προϊόντος

· Συμβουλευτείτε το γιατρό σας

· Χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς ψευδάργυρο

Για περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την GSK στα τηλέφωνα 8001110700 και 2106838497

Παράρτημα

Πλήρεις οδηγίες για ασφαλή και αποτελεσματική χρήση: Η κρέμα Corega Ultra προσφέρει συγκράτηση για όλη την ημέρα. Εφαρμόστε μία φορά την ημέρα για ασφαλή συγκράτηση. Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα. Μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει υπερχείλιση. Εάν αυτό συμβεί, χρησιμοποιείστε μικρότερη ποσότητα την επόμενη φορά. Μην εφαρμόζετε περισσότερες από μία φορά την ημέρα. Η συσκευασία των 40grθα πρέπει να διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες. Εάν δεν διαρκέσει τόσο, τότε χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη ποσότητα στερεωτικής κρέμας που μπορεί να είναι σημάδι ανεπαρκούς εφαρμογής της τεχνητής οδοντοστοιχίας. Επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά. Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις είναι μέρος της καλής στοματικής υγείας και απαραίτητες για τον έλεγχο της εφαρμογής της οδοντοστοιχίας σας.

Εφαρμογή

1. Καθαρίστε και στεγνώστε την τεχνητή οδοντοστοιχία.

2. Εφαρμόστε τη στερεωτική κρέμα σε 2 ή 3 λωρίδες των 6 χιλιοστών, όχι πολύ κοντά στα άκρα της οδοντοστοιχίας.

3. Ξεπλύνετε το στόμα σας πριν τοποθετήσετε την οδοντοστοιχία.

4. Τοποθετήστε την οδοντοστοιχία στη θέση της, κρατήστε σταθερά και δαγκώστε για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να εξασφαλίσετε καλή εφαρμογή.

  • Διατηρείστε το καπάκι και το ρύγχος στεγνά για να μη φράξει το στόμιο.

Αφαίρεση

1 Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό.

2 Αφαιρέστε κουνώντας αργά την οδοντοστοιχία

3 Αφαιρέστε τα υπολείμματα της κρέμας από την οδοντοστοιχία και το στόμα σας με ζεστό νερό και μια μαλακή οδοντόβουρτσα

4 Χρησιμοποιείτε καθαριστικά οδοντοστοιχιών για αποτελεσματικό καθαρισμό

Σημαντικές πληροφορίες για το προϊόν

· Αυτό το προϊόν περιέχει ψευδάργυρο. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν εάν παίρνετε συμπληρώματα ψευδαργύρου καθημερινά.

· Μην το χρησιμοποιείτε εάν έχετε ευαισθησία σε κάποιο από τα συστατικά της κρέμας. Σε περίπτωση δυσφορίας διακόψτε τη χρήση.

· Η κατάποση μικρών ποσοτήτων του προϊόντος που μπορεί να συμβεί όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες δεν είναι επιβλαβής.

· Ακολουθείστε τις οδηγίες. Η χρήση μεγάλων ποσοτήτων του προϊόντος για παρατεταμένη χρονική περίοδο έχει αναφερθεί ότι έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία από την αυξημένη πρόσληψη ψευδαργύρου.