Τ ον Άγγελο Τερζάκη (1907-1979), συγγραφέα με δημιουργική πορεία 55 χρόνων (πεζό, θέατρο, δοκίμιο, μεταφράσεις), δεν έπαψε να τον συγκινεί ο αγώνας του ΄40: «Με την κήρυξιν του κατά της Ιταλίας πολέμου, επιστρατεύομαι, αναχωρώ εις το μέτωπον της Αλβανίας και μετέχω της εκστρατείας εις την ζώνην του πυρός μέχρι της λήξεως του πολέμου. Τας αντιστοίχους εντυπώσεις μου έχω εκθέσει εις την συλλογήν “Απρίλης” (1945)». Πολύ αργότερα, το 1964, θα εξιστορήσει την «Ελληνική Εποποιία». Κάθε χρόνο στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου δεν παρέλειπε με δημοσιεύματά του να υπενθυμίζει το χρέος απέναντι σ΄ εκείνους που έπεσαν «υπέρ βωμών και εστιών». Σ΄ ένα απ΄ αυτά, το 1972, υπογράμμιζε με πίκρα: «Ο μεταπολεμικός κόσμος όχι μόνο δεν δικαίωσε αλλά άφησε ηθικά εκτεθειμένη την κορυφαία δραματική στιγμή…».

Τα διηγήματα και οι κριτικές του μελέτες έχουν φιλοξενηθεί σε «άπαντα τα κατά καιρούς εκδιδόμενα λογοτεχνικά περιοδικά».

Εξάλλου, είχε αναλάβει τη διεύθυνση τριών- αριθμός ρεκόραξιόλογων εντύπων: «Πνοή» και «Λόγος» αλλεπαλλήλως εκδοθέντων γύρω στο 1930 και των περίφημων «Εποχών».

Μεσούσης της δικτατορίας, λίγες εβδομάδες πριν από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ο Άγγελος Τερζάκης σε θαρραλέο άρθρο του στο «Βήμα» (16.9.1973) παραλλήλιζε τον Αλιέντε, που «πίστεψε στη νίκη των ειρηνικών μέσων», με τον Χριστό, «τον άοπλο επαναστάτη».

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.