Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει ένα εξελιγμένο διαγνωστικό τεστ που αποκαλύπτει μέσα σε λίγα λεπτά, την ώρα της επέμβασης, αν ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες, μηδενίζοντας τον χρόνο της αγωνιώδους αναμονής για την ασθενή, καθώς και τον κίνδυνο να απαιτηθεί και δεύτερη επέμβαση.


Πιο γρήγορο και πιο αξιόπιστο από τις παλαιότερες μορφές ελέγχου, το τεστ συνίσταται στην ανάλυση των μασχαλιαίων λεμφαδένων, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, την ώρα που η ασθενής υποβάλλεται σε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου από τον μαστό ή σε μαστεκτομή. Υπολογίζεται πως σε ένα 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες. Με τις κλασικές διαγνωστικές μεθόδους, ωστόσο, χρειάζονταν μέρες, ακόμα και εβδομάδες, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος. Και όταν το αποτέλεσμα ήταν θετικό, η ασθενής έπρεπε να υποβληθεί σε δεύτερη επέμβαση, ώστε να αφαιρεθούν οι επίμαχοι λεμφαδένες. Όμως με το εξελιγμένο τεστ που εφαρμόζεται ήδη στη Βρετανία σε νοσοκομεία του Σάρεϊ και του Πόρτσμουθ, το αποτέλεσμα γίνεται γνωστό άμεσα, εντός 30-45 λεπτών, ο χειρουργός αφαιρεί την ίδια εκείνη στιγμή όποιους λεμφαδένες πρέπει να αφαιρεθούν και η ασθενής συνέρχεται από τη γενική αναισθησία γνωρίζοντας πως δεν θα χρειαστεί εισαγωγή της στο νοσοκομείο ξανά. Ταυτόχρονα, καθίσταται δυνατό να αρχίσει εφόσον χρειάζεται νωρίτερα η χημειοθεραπεία.

Λεμφαδένες

Το τεστ βασίζεται σε μία ήδη γνωστή τεχνική, τη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα- του λεμφαδένα που πρώτος βρίσκεται στη λεμφική οδό ευθύς μετά τον όγκο, προς τη μασχάλη. Αντί όμως για την παραδοσιακή εξέταση των δειγμάτων που αφαιρούνται στο μικροσκόπιο, το νέο τεστ χρησιμοποιεί τεχνικές μοριακής βιολογίας ώστε να διασπάσει και να αντιγράψει τον λεμφαδενικό ιστό μέσα σε ειδικό διάλυμα. Κατόπιν, ο ιστός εξετάζεται για έναν ή δύο τύπους αγγελιαφόρου RΝΑ που υποδηλώνουν την παρουσία «μικρομεταστάσεων», όγκων μικρότερων από 0,2 χιλιοστά σε μέγεθος. «Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εντοπίσουμε μεταστάσεις που χάνονταν με τις συμβατικές εξετάσεις υπερήχων ή βιοψίας», λέει ο καθηγητής Ίαν Κρι, επικεφαλής ογκολογικού εργαστηρίου στο Πόρτσμουθ. Ανάλογα με την έκταση του καρκίνου, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει κατόπιν τους άνω ή τους κάτω λεμφαδένες, ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση του καρκίνου ή η μετάστασή του σε άλλο σημείο.

Η ανακούφιση

«Ήταν μεγάλη ανακούφιση για μένα να μάθω με το που συνήλθα πως ο καρκίνος μου δεν είχε εξαπλωθεί και δεν θα χρειαζόμουν δεύτερη επέμβαση. Για όλες εκείνες τις γυναίκες όμως που δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε αυτό το τεστ, ο χρόνος της αναμονής πρέπει να είναι αφόρητος», λέει η Μέλονι Πουλ, μία από τις πρώτες ασθενείς που υποβλήθηκαν στη Βρετανία στην πρωτοποριακή τεχνική. «Ελπίζω πως πολύ σύντομα θα δούμε την τεχνική αυτή να χρησιμοποιείται ευρύτατα, και τις ίδιες τις ασθενείς να τη ζητούν», επισημαίνει ο καθηγητής Κρι.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σε ένα 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες