«Εψηφίσθην εγώ ο ελάχιστος»


Η τρίτη ψηφοφορία που πολλοί εκτιμούσαν ότι θα χρειαζόταν για να αναδειχθεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος δεν έγινε ποτέ, διότι απλώς δεν χρειάστηκε.


«Εψηφίσθην, εγώ ο ελάχιστος» ήταν τα πρώτα λόγια του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου μέσα στον μητροπολιτικό ναό, λίγα μόλις λεπτά μετά την εκλογή του, δίνοντας έτσι το μήνυμα για την αλλαγή ρότας στην Εκκλησία που θα ακολουθήσει ως Αρχιεπίσκοπος.

Οι πρώτες του κινήσεις καθώς και οι πρώτες του λιγοστές δηλώσεις είναι ενδεικτικές του κύκλου της αλλαγής που ανοίγει για την Εκκλησία με την εκλογή του: εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της αρχιεπισκοπής για να χαιρετήσει τους πιστούς μαζί με τους συνυποψήφιούς του, τον Μητροπολίτη Σπάρτης

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ

Πήγε στο βυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Λουκά, του οποίου ήταν ηγούμενος για 4 χρόνια

Ευστάθιο και τον Δημητριάδος Ιγνάτιο, τους οποίους και ασπάστηκε στέλνοντας έτσι μήνυμα ενότητας μέσα στην Εκκλησία.

Μετριοπαθής και χαμηλών τόνων ήταν και στις πρώτες δηλώσεις του. Λίγα λεπτά μετά, έλεγε μπροστά στις κάμερες: «Σε όποια υψηλή θέση κι αν μας τοποθετούν, πρέπει να ξέρουμε πρώτα απ΄ όλα ότι αρχηγός μας είναι ο Χριστός. Και ο Χριστός είπε ότι όποιος θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να είναι διάκονος των άλλων».

Δύο ώρες μετά την εκλογή του το προσωπικό κινητό του τηλέφωνο χτυπούσε συνεχώς. Πολλοί ήθελαν να τον συγχαρούν ή να του αποσπάσουν μία δήλωση. Ο άνθρωπος όμως που απαντούσε στο τηλέφωνό του ήταν ο… οδηγός του- ο μοναδικός άνθρωπος που τον συνόδευσε στην Αθήνα, για τη διαδικασία της αρχιεπισκοπικής εκλογής. Ενωτικού περιεχομένου ήταν και ακόμα μία κίνησή του, το απόγευμα. Πήγε στο νεκροταφείο και τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των πρώην Αρχιεπισκόπων Σεραφείμ και Χριστόδουλου. Το βράδυ επέλεξε να μεταβεί στη Μητρόπολή του, στο βυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Λουκά, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Δίστομο και χθες γιόρταζε. Πρόκειται για το μοναστήρι όπου ήταν ηγούμενος από το 1977 έως το 1981. Οι κάμερες τον πολιόρκησαν και εκεί, αλλά δεν θέλησε να μιλήσει για την εκλογή του. «Σήμερα είμαστε όλοι χαρούμενοι. Ήρθα να προσκυνήσω το σκήνωμα. Είναι ώρα σιωπής και περισυλλογής, κριτικής και προσευχής», απάντησε στους δημοσιογράφους.

Οι νέοι τού έδωσαν το χρίσμα


Τα προγνωστικά εν όψει της αρχιεπισκοπικής εκλογής μιλούσαν για θρίλερ, ενώ οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι θα χρειάζονταν και οι τρεις ψηφοφορίες για να αναδειχτεί ο νέος εκλεκτός της Ιεραρχίας. Ωστόσο, η διαδικασία που ανέδειξε Αρχιεπίσκοπο τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμο κράτησε μόλις τρεις ώρες και πενήντα λεπτά.


Η πλειονότητα μάλιστα των ιεραρχών δήλωνε χθες λίγο μετά την εκλογή του κ. Ιερώνυμου ότι όλα κύλησαν κανονικά, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη μεγάλη διαφορά ψήφων ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 9 το πρωί με 74 μητροπολίτες παρόντες τελικά, καθώς ο 84χρονος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Απόστολος δεν προσήλθε στη Μητρόπολη. Η πρώτη ψηφοφορία ολοκληρώθηκε γύρω στις 11.30. Η είδηση έφτασε έξω από τη Μητρόπολη 10 λεπτά αργότερα. Ήταν το πρώτο μήνυμα ανατροπής του σκηνικού. Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας είχε καταφέρει να πάρει διαφορά ασφαλείας ικανή για να τον ανεβάσει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο:

33 μητροπολίτες τον είχαν ψηφίσει. Ένας περισσότερος δηλαδή απ΄ όσους ιεράρχες υπολόγιζε ότι είχε κοντά του από την αρχή της «εκστρατείας» του για τον θρόνο. Ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος ακολουθούσε με 26. Από 7 ψήφους πήραν οι άλλοι δύο υποψήφιοι, οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ενώ ένα ψηφοδέλτιο ήταν λευκό.

Στη δεύτερη ψηφοφορία, ο κ. Ιερώνυμος χρειαζόταν 38 ψήφους για να εκλεγεί. Υπολογίζεται ότι γύρω στις 12.30 η διαδικασία είχε ήδη ολοκληρωθεί. Ο Μητροπολίτης Θηβών έφτασε τις 45 ψήφους, ενώ ο Μητροπολίτης Σπάρτης πήρε μόνο μία περισσότερη και έφτασε τις 27.

Τα κλειδιά της νίκης

Δύο είναι οι αιτίες που οδήγησαν τους αναποφάσιστους αλλά και τους ψηφοφόρους του Άνθιμου και του Ιγνάτιου στην πλευρά του Ιερώνυμου στον 2ο γύρο, ανοίγοντας κι άλλο υπέρ του την ψαλίδα. Αρκετές ημέρες πριν από την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου ιεράρχες έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι όλα θα κριθούν από τη στάση των νεαρών μητροπολιτών. «Εάν αποφασίσουν να αντισταθούν στους “οργανωσιακούς”, στους συντηρητικούς της Εκκλησίας, τότε ο Ιερώνυμος θα μπορέσει να επικρατήσει. Αλλά βέβαια αυτό θα συμβεί μόνο εάν υπάρχει μαζική συντονισμένη κίνηση». Εκκλησιαστικές πηγές τόνιζαν ότι τελικά αυτό συνέβη χθες σε έναν βαθμό στη δεύτερη ψηφοφορία. Αρκετοί από τους νέους ιεράρχες εκτίμησαν ότι δεν συμφέρει ούτε την Εκκλησία ούτε τους ίδιους να εκλεγεί ένας ιεράρχης με συντηρητικά χαρακτηριστικά, που ίσως να οδηγήσει την Εκκλησία σε εσωστρέφεια.

Για πολλούς όμως η άνετη επικράτηση του Ιερώνυμου στη δεύτερη ψηφοφορία ίσως οφείλεται στην ιδιαίτερη ψυχολογία των μητροπολιτών. Εκτιμάται ότι αρκετοί ιεράρχες είναι πιθανόν να ψήφισαν στον 2ο γύρο τον Μητροπολίτη Θηβών μετά τη διαφορά στην πρώτη ψηφοφορία. Προτίμησαν δηλαδή να ακολουθήσουν αυτόν που πιθανολόγησαν ότι θα είναι ο νικητής.

Μάλιστα, το ίδιο πράγμα είχε συμβεί και τον Απρίλιο του 1998 στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Αρχικά, ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος είχε συγκεντρώσει 23 ψήφους, δύο περισσότερους από τον Θηβών. Έπειτα πήρε 35, 10 περισσότερους από τον κ. Ιερώνυμο. Έτσι, στην τρίτη ψηφοφορία εκτινάχθηκε στις 49 και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος, ενώ ο Θηβών παρέμεινε στις 20.

Κλειδί για τη άνετη επικράτηση θεωρείται ότι ήταν η συμπαγής ομάδα υποστηρικτών του κ. Ιερώνυμου, που σε καμία από τις δύο ψηφοφορίες δεν διασπάστηκε. Ο Μητροπολίτης Θηβών εκτιμούσε ότι είχε με το μέρος του περίπου 32 μητροπολίτες. Οι αριθμοί δεν τον διέψευσαν, καθώς πήρε 33 ψήφους από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία. Το αντίθετο ακριβώς είχε γίνει το 1998, όταν και τότε ο κ. Ιερώνυμος ήταν υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Και πριν από 10 χρόνια η «ομάδα» του Θηβών θεωρείτο συμπαγής και δυνατή. Δεν έμεινε όμως ενωμένη. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, βασικός υποστηρικτής του κ. Ιερώνυμου σήμερα, ήταν τότε αντίπαλός του. Το ίδιο και ο Μητροπολίτης Μεγάρων Βαρθολομαίος, καθώς και άλλοι που ειδικά μετά τον 2ο γύρο προσχώρησαν στην πλευρά Χριστόδουλου.

«Δικαιωθήκαμε»

«Η επιλογή του ήταν δικαίωση για τον ίδιον και για όλους μας. Είναι κοντά στα νέα παιδιά, ενώ έχει δείξει και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, που είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσει. Ο Ιερώνυμος είναι γνωστός για την ηρεμία του και την ευαισθησία του για όσους έχουν ανάγκη», δήλωσε η κ. Αλεξάνδρα Παρασκευοπούλου, απογοητευμένη που δεν κατάφερε μαζί με τον γιο της Βασίλη να πλησιάσουν τον κ. Ιερώνυμο και να του ευχηθούν

«Ήθελα τον Άνθιμο»

«Είμαι από τη Θεσσαλονίκη και ήθελα να εκλεγεί ο κ. Άνθιμος. Πιστεύω πως ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να είναι μαχητικός και ασυμβίβαστος και να παίρνει θέση σε όλα τα ζητήματα. Ακόμα περισσότερο από ό,τι ο Χριστόδουλος. Πρέπει η Εκκλησία να έχει λόγο στην κοινωνία και να διεκδικεί το καλύτερο για τους πιστούς», δήλωσε ο κ. Βασίλης Παπαδάκης

Ν.Δ.: σοκ και δέος από την αποτυχία Ευστάθιου


Με δυσκολία έκρυβαν την αμηχανία τους χθες οι κορυφαίοι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη όταν πληροφορήθηκαν την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, παρ΄ ότι επιχειρούσαν να εμφανιστούν αποστασιοποιημένοι. Και για να διασκεδάσουν την αμηχανία τους δήλωναν με έμφαση προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Εκκλησίας και δεν ενεπλάκησαν στις διεργασίες της μάχης παρασκηνίου στην Ιεραρχία. O αιφνιδιασμός του Μαξίμου αφορούσε κυρίως το εύρος της διαφοράς που σημειώθηκε ανάμεσα στον κ. Ιερώνυμο και τον Σπάρτης κ. Ευστάθιο, αφού την τελική επικράτηση του Μητροπολίτη Θηβών δεν την είχαν αποκλείσει στην κυβέρνηση, όπως υποστήριζαν χθες κυβερνητικοί παράγοντες που συνόδευαν τον κ. Καραμανλή στην επίσημη επίσκεψή του στο Βουκουρέστι.

«Από την ίδια αφετηρία»

«Ιδίως τις τελευταίες ημέρες ήταν σαφές πως η μάχη για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο θα ήταν ανοιχτή, αφού όπως όλα έδειχναν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα ξεκινούσαν από την ίδια αφετηρία», έλεγαν και προσέθεταν ότι το τελικό αποτέλεσμα φανερώνει πως η κυβέρνηση απέφυγε σχολαστικά να αναμειχθεί στην εκλογική διαδικασία. Επισήμως, η κυβέρνηση προβάλλει την εκλογική μάχη για τον νέο Αρχιεπίσκοπο ως «μάθημα δημοκρατίας» και εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι η συνεργασία της με τον κ. Ιερώνυμο θα είναι αγαστή. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στα κομματικά γραφεία της Ν.Δ. ωστόσο, η αίσθηση της ήττας από την κάλπη των Ιεραρχών ήταν φανερή, αφού το γαλάζιο σύστημα – από πρωτοκλασάτους υπουργούς έως τον τελευταίο νομάρχη- καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των κομματικών στελεχών είχαν επενδύσει στη επικράτηση του κ. Ευστάθιου και πολλοί κινητοποιήθηκαν γι΄ αυτό το αποτέλεσμα.

Αποδυνάμωση

Επιτελικά κομματικά στελέχη εκτιμούσαν χθες ότι η πανηγυρική εκλογή του κ. Ιερώνυμου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Εκκλησία, που δεν μοιάζει σε τίποτε με την περίοδο της «Δεξιάς του Κυρίου». Τα ίδια στελέχη θεωρούν δεδομένο ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα αποφύγει να αναμειχθεί στα πολιτικά ζητήματα και αυτό πρακτικά θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση των στηριγμάτων που διέθετε η Ν.Δ. στον χώρο της Εκκλησίας.

Την αμηχανία για την επόμενη ημέρα στις σχέσεις της με την Εκκλησία, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ξεπεράσει κινούμενη θεσμικά και δίνοντας έμφαση στους διακριτούς ρόλους του κράτους και της Εκκλησίας. Άλλωστε, πολλοί στη Ν.Δ. προεξοφλούσαν χθες ότι το επόμενο διάστημα το Μαξίμου θα κινηθεί με στόχο να εγκατασταθεί «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας» με τον κ. Ιερώνυμο.

Συγχαρητήρια από τον Γιώργο


«Είμαι βέβαιος ότι η πίστη του, η αφοσίωσή του στην Εκκλησία και η αγάπη του στο χριστεπώνυμο πλήρωμά της, η αξιοσύνη και η εμπειρία του θα αποτελέσουν πιστό οδηγό στην ιστορική αποστολή που αναλαμβάνει» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το Βουκουρέστι. Χθες το απόγευμα, ο κ. Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ιερώνυμο και αποφασίστηκε να συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ενθρόνισή του.

. «Μακαριώτατε, εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και στη σημαντική πνευματική αποστολή που έχετε να επιτελέσετε», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Ωστόσο, ο πρώτος που απέστειλε τις ευχές του με τηλεγράφημα στον νέο Αρχιεπίσκοπο ήταν ο κ. Γ. Παπανδρέου, μάλιστα ανεπισήμως στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την εκλογή. Παράλληλα σημείωναν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσβλέπει σε εμβάθυνση των σχέσεων με την Εκκλησία.

«Δεν κρύβουμε ότι μας έδωσε μεγάλη χαρά»


ΜΕ ΧΑΡΑ και ικανοποίηση έγινε δεκτή στο Φανάρι η είδηση της εκλογής του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου ως Αρχιεπισκόπου Αθη νών. « Προσβλέπουμε σε αγαστή συνεργασία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο.

Μιλώντας χθες στα «ΝΕΑ» ο αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος, είπε ότι η εκλογή τού κ. Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο χαροποίησε ιδιαίτερα το Πατριαρχείο. «Δεν κρύβουμε ότι μας έδωσε μεγάλη χαρά. Κι αυτό διότι ο Άγιος Θηβών- ο νέος Αρχιεπίσκοπος- είναι από τους παλιούς φίλους του Πατριαρχείου. Σε δύσκολους καιρούς, την περίοδο της παντοδυναμίας Χριστόδουλου, ο κ. Ιερώνυμος δεν δίστασε με την υπογραφή του και με προσωπικό κόστος να στηρίξει το Πατριαρχείο. Η εκλογή του ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Πνευματικά τέκνα

Ενδεικτικό των καλών σχέσεων που διατηρεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος με το Φανάρι είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια το Πατριαρχείο έχει ενισχυθεί με ιερείς που είναι πνευματικά τέκνα του Μητροπολίτη Θηβών. Για παράδειγμα, ο σημερινός μέγας εκκλησιάρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας προέρχεται από τη Μητρόπολη Θηβών και συνέδεε το Φανάρι με αυτήν.

Σημειώνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να εκλεγεί ένας ιεράρχης που θα ακολουθούσε τη «γραμμή» Χριστόδουλου, ο οποίος είχε συγκρουστεί δύο φορές με το Φανάρι: για το θέμα των Νέων Χωρών, αλλά και για το νομοσχέδιο περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης. Μπορεί εξαρχής ο κ. Βαρθολομαίος να είχε δηλώσει ότι δεν αναμειγνύεται στην εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, εκτιμάται όμως ότι επιθυμία του ήταν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο να ανέβει ένας φίλος του Πατριαρχείου, όπως είναι ο κ. Ιερώνυμος.