ΤΕΛΙΚΟ τεστ για την πλήρη επιχειρησιακή ένταξη στον λεγόμενο ευρωστρατό κάνει με άσκηση στη Βόρεια Ελλάδα αυτή την εβδομάδα ο Κοινός Σχηματισμός Μάχης Ηelbroc τον οποίο συγκροτούν μονάδες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου, με συνολική δύναμη πάνω από 1.200 στρατιωτικούς.

Η κοινή μονάδα των 4 χωρών αποτελεί μία από τις 13 μονάδες μάχης (battle groups) που σταδιακά καθίστανται ετοιμοπόλεμες. Επικεφαλής χώρα της κοινής μονάδας είναι η Ελλάδα, η οποία έχει διαθέσει στις ευρωπαϊκές αμυντικές δομές το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Α΄ Στρατιάς στη Λάρισα και ένα μεταφερόμενο στον χώρο ανάπτυξης των τακτικών δυνάμεων, επιπέδου ταξιαρχίας. Παρ΄ όλο που ο σχεδιασμός για ένα ισχυρό ευρωστρατό με δική του δομή δεν έχει προχωρήσει με τη δυναμική που είχε αρχικά, διπλωματικοί και στρατιωτικοί εκτιμούν ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα με στρατιωτική- ειρηνευτική παρουσία σε περιοχές όπως το Κονγκό, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το Τσαντ κ.α. Τα battle groups- όπως το «Βαλκανικό» με επικεφαλής την Ελλάδαλειτουργούν σ΄ αυτή την κατεύθυνση ως ταχυκίνητες δυνάμεις (με περιθώρια ανάπτυξης 15 ημέρες) και με αποστολές όπως η διατήρηση της ειρήνης, η διάσωση και η απομάκρυνση εγκλωβισμένων, η διαχείριση κρίσεων στο πεδίο της μάχης, ο διαχωρισμός διαμαχόμενων μερών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Μπλόκο από Τουρκία

Ένας από τους παράγοντες που λειτουργούν υπονομευτικά στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής οντότητας είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία βάσει των συμφωνιών, συμμετέχει σε ένα battle group. Η Άγκυρα αντιδρά συχνά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στη χρησιμοποίηση μέσων και υποδομών της Συμμαχίας από την Ε.Ε. καθώς επιδιώκει να έχει κύριο ρόλο στα πολιτικά όργανα που αποφασίζουν τις επιχειρησιακές δράσεις του ευρωστρατού. Επίσης, η Τουρκία μπλοκάρει ευρωπαϊκές στρατιωτικές δράσεις στις οποίες συμμετέχει η Κύπρος, επειδή η χώρα δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη της Συμμαχίας. Η άσκηση- τεστ για τον «Βαλκανικό» Σχηματισμό Μάχης θα γίνει από 6-12 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Ασκός Προφήτη της Θεσσαλονίκης. Το σενάριο προβλέπει την αντιμετώπιση κρίσης στην υποτιθέμενη νήσο «Μesogeios», όπου μια μειονότητα του πληθυσμού της υποτίθεται ότι είναι οργανωμένη σε παραστρατιωτικές οργανώσεις και επιτίθεται σε πολίτες της Ε.Ε. που κατοικούν εκεί. Επίσης, επιτίθεται σε πρόσφυγες που έχουν καταφύγει εκεί από άλλο νησί, το «Βrownland». Έπειτα από ψήφισμα του ΟΗΕ και οδηγία της Ε.Ε. η μονάδα του ευρωστρατού επεμβαίνει για να απομακρύνει τους Ευρωπαίους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί, να διαχωρίσει τους αντιμαχόμενους, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες και να εξαλείψει τις ωμότητες των παραστρατιωτικών.