«Η φύση των κινουμένων σχεδίων είναι επαναστατική», λέει ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος. Ο διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξηγεί ότι «χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα κινηματογραφικά και παραστατικά μέσα, οι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων πλάθουν ένα ιδιότυπο σύμπαν μέσα στο οποίο οι χαρακτήρες κινούνται κατά το δοκούν, παράγοντας νέους νόμους της φυσικής και επεκτείνοντας τον ρεαλισμό με πειστικότητα».

Ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος θα είναι ένας από τους τριάντα και πλέον πανεπιστημιακούς που θα συμμετάσχουν στις ημερίδες «Μουσική και κινούμενα σχέδια» (σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή 14/3) και «Οπτικοακουστικά Μέσα στην εκπαίδευση» (Σάββατο 15/3).

Αλλά οι ημερίδες αυτές είναι μέρος μόνο του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων που οργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων (13-16 Μαρτίου) στο «Τριανόν Filmcenter». Οι προβολές περιλαμβάνουν αφιερώματα σε πέντε ανιμέιτορ, θεματικά αφιερώματα, αφιερώματα στα κινούμενα σχέδια της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, ημερίδες, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις. Οι ανιμέιτορ στους οποίους γίνονται αφιερώματα είναι οι Λότε Ράινιγκερ (Γερμανία), Ντούσαν Βούκοτιτς (Κροατία), Γερνάντο Γκαρλίτο (Πορτογαλία) και Γιώργος Σηφιανός, Έλληνας ανιμέιτορ που ζει και εργάζεται στη Γαλλία.

Τα θεματικά αφιερώματα είναι: «»Χρυσή Εποχή» του Ζάγκρεμπ», «Κινούμενα σχέδια και Μουσική: από τον Μότσαρτ στους Μπιτλς», «Siggraph-2007: Computer graphics and Ιnteractive Τechniques», «Ελληνικά κινούμενα σχέδια: 2007-2008», «Unifrance – Επιλογή πρόσφατων γαλλικών ταινιών μικρού μήκους»,

ΙΝFΟ

3ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αnimation (13-16 Μαρτίου), «Τριανόν Filmcenter» (Κοδριγκτώνος 21). Ώρες προβολών: από 18.30 έως τα μεσάνυχτα. Ημερήσια γενική είσοδος: 7,50 ευρώ (φοιτητικό: 5,50 ευρώ). Κάρτα διαρκείας (4 ημερών): 15 ευρώ (φοιτητική: 12 ευρώ).

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.

animationcenter.gr

«Σύγχρονα κινούμενα σχέδια από την Πορτογαλία», «Κινούμενα σχέδια για παιδιά».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης διάλεξη του Γιώργου Σηφιανού (θα μιλήσει για το έργο του) στους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πέμπτη 13/3) και τις ημερίδες «Μουσική και κινούμενα σχέδια» σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, (Παρασκευή 14/3), «Οπτικοακουστικά Μέσα στην εκπαίδευση» (Σάββατο 15/3).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν επίσης τα βιβλία «Θέματα πληροφορικής κινηματογραφίας» του Παναγιώτη Κυριακουλάκου (Εκδόσεις Καστανιώτη) και «Μυστικά της πλαστελίνης» του Ρόνι Όρεν (Εκδόσεις Κατώφλι). Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα επαναληφθεί- με τη μορφή διήμερων προβολών- και σε άλλες πόλεις της χώρας. Σε Πάτρα (22-23 Μαρτίου), Ξάνθη (29-30 Μαρτίου), Λιβαδειά (12-13 Απριλίου), Λάρισα (6-7 Μαΐου) κ.α.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Μουσικών Σπουδών και Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων), της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Το σώμα ως θέαμα


Η τεχνολογία της κινούμενης εικόνας γεννήθηκε τον 19ο αιώνα και μαζί της αναπτύσσονται οι όροι «παρατηρητής» και «όραση». Όπως θα πει στην ημερίδα «Οπτικοακουστικά Μέσα στην εκπαίδευση» ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «μέσα από τις νέες αντιλήψεις του βιομηχανικού εκσυγχρονισμού και τις διαδικασίες εξορθολογισμού της ανθρώπινης σκέψης, το ανθρώπινο σώμα γίνεται συστατικό της νέας οικονομίας του θεάματος. Μέσο κατανάλωσης εικόνων ενός καινούργιου κοινού που διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα, η τεχνολογία της κινούμενης εικόνας θέτει τις βάσεις της οπτικής κουλτούρας της νεωτερικότητας».