«Τα έξοδα είναι ακριβώς τα ίδια. Οπότε γιατί να μην επισκεφθώ το εξωτερικό; Στην Κρήτη, στη Ρόδο και στα άλλα ελληνικά νησιά μπορεί να πάω κάποια άλλη στιγμή, ακόμα και κάποιο καλοκαίρι για εκδρομές με φίλους και εκεί να διασκεδάσω.

Μπορεί να υπάρχει ελάχιστη διασκέδαση σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι θα περάσουμε το ίδιο καλά στην Τσεχία».
«Επιπλέον θα δούμε πράγματα άγνωστα και ενδιαφέροντα για πρώτη φορά», λέει στα «ΝΕΑ» η Παρθένα Καζαντζή, μαθήτρια του 11ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πάει με τους συμμαθητές της στην Τσεχία, στην πενθήμερη εκδρομή του σχολείου.

«Τη στιγμή που οι μαθητές μπορούν να κλείσουν ένα εκδρομικό πακέτο για την Πράγα ή τη Μάλτα, σε 4στερο ή 5στερο ξενοδοχείο, σε τιμή, η οποία μπορεί να είναι ίδια ή και μικρότερη

80% ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

έχουν φέτος ως προορισμό κάποια πόλη του εξωτερικού

από ένα ταξίδι στη Ρόδο ή στην Κρήτη, είναι λογικό να προτιμήσουν να επισκεφτούν τον προορισμό του εξωτερικού». Ο κ. Αντώνης Ζαχαριουδάκης, τουριστικός πράκτορας στο Ηράκλειο, τέτοια περίοδο βρισκόταν στο ζενίθ της περιόδου του μαθητικού τουρισμού. Αυτό δεν ισχύει πια…

Όπως διαπιστώνει, αυτό που παλαιότερα καταγραφόταν ως μειοψηφική τάση- να επιλέγουν δηλαδή οι μαθητές προορισμούς στο εξωτερικό για την πενθήμερη εκδρομή τουςφέτος είναι η επιλογή των πολλών. Σύμφωνα με στοιχεία τουριστικών πρακτορείων, από τις κρατήσεις που έγιναν μέχρι στιγμής προκύπτει ότι περίπου το 80% των μαθητών φέτος θα ταξιδέψουν σε χώρες του εξωτερικού, με δημοφιλέστερους προορισμούς κατά σειρά την Τσεχία, τη Γερμανία την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

«Φέτος το 80% των μαθητών Λυκείου που άρχισαν ήδη να αναχωρούν για τις εκδρομές θα επισκεφθούν κάποια ευρωπαϊκή χώρα και η τάση αυτή αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια», λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο κ. Μιχάλης Ζορπίδης και προσθέτει: «Είναι κάτι σαν μόδα. Παλιότερα το 90% των σχολείων επισκεπτόταν τη Ρόδο και φέτος 7 στις 10 εκδρομές έχουν προορισμό την Τσεχία και τη Γερμανία». Σε πολυτελή ξενοδοχεία

Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ταξιδεύουν αεροπορικώς, καταλύουν σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, με γεύματα, ενώ τα πρακτορεία τούς εξασφαλίζουν λεωφορεία και ξεναγούς. Μία πενθήμερη εκδρομή στην Πράγα και στο Βερολίνο στοιχίζει περίπου 500 ευρώ. Την ίδια ώρα η εκδρομή για τη Ρόδο και Κρήτη στοιχίζει 400 μέχρι 500 ευρώ για κάθε μαθητή, ενώ το ταξίδι στο Παρίσι και στη Βαρκελώνη κοστίζει περισσότερο και κυμαίνεται μεταξύ 650- 750 ευρώ.

Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Νίκος Αγαθαγγέλου, οι ελληνικοί νησιωτικοί προορισμοί είχαν κορεστεί, ενώ την ίδια ώρα έπεσαν οι τιμές για τις εκδρομές στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πολλοί εκπαιδευτικοί κατάφεραν να πείσουν τα παιδιά ότι οι εκδρομές δεν γίνονται μόνο για τη διασκέδαση και τα κλαμπ.

Η Ελίζα Μαργαριτιάδου με τους συμμαθητές της προγραμμάτιζαν από τις αρχές του χρόνου να επισκεφθούν με την πενθήμερη τη Βαρκελώνη, αλλά τελικά επέλεξαν την Τσεχία και τη Γερμανία. «Θα πάμε Πράγα και Βερολίνο. Η εκδρομή στην Ισπανία στοίχιζε αρκετά περισσότερο. Είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε πολύ καλά. Ταξιδεύω πρώτη φορά στο εξωτερικό, και με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι θα συναντήσω ανθρώπους με άλλη κουλτούρα, αξιοθέατα, άγνωστα τοπία. Η εκδρομή στη Ρόδο ή σε κάποιο άλλο νησί θα ήταν μόνο διασκέδαση», λέει.

Κεσάτια σε Κρήτη και Ρόδο


ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, οι επιχειρηματίες στους άλλοτε κλασικούς προορισμούς για τις μαθητικές εκδρομές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν τρόπους για να αντιστρέψουν το κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη αυτή την περίοδο ξενοδοχεία άνοιγαν μόνο για τους μαθητές, ενώ τώρα ανοίγουν ολοένα και λιγότερα, αφού δεν έχουν τη ζήτηση του παρελθόντος. «Η περίοδος που γίνονται οι εκδρομές, δηλαδή από τον Μάρτιο ώς τις αρχές Μαΐου, είναι γενικά μικρής τουριστικής κίνησης για τα ξενοδοχεία της Κρήτης και αρκετά, τα οποία παλαιότερα άνοιγαν για να υποδεχτούν τους μαθητές από τις αρχές Μαρτίου, οπότε και άρχιζαν οι πολυήμερες, τώρα καθυστερούν την έναρξη της σεζόν τους, ακόμη και για τις αρχές Μαΐου, αφού δεν έχουν πλέον τον απαιτούμενο αριθμό πελατών για να είναι επικερδής η πρόωρη έναρξη της σεζόν τους», λέει ο κ. Μανώλης Αργυράκης, πρόεδρος των ξενοδόχων στα Μάλια.

Κεσάτια όμως γνωρίζει και η Ρόδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 10.000 μαθητές που εκτιμάται ότι θα ταξιδεύσουν από σχολεία της Βόρειας Ελλάδας στη Ρόδο και στην Κρήτη θα πάνε περίπου 2.000. Συνολικά στη Ρόδο εκτιμάται ότι θα πάνε φέτος περίπου 10.000 μαθητές απ΄ όλη την Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πριν από δέκα χρόνια ήταν πάνω από 50.000 παιδιά.