«Ένιωσα μια μαυρίλα, ένα κάψιμο που πέρασε μέχρι το στομάχι και μ΄ άφησε κάτω, σωριασμένο στο έδαφος. Δεν ήξερα τι μου γινόταν, ούτε και κατάλαβα πώς και πότε συνήλθα. Στο νοσοκομείο οι γιατροί μου είπαν πως με είχε χτυπήσει κεραυνός…».
O 25χρονος ποδοσφαιριστής του Περαμαϊκού Θοδωρής Καλούδης μακαρίζει την τύχη του. Ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πως απέφυγε τα χειρότερα όταν τον χτύπησε κεραυνός, μόλις την περασμένη Κυριακή, στην περιοχή Κοσκινού της Ρόδου, στον αγώνα κόντρα στον Διαγόρα Βατίου για τη Δ΄ Εθνική. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής νοσηλεύεται από χθες σε αθηναϊκό νοσοκομείο με νευρολογικά και καρδιολογικά προβλήματα- πρόσκαιρα, όπως ελπίζει. Στο ίδιο παιχνίδι, ο κεραυνός έπληξε και τον Μανώλη Παπαχριστοδούλου, παίκτη της γηπεδούχου ομάδας, που τη γλίτωσε… φθηνότερα και επέστρεψε στο σπίτι του.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος, «η Ελλάδα είναι από τις χώρες με μεγάλη συχνότητα κεραυνικών χτυπημάτων καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφενός λόγω των κλιματικών συνθηκών της, αφετέρου εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, καθώς επηρεάζεται από βαρομετρικά χαμηλά».

«Θυμάμαι πως ήδη είχε πέσει τουλάχιστον ένας κεραυνός στα πρώτα κιόλας λεπτά του αγώνα, που κακώς άρχισε υπό καταρρακτώδη βροχή και συνεχίστηκε με χαλαζόπτωση! Είπαμε στον διαιτητή να διακόψει το παιχνίδι για να μη διακινδυνεύσουμε τη σωματική μας ακεραιότητα, αλλά δεν το έκανε. Τελικά, έπειτα από μια δεκάλεπτη διακοπή, πέφτει και δεύτερος κεραυνός και έγινε αυτό που έγινε», λέει ο Θοδωρής Καλούδης στα «ΝΕΑ».

Ο Θοδωρής Καλούδης υπέβαλε και μήνυση στον ρέφερι της επίμαχης αναμέτρησης, που διεκόπη στο 34΄ και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. «Στην αρχή έβλεπα θολά, δεν άκουγα τίποτα, είχα μια αγκύλωση, δεν μπορούσα να κινήσω τα άκρα μου. Οι γιατροί διαπίστωσαν και ένα έγκαυμα στο χέρι μου, εκ των υστέρων έβγαλα εξανθήματα και φουσκάλες στα πόδια μου, το μούδιασμα παραμένει…», λέει και δεν κρύβει πως τη λαχτάρα που πέρασε θα κάνει καιρό να την ξεπεράσει. Όπως του εξήγησαν οι γιατροί, το ανθρώπινο σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Έτσι, αν ο κεραυνός πλήξει άμεσα κάποιον, διαπερνά το νευρικό σύστημα και προκαλεί ανακοπή καρδιάς. Οι δύο ποδοσφαιριστές ήταν τυχεροί καθώς δεν χτυπήθηκαν άμεσα, αλλά ο Θοδωρής Καλούδης έχει υποστεί εγκαύματα.

Η αγωνία του τερματοφύλακα

Τον κεραυνό «μπλόκαρε» και ο 28χρονος τερματο φύλακας του Α.Ο. Περιστερίου Βαγγέλης Γκιουζέλης, τον Νοέμβριο του 2007, στο γήπεδο του ΕΑΚ Αιγάλεω, στο ντέρμπι κορυφής για την Α΄ Κατηγορία Αθηνών απέναντι στον Θεμιστοκλή. «Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι σκηνές αυτές δεν πρόκειται με τίποτα να σβηστούν από τη μνήμη μου, σημάδεψαν τη ζωή μου. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, πάω κι ανάβω ένα κερί. Λέω “ευτυχώς είμαι καλά”! Ακόμα και σήμερα, πάντως, υπάρχει μέσα μου ο φόβος. Και σπίτι όταν είμαι κι ακούω έξω κεραυνούς, θυμάμαι έντρομος τι πέρασα», αναφέρει, ενώ επιχειρεί φλας μπακ στην οδυνηρή περιπέτειά του.

«Ειδικά τη μέρα εκείνη έβρεχε καταρρακτωδώς, έριχνε και πριν από τον αγώνα κεραυνούς. Ζητήσαμε λοιπόν και οι δύο ομάδες από τον διαιτητή να μη σφυρίξει την έναρξη του παιχνιδιού, αλλά μάταια. Ώσπου στο πρώ

ΣΟΥΤ… ΚΕΡΑΥΝΟΣ

Ο 25χρονος ποδοσφαιριστής Θοδωρής Καλούδης χτυπήθηκε από κεραυνό, την περασμένη Κυριακή, στη Ρόδο

το δεκάλεπτο, όπως πήγα να πιάσω την μπάλα που είχε βγει έξω, πέφτει ο κεραυνός στον διπλανό πυλώνα της ΔΕΗ, ακριβώς πίσω από το σιδερένιο τέρμα μου! Από ΄κεί και πέρα σκοτείνιασαν τα πάντα, ένιωσα ανατριχίλα σε όλο μου το κορμί πριν λιποθυμήσω. Ύστερα από λίγα λεπτά, μου μιλούσαν οι συμπαίκτες μου στα αποδυτήρια αλλά εγώ δεν τους άκουγα. Για ένα δεκάλεπτο ήμουν χαμένος…».

Οικογενειακό ρεκόρ

Ούτε μία ούτε δύο. Για την ακρίβεια έχει χάσει και ο ίδιος το μέτρημα στην προσπάθειά του να απαριθμήσει επιτυχώς τα «ανταμώματά του» με τα εξ ουρανού επικίνδυνα καιρικά… αγγίγματα.

Με μπόλικες δόσεις τύχης να τον σημαδεύουν χρόνια τώρα, ο 56χρονος κτηνοτρόφος κ. Βασίλης Βάσιος, από την Αγριανή Σερρών, έχει να το λέει για την οικογενειακή… στοχοποίησή του από τους κεραυνούς! Στα δώδεκά του έχασε εξαιτίας τους τη θεία του, στα δεκατέσσερα τον θείο του. Πρόπερσι κινδύνεψε και η νύφη του, όταν, την ώρα που μιλούσε στο τηλέφωνο, κεραυνός την τράνταξε και έκαψε όλες τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού του!

Οι κεραίες φέρνουν τον κεραυνό μέσα στο διαμέρισμα!


ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ υπάρχουν αγωγοί που μπορούν να μεταφέρουν τον κεραυνό στο εσωτερικό του: η κεραία της τηλεόρασης είναι ένας πιθανός αγωγός, όπως και η υδραυλική και η ηλεκτρική εγκατάσταση, καθώς και τα καλώδια τηλεφώνου. Γενικά, οι τηλεοράσεις, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι ηλεκτρικές συσκευές και οι συναγερμοί είναι οι πιο ευαίσθητες συσκευές που μπορεί να πληγούν από κεραυνό, στην περίπτωση που η κατοικία δεν προστατεύεται από αλεξικέραυνο- τότε είναι μεγάλος και ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ειδικά αν η στέγη είναι ξύλινη. Ένας κεραυνός μπορεί να ανάψει πυρκαγιά σε δάσος.

Ανάλογα με τον τύπο του, ένα ελληνικής κατασκευής οικιακό αλεξικέραυνο κοστίζει κατά μέσο όρο από 700 έως 1.300 ευρώ, συν 500 ευρώ το κόστος εγκατάστασής του.

Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας αν βρισκόμαστε σε βουνό:

● Πρέπει να κατεβούμε όσο το δυνατόν σε χαμηλότερο υψόμετρο πριν από την καταιγίδα και να καταφύγουμε σε έναν κλειστό χώρο. ● Σε ομαδική ορειβατική αποστολή, δεν αγγίζουμε ο ένας τον άλλο.

● Πρέπει να είμαστε μακριά από δέντρα ή άλλα υψηλά αντικείμενα (κολόνες κ.λπ.). ● Διατηρούμε την όρθια στάση του σώματος: τα ζώα ενός κοπαδιού σκοτώνονται, αλλά ο βοσκός συνήθως όχι!

● Το αυτοκίνητο μάς προστατεύει από τους κεραυνούς, αρκεί να έχουμε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και να μην ακουμπάμε σε μεταλλικά μέρη του.

● Απομακρυνόμαστε από μεταλλικά αντικείμενα. Εάν έχουμε μοτοσυκλέτα ή ποδήλατο, απομακρυνόμαστε από αυτά.

Πηγή: http://www. iqelectric.

com/prostasia. htm

Και 90.000 κεραυνοί σε μία ημέρα!


ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ αρκετά συχνό στη Μεσόγειο, όλες τις εποχές, οι κεραυνοί χτυπούν συνήθως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές και τα νησιά τον χειμώνα, στις ηπειρωτικές το καλοκαίρι. Στο Σύστημα Καταγραφής Κεραυνών που λειτουργεί στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, με έξι αισθητήρες σε ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Δανία, Ρουμανία και Πορτογαλία) που καλύπτουν όλο το τμήμα της Κεντρικής και της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, αποτυπώνεται, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Κώστα Λαγουβάρδο, πως τους χειμερινούς μήνες η Ελλάδα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες, εμφανίζει αυξημένη συχνότητα κεραυνών, κυρίως σε Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία και Ροδόπη, όπου τα βουνά βοηθούν να εκδηλωθούν περισσότερες καταιγίδες, άρα και κεραυνοί. «Έχει συμβεί μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, το καλοκαίρι, να καταγράψουμε έως και 90.000 κεραυνούς σε μία ημέρα στον ελλαδικό χώρο!» λέει.