Το ξανθό κορίτσι με τα γαλανά μάτια ήταν 11 χρονών όταν απήχθη το 1991 έξω από το σπίτι του κοντά στο Λέικ Ταχόε, στην Καλιφόρνια. Έπειτα από περίπου δύο δεκαετίες, η μοναδική ελπίδα που είχε απομείνει στους γονείς της ήταν ότι κάποια μέρα θα έβρισκαν το πτώμα της.


Το βράδυ της Πέμπτης το ίδιο κορίτσι, η Τζέισι Λι Ντάγκαρντ, εμφανίσθηκε σ΄ ένα αστυνομικό τμήμα. Είναι πλέον μια 29χρονη γυναίκα. Έπειτα από συνεντεύξεις και τεστ DΝΑ, οι αρχές πιστεύουν ότι η ιστορία της έχει πλέον εξακριβωθεί. Η εξαφάνισή της, το 1991, είχε προκαλέσει στα μέσα ενημέρωσης την ίδια φρενίτιδα που προκάλεσε πριν από από δύο και πλέον χρόνια η εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν Μακάν.

Ο ενθουσιασμός από την επιστροφή της έδωσε σύντομα τη θέση του σε αισθήματα φρίκης, καθώς άρχισαν να έρχονται στο φως λεπτομέρειες για τις κακοποιήσεις που υπέστη. Επί σχεδόν δύο δεκαετίες ήταν υποχρεωμένη να ζει σε μια παράγκα στην πίσω αυλή ενός σπιτιού, βιαζόταν από τον απαγωγέα της και έφερε στον κόσμο δύο παιδιά. Ο Φίλιπ Γκαρίντο, 58 χρονών, ο οποίος έχει καταδικαστεί για βιασμό και πιστεύεται ότι είναι ο πατέρας των παιδιών της, και η σύζυγός του, η Νάνσι, 55 χρονών, κρατούνται από την αστυνομία ως ύποπτοι για απαγωγή και βιασμό. Σαν σκλάβα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Τζέισι Λι Ντάγκαρντ πέρασε τα τελευταία 18 χρόνια σαν σκλάβα, αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο σε μια κρυφή εγκατάσταση πίσω από ένα γκρίζο, μονώροφο σπίτι στην ημι-αγροτική πόλη Αντιόχεια. Η αστυνομία περιέγραψε την εγκατάσταση σαν «μια πίσω αυλή μέσα σε μια πίσω αυλή», στην οποία μπορούσε κανείς να φτάσει μόνο περνώντας από μια σειρά εξωτερικών κτισμάτων και διαχωριστικών.

Τα παιδιά της, ηλικίας τώρα 11 και 15 ετών, κρατούνταν επίσης κλειδωμένα στη μυστική εγκατάσταση. «Δεν πήγαν ποτέ στο σχολείο, δεν τα είδε ποτέ γιατρός», δήλωσε ο Φρεντ Κόλαρ του αστυνομικού τμήματος της κομητείας Ελ Ντοράντο. «Κρατούνταν σε απόλυτη απομόνωση».

Η Τζέισι Λι Ντάγκαρντ επανεμφανίσθηκε όταν ο Γκαρίντο, ο οποίος είναι ελεύθερος με αναστολή, πήρε εντολή να παρουσιαστεί σε αστυνομικό τμήμα έπειτα από πληροφορία για ύποπτη δραστηριότητά του με δύο μικρά παιδιά. Πήρε την Ντάγκαρντ και τα δύο παιδιά μαζί του στο τμήμα και, έπειτα από ανάκριση, παραδέχθηκε ότι την είχε απαγάγει και ότι τα παιδιά ήταν δικά του.

Η μητέρα της Ντάγκαρντ, η Τέρι Πρόβιν, δεν έκανε δήλωση, όμως ο πατριός της, ο Καρλ Πρόμπιν, δήλωσε: «Έπειτα από 18 χρόνια, είχα χάσει κάθε ελπίδα. Πρόκειται για ένα θαύμα». Ο Πρόμπιν στεκόταν στην αυλή του σπιτιού του στις 10 Ιουνίου 1991, όταν είδε ένα γκρίζο αυτοκίνητο να σταματάει στη στάση όπου η προγονή του περίμενε για να πάει στο σχολείο της. Κάποιος βγήκε, την άρπαξε και το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε με ταχύτητα. Υπήρχαν αρκετοί μάρτυρες και άρχισε μεγάλη έρευνα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η αστυνομία δεν είχε εγκαταλείψει ποτέ την υπόθεση.