Οι πελάτες ήταν οι… νονοί της ταβέρνας «Κουνούπης» στη Μεταμόρφωση (παλιές Κουκουβάουνες) που λειτουργεί στην οδό Λευκωσίας 14 πάνω από μισό αιώνα. Και πώς έγινε αυτό; Μας το διηγήθηκε η Μαρία Τζανακάκη, κόρη του Σωτήρη Σταυριανού, ο οποίος έστησε και πρωτολειτούργησε την ταβέρνα το 1953. «Ο πατέρας μου ήταν μερακλής και συνεχώς στριφογύριζε στα βαρέλια, όταν τα γέμιζε με μούστο, ώστε να βγάλει καλό κρασί. Έτσι λοιπόν οι φίλοι του που τον έβλεπαν τότε, του έλεγαν: “Σαν το κουνούπι πηγαίνεις στα βαρέλια”. Κάθε φορά που ήθελαν να έρθουν για φαγητό και κρασί ήξεραν πού θα συναντηθούν. “Στον Κουνούπη”, έλεγαν. Και η ταβέρνα πήρε από τότε το όνομα “Κουνούπης”. Όμως κάποτε οι Κουκουβάουνες ήταν γεμάτες με ταβέρνες. Τα τελευταία χρόνια αραίωσαν κατά πολύ- έχουν μεταφερθεί στην Πάρνηθα- κι εδώ έχουν ξεφυτρώσει πολλά σουβλατζήδικα».

Σήμερα το έργο του Σωτήρη Σταυριανούπου έχει να κάνει με το κρασί- συνεχίζει ο γαμπρός του Γιάννης Τζανακάκης, ο οποίος φροντίζει κάθε χρόνο να έχει η ταβέρνα καλό κρασί (μεταφέρουν τον μούστο από τη Νεμέα και γεμίζουν τα βαρέλια τους στη διπλανή αίθουσα). Όμως στον «Κουνούπη» η υπόθεση τόσο του φαγητού όσο και της εξυπηρέτησης είναι καθαρά οικογενειακή. Και μάλιστα τρίτης γενιάς. Τα ηνία του μαγαζιού έχουν πάρει τα εγγόνια του Σωτήρη Σταυριανού- ο Λευτέρης 33 ετών (φυσικός) και ο Σωτήρης 31 ετών (δημοσιογράφος)- ενώ στην κουζίνα τα φαγητά ετοιμάζουν η μάνα των παιδιών Μαρία Τζανακάκη και η κουνιάδα της Ρούλα Φιλίππου.

Η ταβέρνα χαρακτηρίζεται από έντονο ξύλο και πέτρα, ενώ στα ξύλινα τραπεζάκια το θαλασσί τραπεζομάντιλο σε ταξιδεύει στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Πελάτης στον «Κουνούπη», στις αρχές της δεκαετίας του 1960- θυμάται ο Γιάννης Τζανακάκης- ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης. «Ερχόταν κυρίως τα μεσημέρια, έπινε το κρασάκι του και προτιμούσε τις κόκκινες καυτερές πιπεριές που είχαμε φυτέψει στις γλάστρες της αυλής. Και έλεγε χαριτολογώντας: “Πιάσε μου ένα… Τουρκάκι” (έτσι τις αποκαλούσε επειδή έκαιγαν)».

Στον «Κουνούπη» καταφθάνουν πελάτες από αρκετά μακριά. Από το Λαγονήσι, τον Βαρνάβα Αττικής, το Φάληρο, ενώ έχουν γευθεί τις νοστιμιές της ταβέρνας και αρκετοί επώνυμοι απ΄ όλους τους χώρους, όπως οι Αχιλλέας Καραμανλής, Μιχάλης Λιάπης, Χρήστος Πρωτόπαππας, Αριστείδης Καμάρας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γκέλυ Μαυροπούλου, Γιώργος Μαργαρίτης, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σαμπρίνα, Στέλιος Μανωλάς, Τάσος Μητρόπουλος, Τόνι Σαβέφσκι, Λύσσανδρος Γεωργαμλής, Ντανιέλ Μπατίστα, Κώστας Αντωνίου, Μαρία Ζαφειράκου.

Και από φαγητά; Όλα γίνονται άμα τη παραγγελία. Οι σαλάτες είναι της στιγμής, οι πατάτες κόβονται με το χέρι, ενώ το λάδι (δικό τους από την Κρήτη) δεν το… λυπούνται.

Το σπεσιαλιτέ του «Κουνούπη» είναι ο μπακαλιάρος τηγανητός, αλλά μπορεί κανείς να απολαύσει λαχανοντολμάδες, μπακαλιάρο σκορδαλιά, κολοκυθάκια αυγολέμονο, σουπιές, καλαμαράκια, κεφτέδες, μακαρόνια με θαλασσινά, αρνάκι στη στάμνα, κολοκυθάκια με κρέας, κόκορα με χυλοπίτες, μουσακά, παστίτσιο, τηγανιά, μπεκρή μεζέ.

Όσο για επιδόρπιο, προσφέρεται χαλβάς (σιμιγδαλένιος), φρούτα και γιαούρτι με γλυκά του κουταλιού. Φεύγοντας ζητάς να σου λυθεί η απορία: Τόσο καθαρά, τόσο νόστιμα και τόσο φθηνά; «Είμαστε οικογενειακή ταβέρνα με παράδοση μισού αιώνα», απαντά με χαμόγελο η κυρά Μαρία.

ΙΝFΟ

Τιμές

Από 10 έως 20 ευρώ το άτομο

Ατμόσφαιρα

Οικογενειακή, φιλική

Κουζίνα

Σπιτική

Σέρβις

Γρήγορο

Κάβα

Κρασί βαρελίσιο

«Κουνούπης»: Λευκωσίας 14, Μεταμόρφωση (Παλιές Κουκουβάουνες). Τηλ. 210-2812.873