Πολύ εύκολα η ΑΕΚ, κυρίως στο δεύτερο μέρος, κατάφερε να επικρατήσει του ΟΦΗ με 4-0 και να επιστρέψει… μέσω Λαρίσης στην κορυφή της βαθμολογίας.

Η Ένωση σπατάλησε ένα ημίχρονο μέχρι να πάρει μπροστά, αλλά όταν ξεκίνησε έμοιαζε να μην την σταματάει τίποτα. Και πραγματικά μόνο μετά τον θρίαμβο έσβησε τη μηχανή. Σημειώνουμε ότι ιδιαίτερο ρόλο για την εξέλιξη του αγώνα έπαιξε η αυστηρή απόφαση που πήρε ο διαιτητής Χαραλαμπίδης να αποβάλει με απευθείας κόκκινη κάρτα τον Λεοζίνιο στο 32΄, για μαρκάρισμα από πίσω στον Μαντούκα.

Οι ισορροπίες άλλαξαν και ο καλός ΟΦΗ του πρώτου μέρους κατέρρευσε, μη μπορώντας να αντιδράσει στις επιθέσεις των γηπεδούχων. Η ΑΕΚ λοιπόν πήρε τους βαθμούς έπειτα από τρεις εβδομάδες, ξαναγύρισε στην κορυφή και βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το δύσκολο πρόγραμμα που έχει στη συνέχεια.

Ο Φερέρ άρχισε τον αγώνα, αφήνοντας εκτός ενδεκάδας τον μέχρι πρότινος αναντικατάστατο Αρουαμπαρένα και στη θέση του έβαλε τον Παναγιώτη Λαγό. Ο Ισπανός τεχνικός για μία ακόμα φορά τοποθέτησε τον Ριβάλντο δεξιά στο κέντρο και τον Μαντούκα αριστερά. Μετά το 17΄ ο Φερέρ έδωσε εντολή και οι δύο παίκτες άλλαξαν αμοιβαία θέση.

Ο ΟΦΗ αγωνίστηκε με προωθημένο τον Ντρούλιτς και τους Λεοζίνιο και Σίμιτς να τον βοηθούν όταν η ομάδα της Κρήτης βρισκόταν στην επίθεση. Ο Γιώργος Παράσχος δηλαδή είχε επιλέξει το 4-5-1 με δύο αμυντικούς χαφ, το οποίο μετατρεπόταν σε 4-2-1-3 όταν ήταν στην επίθεση.

Εκτός από τους οργανωμένους οπαδούς της «Ορίτζιναλ 21», οι οποίοι προσπαθούσαν να ενισχύσουν συνεχώς την ομάδα τους, όλοι οι άλλοι ήταν σιωπηλοί παρατηρητές, σαφώς επηρεασμένοι από τις δύο συνεχόμενες ήττες.

ΑΓΧΩΜΕΝΟΙ

Οι παίκτες της ΑΕΚ από το πρώτο λεπτό του αγώνα έδειξαν ότι είχαν άγχος, δεν έβρισκαν λύσεις, αλλά ούτε και διαδρόμους για να πλησιάσουν με αξιώσεις την εστία του Τζόρβα. Χρειάστηκε να φτάσει το ματς στο 27΄, όταν μαθεύτηκε το γκολ της Λάρισας επί του Παναθηναϊκού για να ζεσταθεί ο κόσμος στο ΟΑΚΑ.

Ο ΟΦΗ από την πλευρά του ήταν απόλυτα «διαβασμένος». Ο Παράσχος είχε μελετήσει πολύ καλά το παιχνίδι των γηπεδούχων, μπλοκάροντας τα ατού της ΑΕΚ και κλείνοντας τους χώρους. Έτσι δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη της ΑΕΚ και είδαμε πολλές φορές τους χαφ να ψάχνουν μάταια κάποιον ελεύθερο συμπαίκτη τους να δώσουν μπροστά την μπάλα.

Ωστόσο, η ΑΕΚ υπήρξε και άτυχη, αφού ο Άλβες χτύπησε και έτσι στο 31΄ ο Φερέρ αναγκάστηκε να «χρίσει» κεντρικό αμυντικό τον Ενσαλίβα.

Τις ισορροπίες του αγώνα άλλαξε μία απόφαση του διαιτητή, ο οποίος απέβαλε με απευθείας κόκκινη κάρτα τον Λεοζίνιο στο 32΄, για μαρκάρισμα από πίσω στον Μαντούκα. Ήταν πολύ αυστηρή η υπόδειξη του Χαραλαμπίδη και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους φιλοξενούμενους.

Η ΑΕΚ στο πρώτο μέρος ήταν στατική, χωρίς έμπνευση, χωρίς λύσεις και κυρίως χωρίς πάθος. Λες και δεν είχε συμβεί τίποτα τις προηγούμενες αγωνιστικές. Αντίθετα ο ΟΦΗ ήταν πιο ομάδα και κυρίως καλύτερα στημένος στο γήπεδο.

ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΙ

Οι οπαδοί της άρχισαν να αποδοκιμάζουν αρκετή ώρα πριν τελειώσει το πρώτο μέρος και ο Ντέμης Νικολαΐδης, που χθες έβλεπε τον αγώνα από το πάνω διάζωμα στη θύρα 28 παρέα με τον γενικό διευθυντή της ΠΑΕ Κώστα Σταυρόπουλο, σίγουρα θα απογοητεύτηκε από την εικόνα της ομάδας του.

Ο Φερέρ με την έναρξη του δευτέρου μέρους έβγαλε τον Ζήκο και έβαλε τον Παππά, προσπαθώντας να χτυπήσει από τα πλάγια τον ΟΦΗ.

Το γρήγορο γκολ στο δεύτερο 45λεπτο ήταν ό,τι καλύτερο για τους γηπεδούχους, αφού έδιωξε το άγχος. Το γκολ πανηγυρίστηκε έξαλλα και μαζί και το δεύτερο γκολ της Λάρισας εναντίον του Παναθηναϊκού, που εκείνη τη στιγμή σήμαινε ότι η ΑΕΚ επέστρεφε στην πρώτη θέση.

Τα πράγματα έγιναν πολύ απλά για τους γηπεδούχους, που δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολλή ώρα για να μπουν μπροστά στο σκορ. Ο ΟΦΗ έδειχνε αδύναμος να αντιδράσει, αφού αγωνιζόταν και με 10 παίκτες και το παιχνίδι εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο. Οι γηπεδούχοι ήταν κυρίαρχοι και αυτό που έμενε ήταν το τελικό αποτέλεσμα, καθώς δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για τον νικητή της αναμέτρησης.

Ο Χάρης Παππάς σίγουρα αξίζει μεγαλύτερης προσοχής και συμμετοχής. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ έδειξε και χθες ότι πρέπει να παραμείνει στην ομάδα και να χρησιμοποιηθεί περισσότερο.

Ο διαιτητής Χαραλαμπίδης λειτούργησε αυστηρά στην αποβολή του Λεοζίνιο, ενώ δεν είχε καλή συνεργασία με τους βοηθούς του διότι αργούσε να δει τις υποδείξεις τους.

Το είχα πει: Θα είναι πιο δύσκολο φέτος το πρωτάθλημα


Απόλυτα δίκαιη χαρακτήρισε ο Φερέρ τη νίκη επί του ΟΦΗ. Ο Ισπανός τεχνικός παράλληλα τόνισε ότι βοήθησε η παρουσία του Παππά και υπογράμμισε ότι θα γίνουν αλλαγές στα προσεχή παιχνίδια για να γίνει σωστή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού της ΑΕΚ: «Το παιχνίδι άρχισε με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό και από τις δύο πλευρές και με ευκαιρίες εκατέρωθεν», είπε ο προπονητής της Ένωσης και συνέχισε: «Μας έλειπε η ο έλεγχος του παιχνιδιού. Πάντως το άγχος και η όρεξη να νικήσουμε μας έκανε να χάσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας. Η ομάδα είχε καλή στάση, κερδίζαμε ξανά τις μπάλες που χάναμε και με τη δουλειά μας προκαλέσαμε φθορά στον αντίπαλο. Η αποβολή μάς ευνόησε. Στο δεύτερο μέρος βάλαμε έναν πιο δημιουργικό γρήγορο και δεξιοτέχνη παίκτη όπως ο Παππάς και οπισθοχωρήσαμε αφήνοντας τον Καφέ να κάνει τη διαχείριση του παιχνιδιού. Είχαμε περισσότερες ευκαιρίες και ανοίξαμε το σκορ γρήγορα. Υπήρχαν καλές στιγμές μα και άλλες όπου μπορούσαμε να αποφύγουμε κάποια πράγματα. Η νίκη μας είναι δίκαιη».

Για την επάνοδο στην κορυφή, τόνισε: «Είναι στιγμιαία χαρά, γιατί υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Είπα από την αρχή ότι φέτος το πρωτάθλημα θα είναι πιο δύσκολο απ΄ ό,τι πέρυσι. Και τώρα που έχουμε και το ΟΥΕΦΑ, θα είναι δυσκολότερο. Σκέφτομαι να ξεκουράσω παίκτες και αν κάτι δεν με παρεμποδίσει θα το κάνω αυτό» Στην ερώτηση, πώς μερικοί παίκτες μπαίνουν αλλαγή παίζουν καλά και μετά χάνονται, είπε: «Αυτά είναι κριτήρια που εγώ χειρίζομαι, γιατί έχω καλύτερη γνώση και τους βλέπω να προπονούνται καθημερινά. Ο Παππάς έπαιξε 45΄ αλλά στο τέλος δεν μπορούσε γιατί είχε κράμπες. Ο Τόζερ έρχεται από δύο ματς με την Εθνική της χώρας του, θα παίξει με τη Φιορεντίνα και αυτές είναι αποφάσεις που δεν προέρχονται από βίτσιο».

Όταν ερωτήθηκε, αν ήρθε η νίκη από τις φωνές του Ντέμη Νικολαΐδη στα αποδυτήρια στους παίκτες, υπογράμμισε: «Ο πρόεδρος δεν φώναξε σε καμία στιγμή, εξέφρασε την άποψή του και ήθελε να διορθώσει κάποια συναισθήματα που είχαν “βγει”. Μάλλον είχατε λανθασμένη πληροφόρηση».

Για την αποβολή, ανέφερε: «Σέβομαι τις απόψεις των συναδέλφων μου. Είναι διαφορετικό το πρίσμα υπό το οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Πιστεύω ότι ένα μαρκάρισμα από πίσω τιμωρείται με κόκκινη κάρτα».

«ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΗ ΑΠΟΒΟΛΗ»

Ο Γιώργος Παράσχος απέδωσε τη βαριά ήττα της ομάδας του στην αποβολή και στα γρήγορα γκολ που δέχθηκε ο ΟΦΗ στο δεύτερο μέρος: «Ήρθαμε να αντιμετωπίσουμε στα ίσα την ΑΕΚ, και αυτό φάνηκε από τα πρώτα λεπτά, που έγινε ένα γρήγορο ματς με ευκαιρίες. Η ομορφιά του πρώτου ημιχρόνου έσβησε στο δεύτερο, με την αποβολή. Δεχθήκαμε ένα πολύ βαρύ σκορ και εκεί που πήγαμε να ανακτήσουμε την ψυχολογία μας, μ΄ αυτό το αποτέλεσμα γυρίσαμε πίσω».

Για την αποβολή του Λεοζίνιο, είπε: «Είναι τραβηγμένη η αποβολή. Απ΄ ό,τι έχω μάθει και έδειξε το βίντεο, ο παίκτης βρίσκει και την μπάλα λίγο».

●●● Ο Χάρης Παππάς τόνισε: «Εγώ δεν έχω μιλήσει με κανέναν δεν ξέρω από πού βγαίνουν τα περί δανεισμού μου. Τρία χρόνια γίνονται τα ίδια πράγματα και ακούγονται. Κάποιοι παίζουν με το όνομά μου. Ήρθα στην ΑΕΚ γιατί ήξερα ότι θα έχω ευκαιρίες αν δούλευα σκληρά».

●●● Ο Ζεράλδο Άλβες υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία, η οποία ήταν καθαρή. Ο παίκτης της ΑΕΚ υπέστη διάσειση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διανυκτέρευσε για προληπτικούς λόγους.

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος έπαθε διάστρεμμα στον αστράγαλο και σήμερα θα φανεί η σοβαρότητα της κατάστασής του.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ


ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ο νεαρός αμυντικός της ΑΕΚ έδειξε και στο χθεσινό ματς ότι δίκαια θεωρείται από τους καλύτερους παίκτες στην ηλικία του. Ο Παπασταθόπουλος ήταν άψογος στα καθήκοντά του. Έκοψε πάρα πολλές φορές τις επιθέσεις του ΟΦΗ. Αυτό που τον διέκρινε ήταν οι φάσεις που ήταν μόνος με έναν αντίπαλο. Ο αμυντικός της «Ένωσης» τις «καθάρισε» δείχνοντας μεγάλη οξυδέρκεια και κυρίως ψυχραιμία. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ομάδες του εξωτερικού τον έχουν βάλει στο στόχαστρο. Επίσης πρέπει και στην ΑΕΚ να τον εμπιστεύονται περισσότερο και όχι να παίζει αλλαγή όταν τραυματίζεται κάποιος από τους άλλους κεντρικούς αμυντικούς.

ΡΙΒΑΛΝΤΟ

Ο Ρίμπο ήταν ο μόνος που προσπαθούσε να βρει διαδρόμους στο άγονο πρώτο μέρος της ΑΕΚ. Ο Βραζιλιάνος πήρε σχεδόν όλες τις προσπάθειες για να διασπάσει την άμυνα του ΟΦΗ, αλλά οι συμπαίκτες του δεν δημιουργούσαν με τη κίνησή τους τις προϋποθέσεις για να τους βγάλει τις πάσες του. Ο Ριβάλντο έβγαλε αρκετές κάθετες πάσες, αρκετές σέντρες και βαθιές μπαλιές. Ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ και έδιωξε το άγχος από τους συμπαίκτες του. Ο μεγάλος παίκτης ήταν και πάλι στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή.

ΠΑΠΠΑΣ

Ήταν το δεύτερο παιχνίδι που μπήκε αλλαγή και κατάφερε να πείσει για την αξία του. Ο νεαρός έφτιαξε ένα γκολ, σημείωσε άλλο ένα και έδειξε ότι του αξίζουν περισσότερες ευκαιρίες και όχι η αμφισβήτηση. Ο Παππάς έχει τα προσόντα και προσπαθεί όποτε μπαίνει στο γήπεδο να δείχνει ότι μπορεί να σταδιοδρομήσει στην ΑΕΚ και όχι να τον έχουν στη λίστα των υπό παραχώρηση παικτών τον Ιανουάριο. Δίκαια πήρε τον τίτλο του ΜVΡ της συνάντησης στο χθεσινό ματς, αφού συνήθως αυτοί που σημειώνουν γκολ κλέβουν τη δόξα από τους αμυντικούς.

ΦΑΣΕΙΣ


● Στο 2΄ ο Γκέρμπερ σούταρε μέσα από την περιοχή και έστειλε την μπάλα άουτ.

● Η δεύτερη καλή φάση για τον ΌΦΗ έγινε στο 7΄, όταν ο Σίμιτς απέφυγε εύκολα τον Λαγό και σούταρε στέλνοντας ελάχιστα άουτ από το δεξί δοκάρι την μπάλα.

● Στο 11΄ ο Ριβάλντο με τακουνάκι μέσα στην περιοχή έδωσε στον Μπλάνκο, αλλά ο Τζόρβας απέκρουσε με τα πόδια το σουτ του Αργεντινού.

Οι Ριβάλντο, Λαγός, Μαντούκα άλλαξαν την μπάλα, αλλά το σουτ του Βραζιλιάνου έστειλε την μπάλα άουτ.

● Ο Τζόρβας με εκτίναξη έδιωξε την μπάλα κόρνερ σε σουτ του Καφέ στο 22΄.

● Στο 45΄ ο Μαντούκα έπιασε σουτ, αλλά ο Τζόρβας απέκρουσε και οι αμυντικοί απομάκρυναν την μπάλα.

● Στις καθυστερήσεις, ο Ριβάλντο εκτέλεσε κόρνερ στον Ράμος, αυτός έβγαλε μόνο του τον Μπλάνκο και ο Αργεντινός από θέση γκολ… αστόχησε. ● Ο «γόρδιος δεσμός» λύθηκε στο 46΄, όταν ο Λυμπερόπουλος με ντρίμπλες απέφυγε δύο αντιπάλους, πάσαρε στον Ριβάλντο και αυτός πραγματοποίησε το 1-0.

● Στο 57΄ ο Ράμος έβγαλε σέντρα, ο Λυμπερόπουλος έπιασε κεφαλιά και η μπάλα χτύπησε στο αριστερό δοκάρι και απομακρύνθηκε.

● Στο 50΄ ο Γκουστάβο Μαντούκα πήρε την μπάλα από εκτέλεση κόρνερ του Ριβάλντο και με άπιαστο σουτ την έστειλε στα δίχτυα του Τζόρβα και πέτυχε το 2-0 ● Στο 62΄ ο Παππάς στριφογύρισε μέσα στην περιοχή, πάσαρε στον Μπλάνκο και αυτός από κοντά πέτυχε το 3-0. ● Ο Χάρης Παππάς στο 74΄ με σουτ έξω από την περιοχή σημείωσε το 4-0.