Χιλιάδες υποστηρικτές του Ράντοβαν Κάρατζιτς συγκεντρώθηκανστο Βελιγράδι, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη σύλληψή του. Την ίδια ώρα πάντως, οι σερβικές αρχές και η ομάδα των συνηγόρων του έπαιζαν τη γάτα με το ποντίκι, όσον αφορά την έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφάλειας που ελήφθησαν στο Βελιγράδι για την διαδήλωση που διοργάνωσε το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ πόστερ με τη φωτογραφία του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας είχαν αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης. «Αυτή η συγκέντρωση στέλνει μήνυμα αντίστασης και ισχύος σε όσους αγαπούν την ελευθερία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στη δικτατορία της Σερβίας», επισήμανε από το Ριζοσπαστικό Κόμμα ο Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Λίγο νωρίτερα, ο ανηψιός του Κάρατζιτς, Ντράγκαν, εθεάθη στην φυλακή του Βελιγραδίου, όπου κρατείται ο θείος του, κρατώντας δύο μεγάλες βαλίτσες-κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη επικείμενης αναχώρησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Βελιγράδι, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει δεκτό το αίτημα της έκδοσης, ωστόσο ο χρόνος της μεταφοράς του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από την έφεση που κατέθεσαν, εφόσον πράγματι την κατέθεσαν, οι δικηγόροι του την περασμένη εβδομάδα.

ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ

«Δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Η έφεση δεν έχει έρθει ακόμη», δήλωσε η εκπρόσωπος του περιφερειακού δικαστηρίου, Ιβάνα Ράμιτς. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Σβέτοζαρ Βούγιατσιτς, «ο νόμος δεν είναι συγκεκριμένος όσον αφορά το χρόνο που θα πρέπει να περιμένει το δικαστήριο την έφεση. Δεν είναι επίσης οριστικοποιημένο στη νομοθεσία από πού θα πρέπει να σταλεί η έφεση». Σύμφωνα με τη σερβική νομοθεσία, από την στιγμή που το σερβικό περιφερειακό δικαστήριο λάβει την έφεση, οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν εντός τριών ημερών, αν θα εκδώσουν τον Κάρατζιτς στη Χάγη. Αν δεν ασκηθεί έφεση ή αν δεν φτάσει στο δικαστήριο του Βελιγραδίου, τότε οι δικαστές, διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίσουν την έκδοση του κατηγορουμένου. Η νέα, φιλοδυτική σερβική κυβέρνηση ελπίζει ότι με την έκδοση του Κάρατζιτς στη Χάγη για να δικαστεί –μεταξύ άλλων- για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, θα αρθούν τα εμπόδια για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε.

Μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του, δικαστήριο της Βοσνίας καταδίκασε 7 Σέρβους σε ποινές κάθειρξης από 38 ως 42 χρόνια, για τη συμμετοχή τους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 2005, κατά την οποία δολοφονήθηκαν περίπου 8000 άτομα (Βόσνιοι Μουσουλμάνοι). Ως ενορχηστρωτής αυτής της σφαγής κατηγορείται ο Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ορισμένοι από τους καταδικασθέντες, είχαν ανοίξει πυρ κατά περίπου 1000 αιχμαλώτων σε αποθήκη στο χωριό Κράβιτσε, και ένας από αυτούς πετούσε χειροβομβίδες. Την ίδια ώρα, άλλα μέλη της ομάδας τους, φρουρούσαν την αποθήκη για να μη διαφύγει κανείς. Η καταδικαστική απόφαση ήταν η πρώτη που εξεδόθη από βοσνιακό δικαστήριο για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη στην Ευρώπη από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.