Διαλέξτε εποχή του χρόνου, αυτός ο τόπος δεν γνωρίζει μήνα. Έχει το σπάνιο προνόμιο να είναι στην επικαιρότητα και το καλοκαίρι και τον χειμώνα και έχει τα πάντα: τρεχούμενα νερά, πηγές, βρύσες και ποτάμια, βουνοκορφές, ελατοσκέπαστες πλαγιές, παραποτάμια πλατανοδάση, καστανιές, οξιές, καθαρό αέρα, περιπατητικές διαδρομές σε υπέροχα φυσικά τοπία, αναρριχητικό πεδίο, ένα χωριό σε υψόμετρο 450 με ανηφορικά δρομάκια και σπίτια που ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο, καλό φαγητό και μία από τις ωραιότερες ασφάλτινες διαδρομές της Ελλάδας. Κι όλα αυτά μόλις 100 χλμ. από την Αθήνα.
«Κρυώνω», «είμαι χιονάνθρωπος», «πάω και χωρίς αλυσίδες»: το γνωστό «θέλω πλύσιμο» έχει αντικατασταθεί στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων με άλλα, πιο επίκαιρα συνθήματα! Όλα είναι σταθμευμένα όπως όπως στο διάσελο, στην είσοδο του χωματόδρομου που οδηγεί στο καταφύγιο της Δίρφυς, 7 χλμ. βόρεια της Στενής. Οι μέρες του Μαρτίου είναι ηλιόλουστες, ωστόσο οι στροφές του δρόμου που οδηγούν στο καταφύγιο κρατάνε ακόμα χιόνι. Η απόσταση μέχρι εκεί είναι 2 χλμ., αλλά δεν έχουν όλοι το κουράγιο να τη διασχίσουν. Όσοι το κάνουν απολαμβάνουν μια υπέροχη πεζοπορική διαδρομή: απόλυτη ησυχία, έλατα, θέα στη θάλασσα αλλά και στην υψηλότερη κορυφήτο Δέλφι (1.743 μ.)- αλλά και στο Ξεροβούνι.

Το περπάτημα αξίζει τον κόπο καθώς το καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» στη θέση Λειρί, σε υψόμετρο 1.120 έχει εξαιρετική θέα και βρίσκεται κάτω από την κορυφή που μοιάζει με ράχη προϊστορικού ζώου που πάγωσε. Ο μύθος λέει πως η κορυφή Δέλφι ήταν αφιερωμένη στην Ήρα και ο Δίας είχε βάλει τους Κουρήτες να την φυλάνε, ενώ εκεί εικάζεται πως υπήρχε ο ναός της Διρφύας Ήρας. Ο Ευριπίδης πάλι αναφέρει στην τραγωδία «Ηρακλής Μαινόμενος» πως εδώ γεννήθηκε ο Λύκος, γιος του Ποσειδώνα. Την ίδια κορυφή οι ορειβάτες αποκαλούν Μικρό Φούτζι και λένε πως μοιάζει με ηφαίστειο και έχει δολίνες, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για τον καιρό που μπορεί να «κλείσει» από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό άλλωστε είναι το βουνό που με τον όγκο του «σώζει» την Αθήνα από τις κακοκαιρίες.

info:

ΕΟΣ Χαλκίδας: 22210-25.230

Έφορος Καταφυγίου: Γ. Σταματίου, 6972 026862 Φύλακας: Αλ. Καράπας, 6978 442874