Παραμονή της ονομαστικής της γιορτής ήλθε το άσχημο μαντάτο για την Αθανασία Τσουμελέκα- το θετικό δείγμα στην ουσία ερυθροποιητίνη σε έλεγχο ντόπινγκ στον οποίο είχε υποβληθεί στις 6 Αυγούστου 2008. Πλέον, η Ολυμπιονίκης της Αθήνας και 9η στο Πεκίνο στα 20 χλμ. βάδην αρχίζει τη δύσκολη διαδρομή της υπεράσπισης μιας αθωότητας που ούτε η ίδια δηλώνει ξεκάθαρα ούτε κανείς άλλος πιστεύει.

Αυτό που έκανε ξεκάθαρο η Τσουμελέκα, η οποία κινδυνεύει με διετή αποκλεισμό από αγώνες, ανακοινώνοντας η ίδια το Σάββατο το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι ότι δεν είναι ψυχολογικά καλά και πως αποφασίζει να σταματήσει τον πρωταθλητισμό στα 27 της χρόνια τονίζοντας: «Δεν θέλω άλλο τέτοιον αθλητισμό». Το αποτέλεσμα κοινοποιήθηκε και στον ΣΕΓΑΣ που τηρεί στάση αναμονής ώσπου να εξεταστεί το δεύτερο δείγμα.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει επαρκής ισχυρισμός για άδικη κατηγορία εις βάρος της αθλήτριας για όποιο λόγο και με όποιο τρόπο και αν έγινε η εξέταση ενός δείγματος πέντε μήνες μετά τη λήψη του. Υπάρχουν όμως ερωτήματα που ζητούν απάντηση. Όπως το κατά πόσο είναι δυνατόν πλέον να τηρηθεί ο κανονισμός που αφορά στο δικαίωμα του αθλητή για παρουσία του στην εξέταση του δευτέρου δείγματος. Αν ανοίχθηκε και ξανακλείστηκε εκ νέου το δείγμα που είχε ανοιχθεί λίγο μετά τις 6 Αυγούστου και ήταν αρνητικό, τότε ποιος μπορεί να είναι σίγουρος για τη διαδικασία ασφάλειας του περιεχομένου ενός δείγματος;

Το γεγονός είναι ότι οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες του στίβου σε όλον τον κόσμο με τους κανονισμούς- λάστιχο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά του Ντόπινγκ είναι αιχμάλωτοι ελέγχων που γίνονται ή ανακοινώνονται τα αποτελέσματά τους πολύ καιρό (ή και χρόνια μετά, όπως επισείει πλέον ο πολύς κ. Ρογκ με τα «παγωμένα» δείγματα από το Πεκίνο). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος έγινε με αφορμή θετικά δείγματα πρωταθλητών της ποδηλασίας στον Γύρο Γαλλίας σε ερυθροποιητίνη νέας γενιάς (cera) λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008! Και βέβαια μια Ελληνίδα Ολυμπιονίκης ήταν η πρώτη εκπρόσωπος του στίβου της οποίας βρέθηκε θετικό το δείγμα σε επιπλέον εξέταση παλαιού δείγματος. Είναι όμως παράλογο (εφόσον γίνει οριστικό το αποτέλεσμα της χρήσης ερυθροποιητίνης) ότι στον στίβο μόνο η Τσουμελέκα γνώριζε και χρησιμοποίησε τη νέα ουσία και ουδείς άλλος αθλητής αγωνίσματος αντοχής σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί λοιπόν κανείς να είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι επιστημονικά και νομικά σωστοί οι έλεγχοι που γίνονται με τρόπο που δεν έχουν προβλέψει οι ισχύοντες κανονισμοί;

Αν θέλουν πραγματικά να πολεμήσουν τη μάστιγα του ντόπινγκ οι μεγάλοι αθλητικοί οργανισμοί πρέπει πρώτα να πείσουν ότι οι έλεγχοι είναι αδιάβλητοι νομικά και ασφαλείς επιστημονικά.

«ΣΤΑΜΑΤΑΩ»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η Τσουμελέκα για το θετικό αποτέλεσμα που της γνωστοποιήθηκε με φαξ τονίζεται: «Δεν θα μπω στη διαδικασία να δικαιολογηθώ, αν και δεν έχω κάνει εν γνώσει μου χρήση αυτής της ουσίας, διότι γνωρίζω και έχω αποδεχθεί προκειμένου να μετέχω σε αγώνες ότι είμαι απολύτως υπεύθυνη για ό,τι βρίσκεται μέσα στο δείγμα μου. Το γεγονός ότι τα ίδια δείγματα αναλύονται πέραν της μίας φοράς, δηλαδή ανοίγουν και κλείνουν χωρίς την παρουσία μου, όπως το συγκεκριμένο που την πρώτη φορά ήταν καθαρό, μου προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα για όλη τη διαδικασία. Η ατυχής λοιπόν εμπλοκή μου ύστερα από μία επιτυχημένη χρονιά με πολλούς αγώνες και κοινές και εμφανείς προετοιμασίες με φέρνει στη δυσάρεστη θέση να δώσω εγώ ένα τέλος στον πρωταθλητισμό που τόσο αγαπώ και να μη συνεχίσω μετά το τέλος της επικείμενης τιμωρίας μου. Πραγματικά αδιαφορώ για το αν πάλι ύστερα από έξι μήνες μου πουν ότι τελικά το δείγμα είναι αρνητικό όπως και την πρώτη φορά. Είμαι πολύ δυσαρεστημένη με την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς σε θέματα ντόπινγκ. Εγώ δεν θέλω άλλο τέτοιο πρωταθλητισμό».

Ο σύζυγος και προπονητής (και ομοσπονδιακός ΣΕΓΑΣ) της Τσουμελέκα, Νίκος Δημητριάδης, δήλωσε από την πλευρά του: «Τι άλλο να πούμε. Η ανακοίνωση τα λέει όλα. Δεν το λέμε για δικαιολογία αλλά έχουμε τις διαφωνίες μας και ο κόσμος καταλαβαίνει. Προσωπικά διερωτώμαι πώς βγαίνει τέτοια ανακοίνωση έξι μήνες μετά τους Αγώνες».

ΕΙΠΕ

Το γεγονός ότι τα ίδια δείγματα αναλύονται πέραν της μίας φοράς, δηλαδή ανοίγουν και κλείνουν χωρίς την παρουσία μου, όπως το συγκεκριμένο που την πρώτη φορά ήταν καθαρό, μου προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα για όλη τη διαδικασία.