Τα γενετικά τροποποιημένα φασόλια σόγιας που προλαμβάνουν τα εμφράγματα και το έλαιο σόγιας που ενισχύει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο αίμα είναι οι πρώτες τροφές που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά των συγκεκριμένων ειδών με θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα σε 4 χρόνια, εφ΄ όσον εγκριθούν από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Τα φασόλια σόγιας με προστατευτικές για την καρδιά ιδιότητες πέρασαν με επιτυχία την πρώτη φάση των δοκιμών, αυξάνοντας τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, οι μπάρες των δημητριακών και τα ντρέσινγκ για τις σαλάτες. Η έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότας έδειξε ακόμη ότι το έλαιο από γενετικά τροποποιημένη σόγια μπορεί να αυξήσει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο αίμα, προσφέροντας εναλλακτική πηγή απορρόφησης αντί του σολομού, του φρέσκου τόνου και της πέστροφας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από καρδιαγγειακές ασθένειες και τον διαβήτη και βοηθούν στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων στους νέους. Είναι μάλιστα τόσο σημαντικά για την υγεία που οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον μια μερίδα ψαριού με πλούσιο λιπώδη ιστό την εβδομάδα.
Υπολογίζεται ότι διεθνώς η έκταση με γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ξεπερνά τα 1.140 εκατομμύρια στρέμματα. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Μonsanto συγκέντρωσε φέτος τουλάχιστον 600 τόνους φασόλια σόγιας στις ΗΠΑ και μέρος αυτής της ποσότητας έχει ήδη περάσει σε εταιρείες τροφίμων για τη δημιουργία προϊόντων. Η εταιρεία αναμένει ότι η αρμόδια Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα εγκρίνει τα γενετικά τροποποιημένα φασόλια σόγιας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δίνοντας την άδεια για την κυκλοφορία τους στα σούπερ μάρκετ μέχρι το 2012. Αν ανάψει το πράσινο φως και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων, τα προϊόντα που θα περιέχουν έλαιο πλούσιο σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα θα εξαχθούν και στην Ε.Ε.
Την περασμένη εβδομάδα Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν