Συμπτώματα

Ελαφρύς πυρετός που σύντομα συνοδεύεται από φυσαλίδες, που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, στο πρόσωπο, τον κορμό, μέσα στο στόμα, μέσα στο αυτί, ακόμα και κάτω από τα μαλλιά. Το εξάνθημα εμφανίζεται με διαδοχικά κύματα, δηλαδή μπορεί τη μια μέρα να βγουν οι πρώτες φυσαλίδες, την επόμενη να εμφανιστούν καινούργιες και τη μεθεπόμενη άλλες.

Οι φυσαλίδες 4-5 ημέρες μετά την εμφάνισή τους αρχίζουν να ξεραίνονται. Το παιδί παρουσιάζει έντονη φαγούρα –δηλαδή θέλει να ξύνεται. Συχνά εκδηλώνονται συμπτώματα όπως βήχας, ρινίτιδα, πόνος στο λαιμό και πόνος στην κοιλιά.

Χρόνος επώασης

Χρειάζονται περίπου 7 – 21 ημέρες (κατά μέσο όρο 14 ημέρες) για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό.

Μετάδοση Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, ιδίως με σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα δύο ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και έξι ημέρες μετά.

Διάρκεια

Το εξάνθημα διαρκεί έξι με οκτώ ημέρες και ο άρρωστος αναρρώνειπλήρως σε οκτώ περίπου ημέρες. Η πτώση όμως της κρούστας πουσχηματίζεται πάνω από τις φυσαλίδες αργεί περισσότερο.

Αντιμετώπιση

·Αντιπυρετικά, κυρίως παρακεταμόλη, για την αντιμετώπιση του πυρετού. Μη δίνετε ποτέ ασπιρίνη, γιατί έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου Reye (νόσος που προσβάλλει τον εγκέφαλο και τους νεφρούς).

·Για τον κνησμό συστήνεται ειδική σκόνη (apobacin) ή λοσιόν

·Χορήγηση ειδικών αντισταμινικών φαρμάκων, αν ο κνησμός είναι έντονος.

·Κόβετε τα νύχια του παιδιού, για να μην ξύνεται και μολύνει τις φυσαλίδες.

·Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο, αν το παιδί παρουσιάσει:

·Έντονο πονοκέφαλο

·Σύγχυση

·Υπνηλία

·Επανειλημμένους εμετούς

·Δυσκολία στην αναπνοή

·Σημεία μόλυνσης του δέρματος