ΜΕΙΩΣΗ των καθαρών κερδών κατά 20% ανακοίνωσε χθες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για το εννιάμηνο του 2007 πληρώνοντας την άστοχη επιλογή της προηγούμενης διοίκησής του να επενδύσει μέρος των διαθεσίμων σε προϊόντα υψηλού ρίσκου, που σχετίζονται και με τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ.

Τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 19,66% σε σχέση με το περσινό εννιάμηνο και ανήλθαν σε 73,75 εκατ. ευρώ έναντι 91,80 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν κατά 57,09% και τα έσοδα από χρηματοποικονομικές πράξεις μειώθηκαν κατά 65,24%.

Βουτιά μετοχής

Η καθίζηση των οικονομικών μεγεθών του είχε άμεσο αντίκτυπο και στη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία χθες υπέστη απώλειες 2,78% κλείνοντας στα 16,60 ευρώ, δηλαδή μια ανάσα από την τιμή εισαγωγής των 12,5 ευρώ ανά μετοχή και πολύ χαμηλότερα από τα 18 ευρώ, τιμή στην οποία έγινε το πιο πρόσφατο placement από το Ελληνικό Δημόσιο σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Η βουτιά αυτή στην τιμή της μετοχής, «παγώνει» τα σχέδια της κυβέρνησης, που στόχευε σε επιπλέον μετοχοποίηση.

Ενδεικτικό των εξελίξεων είναι πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει με ζημιά πλήθος επενδύσεων, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιό του στα 4,6 δισ. ευρώ στο τέλος του φετινού εννιαμήνου, έναντι 6,2 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Στη σημερινή επικοινωνία με τους θεσμικούς επενδυτές η διοίκηση θα κληθεί να απαντήσει ως προς το εύρος των ζημιών από τις επενδύσεις αλλά και για το αν το σύνολο των απωλειών έχει υπολογιστεί στα οικονομικά αποτελέσματα του εννιαμήνου.