«Αιγαίο: Το ελληνικό Αρχιπέλαγος. Αλμύρα και Φως. Κυκλάδες: Χαρούμενη συμφωνία σε Λευκό και Γαλάζιο! Σύρος, Ερμούπολη: Η Πρωτεύουσα!». Αυτό είναι το σλόγκαν, γραμμένο πάνω σε μια εικόνα του λιμανιού της Ερμούπολης, που χρησιμοποιεί στην ιστοσελίδα του ο δήμος για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Παλιές ονομασίες, χαρακτηριστικά, ιστορικά στοιχεία, ακόμη και τη μυθολογία βάζουν κάτω τα τελευταία τέσσερα χρόνια δήμοι και νομαρχίες προκειμένου να δημιουργήσουν έξυπνα, μικρά και «εύπεπτα» σλόγκαν, με στόχο να διαφημίσουν τις περιοχές τους. Φαίνεται μάλιστα πως από τότε που η διαφήμιση άρχισε να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, μέσω της τηλεόρασης, των εντύπων αλλά και του Ίντερνετ, αυτή η διαδικασία κρίθηκε αναγκαία

ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα δημοτικά συμβούλια λειτουργούν σαν… διαφημιστικές εταιρείες για να βρουν ένα ελκυστικό μότο

για τους τουριστικούς- κυρίωςπροορισμούς. Τα περισσότερα σλόγκαν πάντως είναι… σπιτικά. Οι τοπικές Αρχές των περιοχών δεν απευθύνονται σε επαγγελματίες διαφημιστές, αλλά επιλέγουν οι ίδιοι να φέρουν εις πέρας το δημιουργικό αυτό έργο.

Τα πρωτεία στα εφευρετικά σλόγκαν έχουν τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους: «Ένα Νησί, ένας Κόσμος» ή, αλλιώς, τα Κύθηρα. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του νησιού, κ. Θεόδωρος Κουκούλης, είναι ένα σλόγκαν το οποίο υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία χρόνια. «Με το σλόγκαν αυτό ουσιαστικά θέλουμε να πούμε στους υποψήφιους επισκέπτες μας ότι στα Κύθηρα θα βρουν τα πάντα. Μπορεί να είναι ένα μικρό νησί, αλλά ουσιαστικά παρέχει ανέσεις και δραστηριότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα περίμενε κανείς». «Το νησί των ονείρων»

Στη Σαντορίνη, το 1994, μια ιδέα ενός από τους μόνιμους κατοίκους έμελλε να είναι και το σλόγκαν που συνοδεύει από τότε το νησί: «Το Νησί των Ονείρων». «Τα γραφεία της Κοινότητας ήταν σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Σαντορίνης, με θέα την καλντέρα, όπου σου δίνεται η δυνατότητα να ονειρευτείς. Έτσι απλά, λοιπόν, βγήκε και το σλόγκαν», λέει ο αντιδήμαρχος Θήρας κ. Γιάννης Αργυρός. Στη δημιουργία σλόγκαν όμως δεν πάνε πίσω και οι ηπειρωτικές πόλεις και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. «Η Καβάλα είναι μια παραλιακή πόλη και το γαλάζιο χρώμα είναι το σήμα κατατεθέν της. Αυτός είναι και ο λόγος που από παλιά εμείς οι Καβαλιώτες την ονομάζαμε “Γαλάζια Πόλη”. Τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια, όμως, κάναμε γνωστή αυτή την ονομασία στο ευρύ κοινό», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χριστόδουλος Μιχαλάκης, αντιδήμαρχος Καβάλας, υπεύθυνος για τα πολιτιστικά θέματα.

Ένα από τα εξυπνότερα και πιο παράξενα σλόγκαν είναι αυτό της Φλώρινας: «Εδώ που αρχίζει η Ελλάδα…». Όπως τονίζει ο νομάρχης Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, αυτό το μότο είναι παράδοξο αν σκεφτεί κανείς ότι η Φλώρινα είναι η περιοχή που σηματοδοτεί το τέλος της Ελλάδας. «Αντιστρέψαμε αυτή την αλήθεια. Η περιοχή μας, έτσι, είναι γεωγραφικά η αρχή και το τέλος της Ελλάδας».

Κομψότητα και αρχοντιά

Πολλές από τις περιοχές μάλιστα δεν μένουν μόνο στο ένα σλόγκαν. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Σύρου, η οποία διαφημίζεται και ως «η Πρωτεύουσα της Κομψότητας και της Αρχοντιάς», χαρακτηριστικά που της προσέδωσε ο Γάλλος περιηγητής Θεόφιλος Γκοτιέ, στις αρχές του 19ου αιώνα. Αλλά και η Ξάνθη είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια ως «Πόλη με τα Χίλια Χρώματα» και ως «Κυρά της Θράκης». «Η πόλη μας είναι ένα τεράστιο μωσαϊκό, το οποίο αποτελείται από Θρακιώτες, Πόντιους, Μικρασιάτες, μουσουλμάνους. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να ειπωθεί καλύτερα αυτή η κατάσταση μέσα σε μόλις έξι λέξεις», αναφέρει ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι ονομασίες οι οποίες έχουν ως βασικό τους στοιχείο είτε την ελληνική μυθολογία- όπως η Σάμος ως «Νησί του Πυθαγόρα» ή το Πήλιο ως «Βουνό των Κενταύρων»- είτε κάποιο χαρακτηριστικό στοιχείο που διακρίνει τους κατοίκους τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ιωάννινα, που είναι «Πόλη των Αργυροχόων», ή η Κάλυμνος «Νησί των Σφουγγαράδων».

Τα μυθολογικά στοιχεία περιορίζουν τους πελάτες


«Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ σλόγκαν για τις ελληνικές περιοχές είναι ένα φαινόμενο που έρχεται από το εξωτερικό και αρχίζει να γίνεται τάση τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια», τονίζει ο κ. Βασίλης Δασκαλόπουλος, αντιπρόεδρος εταιρείας δημοσίων σχέσεων που δραστηριοποιείται και στον χώρο της διαφήμισης. Όπως σημειώνει, αν και στη χώρα μας η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε νηπιακό και ερασιτεχνικό στάδιο ακόμη, φαίνεται πως όλο και περισσότερες ελληνικές περιοχές, τόσο οι τουριστικά αναπτυγμένες όσο και αυτές που τώρα αναπτύσσονται, βλέπουν σοβαρά τη δημιουργία ενός σλόγκαν. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Δασκαλόπουλος, οι φορείς δεν θα πρέπει να μένουν μόνο στην έξυπνη ατάκα επειδή απλά ακούγεται ωραία. «Θα πρέπει να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα σλόγκαν, αφού πρώτα έχουν λάβει υπ΄ όψιν τους ότι η δυνάμει πελατεία τους αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας και κουλτούρας». Προσθέτει μάλιστα ότι η εμμονή στα σλόγκαν με τα μυθολογικά στοιχεία περιορίζει αρκετά τους υποψήφιους επισκέπτες.