Ο Βαγγέλης Παπακηρύκος γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1970. Ο πατέρας του, εκτελωνιστής και ναυτιλιακός πράκτορας. Η μητέρα του, ζωγράφος. Εκείνος, όπως επισημαίνει η γυναίκα του, η Εύη, ευαίσθητος και τρυφερός από τη μια, δυνατός και άνθρωπος των άκρων από την άλλη.


«Ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήξερε από όρια, μονάχα από ανοικτούς ορίζοντες. Λάτρευε το νερό, αλλά λάτρευε το ίδιο και την κλασική μουσική και με τα χέρια που έκανε τις φιγούρες του στο νερό έπαιζε κιθάρα και πιάνο».

Πρωτοφόρεσε πέδιλα σε ηλικία πέντε χρόνων και από τότε έσχιζε

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΚΗΡΥΚΟΣ.

Δεν ήταν πρωταθλητής μόνο στη θάλασσα, στους στίβους και τα γήπεδα αλλά και σε κάθε αγώνα της ζωής

τον Ευβοϊκό αφήνοντας πίσω του επιφωνήματα θαυμασμού. Δεν έχασε ποτέ προπόνηση. Ξυπνούσε κάθε μέρα ξημερώματα για να αναμετρηθεί με τη θάλασσα και τον εαυτό του. Ήταν στα επτά όταν κρέμασε στο στήθος του το πρώτο του μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι στη Βουλιαγμένη. Στα δέκα του κάνει ρεκόρ στο «σλάλομ» και παίρνει τη θέση του στην Εθνική. Αλλά δεν υπάρχει σπορ που να μην το δοκιμάσει. Αναμετριέται με τα όριά του στο κολύμπι, στον στίβο, στο τένις, στην ιππασία, στην ιστιοπλοΐα, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στο ποδόσφαιρο, στο surf, στο roller snowboard.

Βαλκανιονίκης στα 18

Στα 18 του ο Βαγγέλης Παπακηρύκος είναι βαλκανιονίκης και έκτος στους πανευρωπαϊκούς αγώνες. Μπαίνει πρώτος στη Γυμναστική Ακαδημία στις Πανελλήνιες, μετακομίζει στην Αθήνα αλλά τα καλοκαίρια προπονεί τα παιδιά του ομίλου της Χαλκίδας. Το επόμενό του βήμα είναι η σχολή που δημιουργεί στη Χαλκίδα, γίνεται πασίγνωστη και στα 24 του χρόνια είναι προπονητής της Εθνικής Ομάδας.

Τον Ιούλιο του 2005 ο Βαγγέλης κατάφερε- ως ιδιώτης- να διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Θαλάσσιου Σκι στον Καϊάφα. Είχε κοιμηθεί λιγότερο απ΄ όλους και είχε φροντίσει μόνος του τα πάντα. «Ζύγισε τις πιθανότητες, τα δεδομένα, είχε προνοήσει και την παρα- μικρή λεπτομέρεια», θυμάται η Εύη. «Τα ήθελε όλα στην εντέλεια. Να είναι καθαρός ο στίβος, να σημαδεύει η κάμερα την μύτη των ταχύπλοων, να υπάρχει ελικόπτερο για την κινηματογράφηση, σήμανση στους γύρω δρόμους, είχε προβλέψει ακόμα και τα… απρόοπτα».

Το «σλάλομ» είναι ένα άθλημα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα. Αλλά ο Βαγγέλης Παπακηρύκος κατάφερε να μαζέψει στον Καϊάφα τους καλύτερους επαγγελματίες αθλητές του κόσμου, να τους φιλοξενήσει κάτω από άριστες συνθήκες, να τους ευχαριστήσει αλλά και να τους συναγωνιστεί- να ισοφαρίσει την προσωπική του επίδοση και να τερματίσει. Η διοργάνωση στέφεται με απόλυτη επιτυχία και «όλοι όσοι πίστεψαν σ΄ αυτήν την τρέλα, πραγματικά πανηγύριζαν. Να φανταστείτε, το περιοδικό “Water Ski”, που θεωρείται το ευαγγέλιο των υγρών σπορ, πρόβαλλε τη διοργάνωση στο εξώφυλλό του και αφιέρωσε έξι σελίδες στον αγώνα, αναφέροντας ότι η Χαλκίδα και ο Καϊάφας είναι ιδανικοί προορισμοί για το άθλημα…».

Το πέρασμα ενός νικητή σε βιβλίο


Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Παπακηρύκος «έφυγε» στα 36 του χρόνια, χτυπημένος από καρκίνο- νικημένος για πρώτη φορά. Όλες του οι μέρες όμως πάνω στη γη αλλά και στο νερό, που τόσο καλά γνώριζε σαν πρωταθλητής, ήταν νικηφόρες. Το πέρασμά του από τη ζωή αριθμεί 13.236 ημέρες.

«Βαγγέλης Παπακηρύκος, 13.236

ημέρες- το Πέρασμα ενός Νικητή» είναι και ο τίτλος του βιβλίου της Εμμανουέλλας Νικολαϊδου που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής από τις εκδόσεις «Ισόρροπον» και κυκλοφορεί σήμερα στα βιβλιοπωλεία. «Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αναρωτήθηκα για ποιόν λόγο ετοιμάζω αυτό το βιβλίο», σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου η σύντροφος της ζωής του πρωταθλητή του θαλάσσιου σκι Εύη Παπακηρύκου- Παπαδοπούλου. Τα έσοδα του βιβλίου θα δοθούν στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες- Φλόγα.