Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και αυτό σημαίνει περισσότερα απ’ όλα: φώτα, παιχνίδια, στολισμούς, φαγητό, οικογενειακές και εορταστικές εκδηλώσεις. Μικροί και – κυρίως – μεγάλοι τρέχουν για να τα προλάβουν όλα, αλλά πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ασφάλεια, ιδίως των παιδιών.

Για να πάνε όλα καλά, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) και το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) έχουν ορισμένες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν εσάς και τα παιδιά σας να περάσετε ανέφελες γιορτές.

Xριστουγεννιάτικο δένδρο

* Διαλέξτε ένα φρέσκο φυσικό δένδρο με πράσινα κλαδιά και φύλλα, που δεν πέφτουν εύκολα όταν το κουνάτε. Ελέγξτε πόσο φρέσκο είναι τραβώντας και λυγίζοντας τις βελόνες του: δεν πρέπει να αποκολλώνται εύκολα ούτε να σπάνε. Φροντίστε να είναι στερεωμένο καλά στη βάση του και να μην ανατρέπεται εύκολα.

* Αν διαλέξετε ψεύτικο δέντρο, αναζητήστε στην ταμπέλα του την ένδειξη «Fireresistant».

* Τοποθετήστε το δένδρο μακριά από το τζάκι, τη σόμπα ή το καλοριφέρ. Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν κλείνει κάποια πόρτα ή έξοδο.

Hλεκτρικά φωτάκια

* Δοκιμάστε αν τα φωτάκια λειτουργούν σωστά, πριν τα αγοράσετε. Μην βάζετε ποτέ μέσα στο σπίτι λαμπάκια εξωτερικού χώρου – και έξω από το σπίτι λαμπάκια εσωτερικού χώρου. Οι σχετικές ενδείξεις υπάρχουν για λόγους ασφαλείας και πρέπει να τις τηρείτε.

* Εάν χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, ελέγξτε αν υπάρχει κάποιο γυμνό καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια και χαλαρές συνδέσεις. Μη διστάσετε να πετάξτε ένα προβληματικό σετ. Ποτέ μη συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα.

* Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά λαμπάκια σε μεταλλικό δένδρο. Μπορεί από ένα χαλασμένο λαμπάκι να προκληθεί ηλεκτροπληξία.

* Δέστε καλά τα φωτάκια που διακοσμούν εξωτερικά το σπίτι ή τα δένδρα του κήπου σας, ώστε να μην πέσουν ή να μην σπάσουν σε περίπτωση δυνατού αέρα. Για να τα στερεώσετε χρησιμοποιήστε ειδικό μονωτικό αυτοκόλλητο και όχι μεταλλικά στηρίγματα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

* Σβήστε όλα τα φώτα του δένδρου και τα κεριά πριν βγείτε από το σπίτι ή πριν πέσετε για ύπνο.

Xριστουγεννιάτικη διακόσμηση

* Να χρησιμοποιείτε μόνο άφλεκτα ή ανθεκτικά στη φωτιά χριστουγεννιάτικα στολίδια.

* Εάν έχετε μικρά παιδιά, αποφύγετε τα αιχμηρά ή εύθραυστα στολίδια. Φροντίστε τα χρυσόχαρτα να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά, γιατί μπορεί να τα καταπιούν και να κινδυνέψουν να πνιγούν. Μην χρησιμοποιείτε ως διακόσμηση γλυκά, ιδιαίτερα αν αυτά περιέχουν και μικρά παιχνίδια.

* Εάν χρησιμοποιήστε σπρέι που μιμείται το χιόνι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η ένδειξη "μη τοξικό". Να ακολουθείτε επίσης κατά γράμμα τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του.

* Μην βάζετε ποτέ στο δέντρο αναμμένα κεριά – ούτε πάνω του, ούτε από κάτω ή κοντά του.

Προσοχή! μερικά από τα χριστουγεννιάτικα φυτά όπως τα γκι μπορεί να είναι δηλητηριώδη, γι’ αυτό φροντίστε να τα τοποθετείτε σε μέρος όπου δεν φτάνουν τα παιδιά.

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε παιχνίδια

Γενικά

* Να αγοράζετε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού.

* Να θυμάστε ότι αν αγοράσετε παιχνίδια προχωρημένα για την ηλικία του παιδιού, μπορεί να υπονομεύσετε άθελά σας την ασφάλειά του.

* Πριν αφήσετε το παιδί να παίξει με ένα καινούργιο παιχνίδι, διαβάστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

* Μην αγοράζετε σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών παιχνίδια που χρειάζονται ρεύμα από πρίζα. Αντ’ αυτών, προτιμήστε παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρίες.

* Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μπαλόνια. Να θυμάστε ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών μπορεί να πνιγούν ή να πάθουν ασφυξία από μη φουσκωμένα ή σπασμένα μπαλόνια.

Ηλικίες κάτω των 3 ετών

* Αν υπάρχει έστω και ένα παιδί μικρότερο από 3 ετών στο σπίτι, αποφύγετε παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να περιέχουν μικρά κομμάτια που εγκυμονούν κίνδυνο πνιγμονής.

* Αποφύγετε βώλους, μικρές μπάλες και παιχνίδια που περιέχουν κομμάτια με διάμετρο μικρότερη από 3,5 εκατοστά, γιατί μπορεί να προκαλέσουν επεισόδιο πνιγμονής.

* Αποφύγετε την αγορά μπαλονιών. Έχουν σημειωθεί θάνατοι από ασφυξία σε μικρά παιδιά από κατάποση μικρών κομματιών σπασμένων μπαλονιών.

* Ελέγξτε επιμελώς παιχνίδια, που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά ή από αποσπώμενα κομμάτια, γιατί υπάρχει κίνδυνος το παιδί να τα ξεκολλήσει και να τα καταπιεί. Αποφύγετε παιχνίδια με αιχμηρά σημεία.

* Προσοχή στα τρίκυκλα ποδηλατάκια και στα άλλα παιχνίδια με ρόδες. Δεν πρέπει να ανατρέπονται εύκολα.

Ηλικίες 3-5 ετών

* Αποφύγετε παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από λεπτό εύθραυστο πλαστικό, που μπορεί να σπάσει σε μικρά κομμάτια ή να δημιουργήσει αιχμηρές άκρες.

* Ελέγξτε ότι οι μπογιές, οι μαρκαδόροι, και γενικά τα χρώματα που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να ζωγραφίσουν έχουν την ετικέταCE. Αυτό υποδηλώνει ότι το προϊόν τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι για τα υλικά γραφής.

* Μη θεωρείτε δεδομένο ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν κινδυνεύουν από μικρά παιχνίδια ή από τα μικρά κομμάτια τους, που εύκολα αποσπώνται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα ατυχήματα από μικρά παιχνίδια, συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 3 έως 8ετών, τα οποία καταπίνουν ή βάζουν στη μύτη ή στο αυτί μικρά αντικείμενα.

Ηλικίες 6-12 ετών

* Εάν αγοράσετε ποδήλατο προμηθευτείτε και το κατάλληλο προστατευτικό κράνος και ενημερώστε το παιδί σας για τη σημασία της χρήσης του.

* Τα ηλεκτρικά παιχνίδια μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τα παιδιά όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, όταν δεν υπάρχει επίβλεψη ή εάν υπάρχουν σχεδιαστικά ή κατασκευαστικά λάθη. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι η ηλεκτροπληξία ή το έγκαυμα, ιδιαίτερα εάν το παιχνίδι περιέχει μια πηγή θερμότητας.

Τα καλύτερα παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία

0-1 ετών

Τα βρέφη εξερευνούν τον κόσμο με τα μάτια, τα χέρια και το στόμα. Κατάλληλα παιχνίδια για αυτήν την ηλικία είναι:

* Παιχνίδια για την κούνια (πρέπει να αφαιρούνται όταν το βρέφος αρχίζει να στέκεται όρθιο στην κούνια και υπάρχει κίνδυνος να τυλιχτεί και να πνιγεί με αυτό)

* Παιδικά γυμναστήρια

* Χαλάκι δραστηριοτήτων

* Ευπίεστα παιχνίδια

* Μαλακές μπάλες και ζωάκια

1-3 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας περπατούν, σκαρφαλώνουν, πηδούν και παίζουν με μεγάλα παιχνίδια. Κατάλληλα παιχνίδια για αυτήν την ηλικία είναι:

* Πάνινοι κύβοι

* Μεγάλα τουβλάκια

* Παιχνίδια που μπορούν να τα σύρουν

* Βιβλία

* Απλά κατασκευαστικά παιχνίδια

3-5 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρησιμοποιούν την φαντασία τους και έχουν παιχνίδια-συντρόφους (π.χ. κούκλες, αρκουδάκια). Κατάλληλα παιχνίδια για αυτήν την ηλικία είναι:

* Μη τοξικά σετ για χειροτεχνίες

* Παιχνίδια που μιμούνται αντικείμενα για δραστηριότητες ενηλίκων ( π.χ. κουζίνα, ταμειακή μηχανή)

* Αρκουδάκια, κούκλες

* Παιχνίδια για δραστηριότητες εξωτερικού χώρου (π.χ ποδηλατάκια τρίκυκλα με το συνοδευτικό κράνος)

5-9 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας θέλουν παιχνίδια που έχουν κάποια δυσκολία και τα διδάσκουν. Κατάλληλα παιχνίδια για αυτήν την ηλικία είναι:

* Σετ χειροτεχνίας

* Κατασκευαστικά παιχνίδια

* Κούκλες κουκλοθέατρου

* Μικρές φιγούρες και σπιτάκια που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όταν παίζουν με φίλους

9-14 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας επιλέγουν συγκεκριμένα χόμπιή σπορ ανάλογα με τις ατομικές τους ικανότητες και δεξιότητες. Κατάλληλα παιχνίδια για αυτήν την ηλικία είναι:

* Ηλεκτρονικά παιχνίδια

* Αθλητικός εξοπλισμός (μαζί με την αντίστοιχη προστατευτική εξάρτηση)

* Μουσικά όργανα

* Κατασκευαστικά παιχνίδια

Για όλα τα παιδιά

Μπαλόνια: Είναι πιθανό να παρουσιαστεί επεισόδιο πνιγμονής από τα μπαλόνια.Έτσι κρίνονται ακατάλληλα για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών, ενώ ακόμα και όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο, τα μπαλόνια πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή.Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι, αν το μπαλόνι σκάσει την ώρα που το φουσκώνει το παιδί, υπάρχει κίνδυνος να εισπνεύσει κάποιο τμήμα του, ενώ αρκετά μικρά παιδιά βάζουν στο στόμα τους τμήματα του σκασμένου μπαλονιού τα οποία βρίσκουν πίσω από πολυθρόνες ή κάτω από καναπέδες.Αυτό σημαίνει ότι όταν σκάει ένα μπαλόνι, οι γονείς πρέπει να ελέγχουν τον χώρο για να μαζεύουν και να πετάνε όλα τα κομμάτια του.

Σκοινιά, κορδόνια, κολιέ: Έχουν αναφερθεί απαγχονισμοί νηπίων με κορδόνια, σκοινιά και κολιέ που συμπεριλαμβάνονταν σε παιχνίδια.Για το λόγο αυτό, δεν συνιστώνται για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών όσα παιχνίδια περιέχουν σκοινιά ή κολιέμε μήκος μεγαλύτερο από 30 εκατοστά του μέτρου.

Παιδικά ποδήλατα-τρίκυκλα: Η αγορά του ποδηλάτου πρέπει να γίνεται πάντα σε συνάρτηση με την ηλικία του παιδιού.Το παιδί μικρής ηλικίας πρέπει να κάνει ποδήλατο σε ανοιχτό και μεγάλο χώρο γιατί κάνοντας ποδήλατο σε ένα στενό μπαλκόνι μπορεί να προσκρούσει στα κάγκελα ή τον τοίχο με κίνδυνο να τραυματιστεί.

PVC: Η ευθύνη των κατασκευαστριών εταιρειών είναι μεγάλη κυρίως στο θέμα των υλικών που χρησιμοποιούν για τα παιχνίδια τους.Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην ανακοίνωσή τους, το PVC είναι ένα υλικό το οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την κατασκευή παιχνιδιών επειδή είναι τοξικό.Το PVC έχει ήδη απαγορευθεί στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή έχει σχετισθεί με διαταραχές του ήπατος και των νεφρών και ενδέχεται να έχει καρκινογόνες ιδιότητες.

Οδική ασφάλεια

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας πρέπει να αποτελεί την πρώτη κίνηση που θα κάνει ο οδηγός και οι επιβάτες μετά την είσοδό τους στο αυτοκίνητο.

Η ζώνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται ακόμη και για μικρές αποστάσεις και μικρές ταχύτητες καθώς τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία γίνονται σε απόσταση μικρότερη των 50 km από το σπίτι και με ταχύτητες μικρότερες των 65 km/h.

O εξοπλισμός του αυτοκινήτου με αερόσακο δεν θα πρέπει να αποτρέπει τη χρήση ζώνης, καθώς το άνοιγμα του αερόσακου σε περίπτωση σύγκρουσης μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν ο οδηγός/ επιβάτης δεν φοράει ζώνη ασφαλείας.

Οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων θα πρέπει να φορούν πάντα ζώνη ασφαλείας. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, ένας επιβάτης βάρους 70 kg, που κάθεται στο πίσω κάθισμα, ωθείται προς τα εμπρός με τεράστια ορμή με το βάρος ενός ελέφαντα 3000 kg, λόγω των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά τη φάση της επιβράδυνσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σύνθλιψη των επιβατών που κάθονται στα μπροστινά καθίσματα.

Παιδικό κάθισμα

Το παιδικό καθισματάκι πρέπει να αποτελεί απαραίτητο εξάρτημα του αυτοκινήτου για κάθε μετακίνηση του παιδιού. Από τη στιγμή της γέννησης του το παιδί θα πρέπει να τοποθετείται σε ειδικό για το βάρος και το ύψος του καθισματάκι κατά τη μεταφορά του με αυτοκίνητο, ενώ ο γονέας θα πρέπει να εκπαιδευτεί σχετικά με τη σωστή τοποθέτηση και χρήση του καθίσματος.

Οχήματα

Θα πρέπει να έχουν ασφαλείς απολήξεις (να αφαιρεθούν π.χ. οι πρόσθετοι ογκώδεις μεταλλικοί προφυλακτήρες που τοποθετούν πολλοί ιδιοκτήτες Ι.Χ., είτε για εντυπωσιασμό, είτε για να μη φθείρονται τα οχήματα τους από μικροτρακαρίσματα), και να γίνεται με σχολαστικό τρόπο ο περιοδικός κρατικός έλεγχος των αυτοκινήτων από τα ΚΤΕΟ.

Πριν ξεκινήσετε για ταξίδι, φροντίστε το αυτοκίνητο σας να είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα απαραίτητα αξεσουάρ: φαρμακείο, τρίγωνο, πυροσβεστήρας, ρεζέρβα. Επίσης ελέγξτε τον αέρα στα λάστιχα.

Τέλος, οδηγείτε από τη δεξιά πλευρά του δρόμου και αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ πριν την οδήγηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από