Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται πολιτική, το αποτέλεσμα είναι η Μπουνιοντκόρ. Η ομάδα του Ουζμπεκιστάν έγινε διάσημη στον ποδοσφαιρικό κόσμο από τις ακρότητές της, που συνοδεύονται σχεδόν πάντα από επίδειξη πλούτου σε χαλεπούς καιρούς.

Στη χώρα μας η Μπουνιοντκόρ έγινε γνωστή όταν απέκτησε από την ΑΕΚ τον Ριβάλντο προσφέροντάς του για διετές συμβόλαιο το ποσό των 10 εκατ. ευρώ!

Στη λίστα με τις ακρότητές της περιλαμβάνεται η περίφημη πρόταση στον επιθετικό της Μπαρτσελόνα Σάμουελ Ετό να αγωνιστεί για τρεις μήνες στο Ουζμπεκιστάν και να φύγει πλουσιότερος κατά 25 εκατ. δολάρια. Επίσης, οι άσοι της Μπάρτσα Μέσι, Πουγιόλ και Ινιέστα όπως και ο Φάμπρεγας της Άρσεναλ έλαβαν από ένα εκατ. ευρώ για να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Μπουνιοντκόρ και να κάνουν επίδειξη των ποδοσφαιρικών τους ικανοτήτων ενώπιον των φιλάθλων.

Ποια είναι όμως αυτή η ομάδα- μυστήριο που δεν διστάζει να ξοδεύει εκατομμύρια και κυρίως, ποιοι κρύβονται πίσω της και πού βρίσκουν τόσα χρήματα όταν το Ουζμπεκιστάν θεωρείται μια από τις πιο φτωχές χώρες;

Πριν από τέσσερα χρόνια η Μπουνιοντκόρ δεν υπήρχε στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Στο διάστημα που μεσολάβησε κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ (πέρυσι) και να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ. Αν και πέρυσι εγκαινίασε το νέο της γήπεδο χωρητικότητας 15.000 θεατών, η ομάδα- μυστήριο άρχισε τις εργασίες για την κατασκευή νέου γηπέδου αξίας 150 εκατ. δολαρίων!

ΚΑΙ ΟΖΙΚΟΣ

Η απόκτηση του Ριβάλντο τής έδωσε τη λάμψητουλάχιστον στην Ασία- που επιζητούσε, ενώ ο πρώην άσος του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ έπεισε και τον Ζίκο να αναλάβει για μερικούς μήνες την τεχνική ηγεσία. Δεν ήταν δα και ιδιαίτερα δύσκολο με τα χρήματα που προσφέρονται στην όαση της ποδοσφαιρικής ερήμου του Ουζμπεκιστάν. Το χρώμα του χρήματος και ο Γάλλος πρώην άσος Εμανουέλ Πετί έπεισε ακόμα και την Μπαρτσελόνα να υπογράψει μνημόνιο τριετούς συνεργασίας με την Μπουνιοντκόρ.

Η Μπάρτσα φαίνεται πως είναι το απωθημένο των ανθρώπων του συλλόγου, αφού και το λογότυπο της Μπουνιοντκόρ μοιάζει ιδιαίτερα με αυτό των Καταλανών.

Σε μια χώρα όπου οι εβδομαδιαίες αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 27 ευρώ, η ανεργία αγγίζει το 40% σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η Μπουνιοντκόρ σκορπάει εκατομμύρια. Ποιοι και γιατί το κάνουν αυτό;

Σε πρόσφατη επίσκεψη δημοσιογράφου της «Guardian» στον σύλλογο, ο αθλητικός διευθυντής Αζαμάρ Αμπντουραΐμοφ τού είχε πει: «Δεν μπορείς να γράψεις για τους επικεφαλής της ομάδας. Έχουμε μία μικρή λογοκρισία».

Ο Κρεγκ Μάρεϊ είναι πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Τασκένδη και από τους ανθρώπους που έχουν καταφερθεί εναντίον του καθεστώτος του Ουζμπεκιστάν. Ο Μάρεϊ έχει αναφερθεί σε θηριωδίες των ανδρών ασφαλείας κατά αντικαθεστωτικών ή όσων θεωρούνται πως έχουν σχέσεις με το ισλαμικό κόμμα Χιζμπ- ουτΤαχρίρ. Το 2002 δύο αντικαθεστωτικούς τους… έβρασαν ζωντανούς ενώ το 2005 εκατοντάδες εξεγερμένοι και διαδηλωτές στο Αndizhan έπεσαν θύματα του στρατού του Ουζμπεκιστάν.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ

Το ποδόσφαιρο όχι μόνο παραμένει στο απυρόβλητο, αλλά η δημοτικότητά του χρησιμοποιείται από τον αυταρχικό Ουζμπέκο πρόεδρο Ισλάμ Καρίμοφ για να γίνει αρεστή η κυβέρνησή του στον λαό. Τυπικά, ιδιοκτήτης της ομάδας θεωρείται ο Μιράντι Τζαλάλοφ, επικεφαλής της εταιρείας Ζeromax, που έχει βάση την Ελβετία και τα έσοδά της προέρχονται από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το βαμβάκι. Επίσης ελέγχει την Uzgazoil που έχει την πλειοψηφία των σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμων στη χώρα.

Στην πραγματικότητα την Μπουνιοντκόρ ελέγχει η Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρη του προέδρου Καρίμοφ και δυνάμει διάδοχός του στην εξουσία. Αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν επίσης πως τη Ζeromax ελέγχει η Καρίμοβα. Ο Μάρεϊ υποστηρίζει πως η Καρίμοβα προσπαθεί μέσω της Μπουνιοντκόρ να αυξήσει τη δημοτικότητά της εν όψει της διαδοχής στον προεδρικό θώκο.

Η Καρίμοβα, που θεωρείται κράμα «Μάργκαρετ Θάτσερ και αστέρα του Χόλιγουντ» ελέγχει επίσης τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας και τον τομέα των χρυσωρυχείων.

ΕΤΣΙ ΞΑΦΝΙΚΑ

Πριν από τέσσερα χρόνια η Μπουνιοντκόρ δεν υπήρχε στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Στο διάστημα που μεσολάβησε κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ (πέρυσι) και να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Ριβάλντο και το χρυσάφι

Η Μπουνιοντκόρ αποτελεί ουσιαστικά ένα μυστικό κατασταλτικό μέσο και οι οπαδοί της χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς. Από τη στιγμή που η ομάδα έχει την κυβερνητική υποστήριξη, θεωρείται περιττό να αναφέρουμε πως έχει την αντίστοιχη υποστήριξη από τους διαιτητές.

Σε ακραίες περιπτώσεις, όπως στο ντέρμπι με την Παχτακόρ τον προηγούμενο Αύγουστο, ο Τζαλάλοφ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τhe Οbserver », είχε απειλήσει τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας με όπλο, όταν ισοφάρισαν. Τον Ριβάλντο πάντως δεν φαίνεται να τον απασχολούν όλα αυτά: «Όταν είπα στην οικογένειά μου για την προσφορά της Μπουνιοντκόρ, έπαθαν ένα μικρό σοκ. Ήθελαν να μάθουν σε τι χώρα θα πήγαινα. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε πως δεν είναι μία προηγμένη χώρα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια».

Το νέο σπίτι του Ριβάλντο είναι μεγαλύτερο απ΄ αυτό που είχε στην Αθήνα, ενώ η ομάδα τού προσφέρει και έναν Βραζιλιάνο σεφ.

Ο Ζίκο ήρθε στην Μπουνιοντκόρ τον Σεπτέμβριο για να παραμείνει για τέσσερις μήνες, ύστερα από τηλεφώνημα του Ριβάλντο. Όπως και ο «Ρίμπο», ο Ζίκο απέφυγε να πει κακή κουβέντα για το Ουζμπεκιστάν. Υποστήριξε μάλιστα πως ήταν χειρότερα στην Ιαπωνία τη δεκαετία του ΄90, όπου είχε πάει για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Σουμιτόμο.

Αυτό που προκαλεί σοκ στον Μάρεϊ είναι οι σχέσεις της Μπαρτσελόνα, μίας ομάδας που φέρει στις φανέλες της το λογότυπο της Unicef με την ουζμπέκικη ομάδα.

«Μοιάζει σαν να συνδέεται με τον Αδόλφο Χίτλερ για να διαφημίσει μία ομάδα του Βερολίνου τη δεκαετία του 1930. Είναι εκπληκτικό και ανήθικο ακόμα για τον κόσμο του ποδοσφαίρου, που είναι τρελός με το χρήμα».

Τους επόμενους μήνες η Μπαρτσελόνα θα δώσει φιλικό παιχνίδι με την Μπουνιοντκόρ και θα εισπράξει 5 εκατ. ευρώ!