«Έκλεισα το “μάτι” της κουζίνας ή θα γεμίσει το σπίτι από μαύρο, πυκνό καπνό;», «Κλείδωσα την εξώπορτα φεύγοντας ή οι κλέφτες με ευκολία θα “σηκώσουν” το διαμέρισμα;», «Μήπως ο διακόπτης του θερμοσίφωνα είναι ανοιχτός και ανατιναχθεί;».
Τέλος στις καθημερινές ανησυχίες των ιδιοκτητών ενός σπιτιού ή μιας επιχείρησης προσπαθούν να βάλουν τα συστήματα ασφαλείας. Οι συναγερμοί, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και τα συστήματα πυρασφάλειας είναι αυτά που πολύ συχνά μπορούν να τους γλιτώσουν από ανεπιθύμητες και δυσάρεστες καταστάσεις, όπως είναι μια ενδεχόμενη κλοπή.
«Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για τοποθέτηση συστήματος ασφαλείας στο σπίτι ή την εταιρεία τους. Κι αυτό γιατί ο κόσμος φοβάται, είναι καχύποπτος με
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ
κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης καθώς και συστήματα πυρασφάλειας μπορούν να σας γλιτώσουν από ανεπιθύμητες καταστάσεις
τον διπλανό του. Έχουν άλλωστε περάσει τα χρόνια που ο καθένας γνώριζε ποιος μένει στο διπλανό σπίτι» επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Τσέβας, υπεύθυνος πωλήσεων στην εταιρεία εισαγωγής, κατασκευής και χονδρικής πώλησης συστημάτων ασφαλείας, ελέγχου πρόσβασης (access control), κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και συστημάτων πυρανίχνευσης, «Ρaradox».
Αυξάνεται η εγκληματικότητα
Τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, εξάλλου, δικαιολογούν τον φόβο των κατοίκων στις μεγάλες κυρίως πόλεις, καθώς η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στα ύψη. Ο αριθμός των κλοπών για το πρώτο εξάμηνο του 2008 έφτασε τις 33.575,
ενώ το προηγούμενο έτος τελέστηκαν 58.472 κλοπές, αριθμός ρεκόρ για την τελευταία οκταετία.
Ρεκόρ όμως σημειώθηκε και στις ληστείες, καθώς πέρυσι ξεπέρασαν τις 2.800,
ενώ για τους πρώτους έξι μήνες του 2008 οι ληστείες έφτασαν τις 1.764. Ο περασμένος Οκτώβριος ήταν μήνας αυξημένης εγκληματικότητας: από τις 30 ληστείες που σημειώθηκαν, οι 10 ήταν σε κάποιο υποκατάστημα τραπεζών. Οι περιοχές υψηλού κινδύνου της πρωτεύουσας παραμένουν το κέντρο της Αθήνας, το Περιστέρι, τα Σεπόλια και ο Άγιος Παντελεήμων.
Ανιχνευτές θερμότητας
Οι σειρήνες- σύστημα που αποτρέπει τον κλέφτη να εισέλθει στο σπίτι-, τα ραντάρ που είναι ουσιαστικά ανιχνευτές κίνησης και θερμοκρασίας σώματος και οι παγίδες- μαγνητικές επαφές που μπαίνουν στα παράθυρα και τις πόρτες- μπορούν να εξασφαλίσουν, σύμφωνα με τους υπευθύνους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των συστημάτων ασφαλείας, πιο «ήρεμη» ζωή. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα ο ενδιαφερόμενος, πληρώνοντας ετήσια συνδρομή, να έχει και την υποστήριξη ομάδας σεκιούριτι. Έτσι, όταν κάποιος κλέφτης εισβάλλει στον χώρο του σπιτιού, ο συναγερμός ενεργοποιείται ενώ ταυτόχρονα δίνεται σήμα στο κέντρο λήψης σημάτων. «Με αυτόν τον τρόπο ειδοποιείται κάποιος φύλακας ιδιωτικής εταιρείας και φυσικά η Αστυνομία» προσθέτει ο κ Τσέβας. Καλός συναγερμός είναι αυτός που δεν βγάζει ψευδείς ειδοποιήσεις, γι΄ αυτό και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή. Συστήματα πυρόσβεσης
Τα συστήματα πυρόσβεσης, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι από τα πιο σημαντικά συστήματα που θα πρέπει να έχει ένα σπίτι ή μια επιχείρηση. «Κι αυτό γιατί, όταν το σύστημα ανιχνεύσει φωτιά, ουσιαστικά σώζει τη ζωή όσων βρίσκονται στον χώρο». Μόνο για το 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, 4.757 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε κατοικίες και 714 φωτιές σε χώρους αποθήκευσης.
Όσο για το κόστος, αυτό κυμαίνεται ανάλογα με το σύστημα και την εταιρεία. Θα πρέπει όμως οι ενδιαφερόμενοι, εκτός από το κόστος των υλικών, να υπολογίσουν και τα έξοδα εγκατάστασης των συστημάτων, το ύψος των οποίων εξαρτάται από τον εκάστοτε τεχνικό εγκατάστασης.
Αυξημένο ενδιαφέρον και για τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια πάντως παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης. Το 99% μάλιστα όσων μπαίνουν στη διαδικασία να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά, επιλέγουν εκείνα τα κυκλώματα που δίνουν τη δυνατότητα σε όσους τα αγοράσουν να βλέπουν μέσω του Διαδικτύου τούς χώρους στους οποίους έχουν εγκαταστήσει το σύστημα.
«Για παράδειγμα, ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών μπορούν να δουν ιντερνετικά το σπίτι, παρ΄ ότι μπορεί να βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά. Ή επιχειρηματίες με τρία καταστήματα σε διάφορες περιοχές, μπορούν να διαπιστώσουν τι γίνεται σε κάθε κατάστημα με τη χρήση του υπολογιστή» λέει ο κ. Τσέβας. Συμπληρώνει δε ότι συνδέοντας αυτό το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης με ένα καταγραφικό μηχάνημα, το οποίο αποτελείται από σκληρό δίσκο στον οποίο αποθηκεύονται οι εικόνες, «ακόμη και στις δύο τα ξημερώματα να γίνει η κλοπή, μπορεί ο ιδιοκτήτης να πάρει τα αρχεία από το καταγραφικό και να τα προσκομίσει στην Αστυνομία». Το εντυπωσιακό ωστόσο, όπως λέει, είναι το γεγονός ότι κάμερες δεν τοποθετούνται μόνο σε μονοκατοικίες ακριβών περιοχών, αλλά και σε εισόδους πολυκατοικιών που είχαν γίνει στόχος ληστών ή οι ένοικοι απλώς δεν επιθυμούν να γίνουν τα επόμενα θύματα.