Έχουν 7 ηλεκτρονικούς υπολογιστές με γρήγορη σύνδεση στο Ίντερνετ- 24 mbps- σκάνερ και εκτυπωτή. Κατασκεύασαν δική τους ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν δεκάδες δορυφορικά προγράμματα, χάρη στη δορυφορική κεραία που έχουν εγκαταστήσει.

Θα μπορούσε να είναι ένα μίνι Ίντερνετ καφέ, αλλά είναι ένα… high tech κατηχητικό! Το κέντρο νεότητας του ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής στα Κάτω Πατήσια βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία και έτσι οι μικροί ενορίτες ανάβουν κερί και… παίζουν pro (pro evolution soccer). Ή σερφάρουν στο Ίντερνετ για να βρουν πληροφορίες για σχολικές εργασίες. Στο Ίντερνετ μπορεί να το βρει κανείς αν πληκτρολογήσει www. kathxhtikozp.gr.

Ο Χρήστος Καστρέτσης μαθητής της 1ης Γυμνασίου, βρίσκεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και παίζει τένις υπό τα βλέμματα των φίλων του. «Πηγαίνω και στο Ίντερνετ καφέ», λέει,«αλλά όποτε έχω ελεύθερο χρόνο προτιμώ να έρχομαι στο κέντρο νεότητας διότι εδώ τους ξέρω όλους. Είμαστε φίλοι. Επιπλέον δεν έχει πολλή κάπνα, αφού έρχονται μόνο παιδιά και το κάπνισμα δεν επιτρέπεται». Όπως προσθέτει, δεν επισκέπτεται το κέντρο νεότητας της εκκλησίας μόνο για παιχνίδι. «Πολλές φορές ψάχνω στο Ίντερνετ πληροφορίες για κάποια εργασία που μας έχουν βάλει στο σχολείο».

Σήμερα 32 μητροπόλεις είναι… δικτυωμένες, έχουν δηλαδή site στο Ίντερνετ. Οκτώ ραδιοφωνικοί σταθμοί της Εκκλησίας μεταδίδονται απευθείας και μέσω Διαδικτύου. Ακόμη πιο… προχωρημένες είναι οι μητροπόλεις της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Διαθέτουν δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, τους «tv4Ε» και «Λύχνος tv», που μεταδίδονται μέσω Διαδικτύου.

32 ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΕΧΟΥΝ

site, 8 ραδιοφωνικούς σταθμούς μέσω Διαδικτύου, ενώ δύο διαθέτουν διαδικτυακούς τηλεοπτικούς σταθμούς

Μητροπολίτες και παπάδες bloggers

ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ πάντως δεν πηγαίνουν πίσω ούτε στη νέα μόδα του Ίντερνετ, δηλαδή στα blogs. Ο πιο γνωστός blogger της Εκκλησίας είναι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Στο ιστολόγιό του http: //mkka. blogspot. com γράφει σχεδόν καθημερινά για θέματα που αφορούν την Εκκλησία και όχι μόνο. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε την επιστολή που είχε στείλει στον υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη για το μάθημα των Θρησκευτικών. Μάλιστα, απαντά ηλεκτρονικά στα posts που του στέλνουν όσοι διαβάζουν τα κείμενά του. Το παράδειγμά του έχουν ακολουθήσει αρκετοί ιερείς. Ο π. Θεμιστοκλής Μπαζός, εφημέριος του ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κοιλάδας, έχει δημιουργήσει δύο blogs: το προσωπικό του (http://eyaggelistria. blogspot. com), όπου αναρτά τις απόψεις του για εκκλησιαστικά θέματα και κοινωνικά θέματα, και του ναού http://enorikoilad. blogspot. com/ «Άγια» newsletters

«ΤΗΛΕ-ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Στείλτε με ηλεκτρονικό μήνυμα (koimisifalirou@yahoo.gr) την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (ή πατήστε εδώ). Εμείς αναλαμβάνουμε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εκδηλώσεις και τις πνευματικές ευκαιρίες της ενορίας μας». Με αυτό τον τρόπο ζητούν από τους πιστούς οι υπεύθυνοι της ενορίας Κοίμησης Θεοτόκου Π. Φαλήρου να επικοινωνούν μαζί τους. Με παρόμοιες πρακτικές πληροφορούν τους πιστούς και άλλες ενορίες ή μητροπόλεις.

«Ιερά» videos

Την πιο πλούσια ιστοσελίδα σε πληροφορίες και υλικό διαθέτει η Μητρόπολη Δημητριάδος. Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος εδώ και χρόνια καλλιεργεί το προφίλ του ιεράρχη που βρίσκεται κοντά στη νεολαία και προσπαθεί να επικοινωνήσει με κάθε τρόπο με τους πιστούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το site www. imd. gr διαθέτει ακόμα και videos από την εκπομπή του «Αρχονταρίκι», την οποία παρουσιάζει κάθε Κυριακή στην ΕΡΤ.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν πλέον οι μητροπολίτες και οι ιερείς των ενοριών στις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες είναι ότι σε αρκετές μητροπόλεις και εκκλησίες υπάρχει και συγκεκριμένη θέση υπευθύνου γραφείου Διαδικτύου. Στη Μητρόπολη Βέροιας, για παράδειγμα, υπεύθυνος για τη διαχείριση της ιστοσελίδας www. imverias. gr και για το υλικό που δημοσιεύεται είναι o αρχιμανδρίτης Παλαμάς Κυριλλίδης που έχει σπουδάσει Πληροφορική στην Ελλάδα και την Αγγλία.

Οn line κατήχηση στα… κινέζικα

ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ πλευρά της οθόνης είναι η φωτογραφία της Αναστάσεως. Ακριβώς από κάτω υπάρχει το βελάκι- play. Ο επισκέπτης κλικάρει και τότε ακούει- και διαβάζει- στα κινέζικα τι συμβολίζει η εικόνα και τι σημαίνει η Ανάσταση του Χριστού. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για όλα τα πρόσωπα που εμφανίζονται στην εικόνα.

Αυτό τον τρόπο έχει εμπνευστεί ο Έλληνας ιερέας στην ορθόδοξη εκκλησία της Ταϊβάν, ο π. Ιωνάς Μούρτος, προκειμένου να ενημερώσει τους Κινέζους για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία. Πρόκειται για on-line κατήχηση! «Οι Κινέζοι, ο μισός πληθυσμός της Γης δηλαδή, αγνοούν παντελώς την ορθόδοξη Εκκλησία. Για παράδειγμα, οι ορθόδοξοι ιερείς με τα ράσα και τα γένια τους θυμίζουν μια θεότητα της Κόλασης από την παράδοσή τους… Γι΄ αυτό τον λόγο προσπαθώ με το Ίντερνετ να κάνω γνωστή την ορθόδοξη θεολογία», λέει στα «ΝΕΑ» από τη μακρινή Ταϊπέι ο 52χρονος ιερέας.

Το πρόγραμμα της… e-κατήχησης ονομάζεται etheology και βρίσκεται στο site της Εκκλησίας της Ταιβάν www. theology. cn. «Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει τι είναι Εκκλησία, τι είναι Λειτουργία, πώς είναι το σώμα του Χριστού», εξηγεί ο π. Ιωνάς. Να δει σε βίντεο πώς ο π. Ιωνάς ετοιμάζει στο Δισκοπότηρο τη Θεία Κοινωνία. Πρόκειται για μια μορφή κατήχησης που σίγουρα δεν υπάρχει στην Ελλάδα και, ίσως, πουθενά αλλού στον κόσμο.