Ο Φερνάντο Σάντος, μετά την ολοκλήρωση των μεταγραφών του ΠΑΟΚ, δεν έχει κανένα λόγο να μην είναι ευχαριστημένος. Αρχικά, όλες οι γραμμές ενισχύθηκαν σημαντικά. Παράλληλα, η αποχώρηση δώδεκα ποδοσφαιριστών θα πρέπει να φέρει αλλαγές και στη νοοτροπία της ομάδας, την οποία κατήγγειλε πέρυσι ο Πορτογάλος τεχνικός πολλές φορές ως τον κύριο λόγο για την άσχημη απόδοση στα περισσότερα παιχνίδια. Μένει πλέον στα δικά του χέρια το χτίσιμο του νέου «Δικεφάλου». Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Ας δούμε μια- μία τις γραμμές της ομάδας και κατά πόσο ενισχύθηκαν στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

ΕΠΙΘΕΣΗ: Αρχικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ την περσινή αγωνιστική περίοδο ήταν στο σκοράρισμα. Συνολικά η ομάδα είχε την 7η χειρότερη επίθεση στο πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας μόνον 29 γκολ. Θεωρητικά η λύση ακούει στον όνομα Μουσλίμοβιτς, ενώ επικουρικά αποκτήθηκαν οι Αναστασάκος και Μπακαγιόκο. Σύμφωνα με το 4-2-3-1 που θέλει να εφαρμόσει ο Φερνάντο Σάντος, πίσω από τον σέντερ φορ που θα είναι οι Μουσλίμοβιτς, θα αγωνίζεται δεξιά ο Κονσεισάο που είναι γνωστός από πέρυσι, με εναλλακτική λύση τον Λάκη. Στο κέντρο αποκτήθηκε ο Ίβιτς, ενώ ο Βαγγελής θα αποτελεί την εναλλακτική λύση του Σέρβου. Στα αριστερά θα παίζει ο Βιερίνια που αποκτήθηκε από την Πόρτο ώς δανεικός, με δεύτερη επιλογή τον Κωνσταντινίδη.

ΚΕΝΤΡΟ: Η γραμμή που αναμένεται να είναι η πιο δυνατή στην ομάδα του ΠΑΟΚ φέτος είναι η μεσαία. Βιερίνια και Ίβιτς την ενισχύουν όσον αφορά την επίθεση, ενώ οι Βερόν και Γκαρσία θα έχουν κυρίως ανασταλτικό ρόλο, με τον πρώτο να έχει δείξει από πέρυσι ότι μπορεί να σπρώχνει την μπάλα στην επίθεση με μεγάλη ευχέρεια. Στο κέντρο υπάρχουν ως εναλλακτικές λύσεις οι Ηλιάδης, Μπαλάφας και Βαγγελής.

ΑΜΥΝΑ: Το πρόβλημα πέρυσι ξεκινούσε από το κέντρο και έφτανε μέχρι τον τερματοφύλακα, αφού πέρυσι ο Ντάνι Φερνάντεζ έκανε πολύ καλή χρονιά. Η παρουσία του έμπειρου Κώστα Χαλκιά κάτω από δοκάρια του ΠΑΟΚ θα δώσει άλλη οντότητα στην άμυνα. Οι Κοντρέρας και Μάρκος Αντόνιο αναμένεται να είναι οι βασικοί κεντρικοί αμυντικοί του «Δικεφάλου» με τους Μελίσση και Μαλεζά ως δεύτερες λύσεις. Στα δεξιά, αγωνίζεται ο Αραμπατζής που έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό που το ταλαιπώρησε πέρυσι και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αυτός ως μεταγραφή, ενώ ως δεξί μπακ αγωνίζεται και ο Μελίσσης. Στα αριστερά της άμυνας υπάρχει η σίγουρη λύση του Σνάουτσνερ με τον Κωνσταντινίδη να έχει την δυνατότητα να καλύψει την θέση αυτή αν τραυματιστεί ο Πολωνός. Συνολικά στον ΠΑΟΚ ήρθαν δέκα ποδοσφαιριστές, ενώ με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, έφυγαν έντεκα.

ΗΡΘΑΝ: Χαλκιάς, Ίβιτς, Μπακαγιόκο, Αναστασάκος, Κοντρέρας, Βερόν, Βιερίνια, Μάρκος Αντόνιο, Μουσλίμοβιτς, Γκαρσία.

ΕΦΥΓΑΝ: Γεωργιάδης, Χριστοδουλόπουλος, Φερνάντεζ, Τοχούρογλου, Χαραλάμπους, Ορφανός, Γκάβρανσιτς, Μπαϊάνο, Φρούνζα, Ίλιεφ, Σάλμον, Γκονζάλες.