Για τη βιομηχανία του θεάματος είναι ο χειρότερος εχθρός της. Για τους λάτρεις του κινηματογράφου Δασών της σύγχρονης εποχής.


Κανένας, όμως, δεν γνωρίζει την ταυτότητα του aΧΧo, του πιο δημοφιλούς και παραγωγικού πειρατή του Διαδικτύου, ο οποίος πρόσφατα διέθεσε τη χιλιοστή ταινία στους θαυμαστές του. Κι εκείνοι έσπευσαν να την κατεβάσουν στον υπολογιστή τους- φυσικά παράνομα.

Ένα νέο μήνυμα εμφανίστηκε το βράδυ της 15ης Δεκεμβρίου στο «Darkside Released Group», ένα φόρουμ του Διαδικτύου αφιερωμένο στην παράνομη ανταλλαγή ταινιών, μουσικής και βιντεοπαιχνιδιών. Το μήνυμα περιείχε μια παράνομη κόπια του θρίλερ «Καθρέφτες», στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Κίφερ Σάδερλαντ. Αν και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης το αγνόησαν, το γεγονός αυτό ήταν μια στιγμή-ορόσημο για τα εκατομμύρια των χρηστών στον κόσμο που μοιράζονται αρχεία: ήταν η χιλιοστή ταινία που ανέβαζε στο Διαδίκτυο ο aΧΧo, o πιο δημοφιλής πειρατής του Διαδικτύου.

Ρrison Βreak

«Τη μεγαλύτερη αναζήτηση σήμερα πρέπει έχουν οι όροι “aΧΧo” και “Ρrison Βreak”, αν η τηλεοπτική σειρά έχει προβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το προηγούμενο βράδυ», δηλώνει ο Ντέιβιντ Πράις, επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης της πειρατείας στο Διαδίκτυο. «Αύριο, όμως, το “Ρrison Βreak” θα έχει πέσει, ενώ ο aΧΧo θα έχει πάντα τα ίδια επίπεδα αναζήτησης, όπως συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια», προσθέτει. Το όνομα aΧΧo εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2005. Απέκτησε φήμη πολύ γρήγορα, τόσο για την ποιότητα των αρχείων που ανέβαζε όσο και για την ευκολία που προσέφερε στον χρήστη του Διαδικτύου στο κατέβασμα του αρχείου. Οι κόπιες που προσέφερε είχαν την ποιότητα του DVD, ενώ το απλό φορμάτ μπορούσε να παίξει σχεδόν σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Επιπλέον δεν ξεπερνούσε τα 700 Μb, το κατάλληλο μέγεθος δηλαδή για να εγγραφεί σε ένα CD.

Ο aΧΧo συνηθίζει να υπογράφει τα «προϊόντα» του. Ποιος είναι, όμως, στην πραγματικότητα; Η ταυτότητά του δεν ενδιαφέρει μόνο τις Αρχές, έχει γίνει εμμονή και για τους θαυμαστές του. Τον Μάρτιο του 2007, ένας 28χρονος Ολλανδός μπλόγκερ, που υπογράφει ως Ερνέστο, δημοσίευσε στο μπλογκ του μια σύντομη αλλά αποκλειστική συνέντευξη με τον aΧΧo. Το πρόσωπο που απάντησε στις ερωτήσεις υποστήριξε ότι είναι ένας έφηβος που δουλεύει μόνος του, ένας φιλάνθρωπος που πιστεύει ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να ψυχαγωγηθεί με μια καλή ταινία». Ο Ερνέστο, πάντως, «δεν έχει ιδέα» αν το πρόσωπο που απάντησε είναι ο αληθινός aΧΧo ή κάποιος φαρσέρ. Ο Ντέιβιντ Πράις δεν πιστεύει ότι ο πιο διάσημος πειρατής του Διαδικτύου είναι έφηβος και Αμερικανός. Καταλαβαίνει ότι έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και υποθέτει ότι η μητρική του γλώσσα είναι τα αγγλικά. Σε κάθε περίπτωση, για τους θαυμαστές του είναι ένας Ρομπέν των Δασών, ένας θεός: βρίσκεται παντού και πάντα.

Δύο τρόποι για να κατεβάζετε (παράνομα) ταινίες


ΥΠΑΡΧΟΥΝ δύο τρόποι για να κατεβάσετε ταινίες- έχοντας υπόψη πάντα πως είναι παράνομο το downloading οπτικοακουστικών προϊόντων που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα:

ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ σε μορφή torrents (ολόκληρη η ταινία), αφού πρώτα εγκαταστήσετε τα ανάλογα προγράμματα (vuze, bittorent, bitcomet κ.λπ.) από τις ιστοσελίδες τους, δωρεάν, στον υπολογιστή σας. Μέσω ειδικών ιστοσελίδων (π.χ. piratebay, mininova) βρίσκετε το αρχείο που θέλετε και μέσω peer to peer (από υπολογιστή σε υπολογιστή) κάνετε download που ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσης Ίντερνετ και τη διαθεσιμότητα στους υπολογιστές άλλων χρηστών ανά τον κόσμο- καθώς γίνεται ανταλλαγή αρχείων- διαρκεί έως μία ημέρα.

ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ αρχείων zip ή rar μέσω του συστήματος rapidshare (ή άλλων ανάλογων), το οποίο έχει μικρήνόμιμη- συνδρομή ανά έτος (π.χ. 29,99 ευρώ για 180 ημέρες και όγκο κατεβάσματος έως 2,6 GΒ το 24ωρο συν 9,99 ευρώ τα επιπλέον 100 GΒ). Αναζητάτε τις ταινίες σε blogs και forums. Κάθε ταινία αποτελείται από 7-20 rar (συμπιεσμένα αρχεία) τα οποία ενώνονται όταν κατεβαστούν όλα με την αποσυμπίεση του πρώτου. Το κατέβασμα μιας ταινίας συνήθως- ανάλογα με την ταχύτητα σύνδεσηςδιαρκεί 10-30 λεπτά.

Η ζημιά και η πραγματικότητα


Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ του θεάματος εκτιμά ότι το παράνομο κατέβασμα ταινιών στοίχισε τον περασμένο χρόνο 520 εκατομμύρια ευρώ.

Κάποιοι, ωστόσο, αμφισβητούν αυτό το νούμερο. «Υπολογίζουν το κόστος υποθέτοντας ότι αν κάποιος δεν κατέβαζε παράνομα μια ταινία θα πήγαινε να τη δει στον κινηματογράφο ή θα αγόραζε το DVD. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πολλοί χρήστες κατεβάζουν μια ταινία αφού την έχουν δει στον κινηματογράφο», δηλώνει η Βέκι Χοτζ, επικεφαλής μια οργάνωσης για τις ελευθερίες στο ψηφιακό σύμπαν. Η μεγαλύτερη ζημιά, εξάλλου, προέρχεται από την ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή που συναντά η παράνομη ανταλλαγή αρχείων. Όπως δηλώνει ο Ντέιβιντ Πράις, «όσο πιο εύκολο γίνεται το κατέβασμα τόσο περισσότερος κόσμος το κάνει. Και χωρίς να πιστεύει ότι κάνει κάτι παράνομο».