Δεκαπέντε χιλιάδες υποστηρικτές του Ράντοβαν Κάρατζιτς συγκεντρώθηκαν χθες στο Βελιγράδι, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη σύλληψή του.


Σημειώθηκαν κάποια επεισόδια με την Αστυνομία ενώ την ίδια ώρα οι σερβικές αρχές και η ομάδα των συνηγόρων του Κάρατζιτς έπαιζαν τη γάτα με το ποντίκι, όσον αφορά την έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν χθες στο Βελιγράδι για τη διαδήλωση που διοργάνωσε το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ πόστερ με τη φωτογραφία του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας είχαν αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης. «Αυτή η συγκέντρωση στέλνει μήνυμα αντίστασης και ισχύος

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Το δικαστήριο της Βοσνίας καταδίκασε 7 Σέρβους σε ποινές από 38 έως 42 χρόνια, για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσας

σε όσους αγαπούν την ελευθερία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στη δικτατορία της Σερβίας», επισήμανε από το Ριζοσπαστικό Κόμμα ο Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Ωστόσο το πλήθος στη συγκέντρωση (15.000 άνθρωποι) ήταν αριθμητικά πολύ κατώτερο των προσδοκιών των οργανωτών. Η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη μέχρι τη στιγμή που μερικές δεκάδες νεαροί, οι οποίοι σχετίζονται με οργανώσεις ποδοσφαιρικών χούλιγκαν, άρχισαν να ρίχνουν φωτοβολίδες, κάδους απορριμμάτων και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών και να σπάζουν βιτρίνες καταστημάτων. Η αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.

Λίγο νωρίτερα, ο ανιψιός του Κάρατζιτς, Ντράγκαν, εθεάθη στην φυλακή του Βελιγραδίου, όπου κρατείται ο θείος του, κρατώντας δύο μεγάλες βαλίτσες, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη επικείμενης αναχώρησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Βελιγράδι, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει δεκτό το αίτημα της έκδοσης, ωστόσο ο χρόνος της μεταφοράς του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από την έφεση που κατέθεσαν κατά της έκδοσής του, εφόσον πράγματι την κατέθεσαν, οι δικηγόροι του την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους τελευταίους, υπάρχει «κενό νόμου» για το ακριβές διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να σταλεί η έφεση. Αν δεν ασκηθεί έφεση ή αν δεν φτάσει στο δικαστήριο του Βελιγραδίου, τότε οι δικαστές διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίσουν την έκδοση του κατηγορουμένου.

Εν τω μεταξύ, μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη του Κάρατζιτς, δικαστήριο της Βοσνίας καταδίκασε 7 Σέρβους σε ποινές κάθειρξης από 38 ώς 42 χρόνια, για τη συμμετοχή τους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσας, τον Ιούλιο του 2005, κατά την οποία δολοφονήθηκαν περίπου 8.000 άτομα (Βόσνιοι Μουσουλμάνοι). Ως ενορχηστρωτής αυτής της σφαγής κατηγορείται ο Ράντοβαν Κάρατζιτς. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

«Έκλεψε την εικόνα μου»


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ο χαρακτήρας τον οποίο υποδυόταν ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ενώ κατεζητείτο. «Έκλεψε την εικόνα μου, την ταυτότητά μου», ισχυρίζεται ο 78χρονος Πέταρ Γκλούματς, από τη Βόρεια Σερβία, ο οποίος ασκεί πράγματι την εναλλακτική ιατρική και κατήγγειλε πως ο Κάρατζιτς θα πρέπει να είδε το πρόσωπό του σε εφημερίδες και αποφάσισε να τον μιμηθεί. Η πραγματική ταυτότητα του Ντράγκαν Ντάμιτς (όπως εμφανιζόταν ο Κάρατζιτς) επιβεβαιώθηκε από εξετάσεις DΝΑ σε δείγμα τριχών του ιδίου, τις οποίες κατάφεραν να πάρουν μυστικοί πράκτορες που τον είχαν επισκεφτεί, υποδυόμενοι ένα ζευγάρι με προβλήματα γονιμότητας.