Με το μαχαίρι έτοιμο να μπει στις πρόωρες συντάξεις κλείνει μεθαύριο στη Βουλή ο διάλογος-παρωδία της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, που προκαλεί απεργιακή θύελλα.


Oι απεργιακές κινητοποιήσεις, που αρχίζουν αυτήν την εβδομάδα και θα κλιμακωθούν τις επόμενες, αναμένεται να αποτελέσουν τεστ αντοχής για τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς. Σήμερα απεργούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Αύριο απεργούν οι δημοσιογράφοι και οι μηχανικοί του Δημοσίου. Θα ακολουθήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν ήδη προκηρύξει 24ωρη απεργία για τις 12 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται αυτήν την εβδομάδα να κλείσει τη διαδικασία του διαλόγου-παρωδία για το Ασφαλιστικό και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έως τώρα στους σχεδιασμούς της είναι να προχωρήσει στα ακόλουθα μέτρα:

1 Πρόωρες συντάξεις

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σχεδιάζει να βάλει μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις με στόχο σταδιακά και σε βάθος χρόνου όλοι οι ασφαλισμένοι να βγαίνουν σε σύνταξη στα 65 έτη. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του 2017 να υπάρχουν κοινά όρια για άντρες και γυναίκες ασφαλισμένους. Τα μεγαλύτερα θύματα του μέτρου θα είναι οι μητέρες που προσελήφθησαν μετά το 1985 και δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Ως αντιστάθμισμα της αύξησης των ορίων ηλικίας στις γυναίκες, η κυβέρνηση εξετάζει τη θεσμοθέτηση ετήσιας άδειας μετ΄ αποδοχών για έναν χρόνο στις γυναίκες αμέσως μετά τη γέννα. Σήμερα, ο μέσος όρος συνταξιοδότησης είναι τα 61 έτη. Επίσης δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν πολλές κατηγορίες, όπως οι μητέρες ανηλίκων (σε ηλικία 50 ετών), οι έγγαμες γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι (55 ετών με μειωμένη κατά 4,5% τον χρόνο σύνταξη), άνδρες και γυναίκες σε ηλικία 60 ετών, ενώ συντάξεις χορηγούνται και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (με 20 έτη εργασίας σε εργαζόμενες στο Δημόσιο μητέρες με 3 παιδιά, με 35 έτη εργασίας σε ηλικίας 58 ετών από το ΙΚΑ κ.ά.).

2 Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ επαγγέλματα κινδυνεύει να εξαιρεθεί από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς με το πρόσχημα της τεχνολογικής προόδου. Σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν αναμένεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ το 2008 και θα επικεντρώνονται στους νεοπροσληφθέντες. Εκτός λίστας αναμένεται να βγουν πολλές από τις συνολικά 500 ειδικότητες που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε επαγγέλματα όπως: τεχνικοί και εκφωνητές ραδιοφωνικών σταθμών, πλύντες πρατηρίων βενζίνης, οι απασχολούμενοι εντός του χώρου των καπνοβιομηχανιών, οι λεμβούχοι που απασχολούνται με την επιβίβαση ή την αποβίβαση επιβατών πλοίων, οι αποσκευοφορείς των λιμενικών χώρων, οι πωλητές χονδρικής πωλήσεως οπωρολαχανικών και κρεάτων που αναλαμβάνουν εργασία προ της 05.30 πρωινής στον οργανισμό κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, οι απασχολούμενοι στον χώρο των χαμάμ ως τρίφτες/ριες ή καμαρότοι- καμαριέρες, οδηγοί ελεγκτές εισπράκτορες και επιθεωρητές των ΗΛΠΑΠ, οδηγοί και βοηθοί αυτοκινήτων, λεωφορείων, φορτηγών, τρίκυκλων κ.λπ., ταμίες πολυδύναμων σουπερμάρκετ, νυκτοφύλακες, δύτες, μουσικοί πνευστών οργάνων, συνοδοί κλιναμαξών των σιδηροδρομικών συρμών, σιδερώτριες και διαλογείς ιματισμού, ψήστες και βοηθοί αυτών, νοσοκόμοι κτηνών, εργατοτεχνικό προσωπικό παρασκευής πάστας, τούρτας, γλυκών ταψιού και χαλβά, εμφανιστές κινηματογραφικών φιλμ, ραδιοτηλεγραφητές, τηλετυπιστές, αμαξοκαρραγωγείς, αρβυλεργάτες, κουρείς- κομμωτές, συντάκτες ημερησίων επαρχιακών εφημερίδων, βαρελοποιοί, καθώς και νεκροπομποί- εργάτες καθαριότητας νεκροταφείων. Αντίθετα, επιδιώκουν να εισαχθούν στη λίστα όλες οι ειδικότητες του δημόσιου τομέα που αντίστοιχές τους στον ιδιωτικό τομέα υπάγονται ήδη στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Αιτήματα έχουν υποβάλει ειδικότητες όπως: εναερίτες της ΔΕΗ, εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς αστικών λυμάτων, ακτινοθεραπευτές, ιατρικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, ειδικότητες του νοσηλευτικού προσωπικού, εργάτες, τεχνίτες, συντηρητές, τεχνολόγοι και μηχανικοί στα αντλιοστάσια λυμάτων, αποθηκάριοι απασχολούμενοι σε αποθήκες πρώτων υλών για την κατασκευή χρωμάτων, εφαρμοστές σειράς ναυπηγείου στην ξηρά, εργαζόμενοι στην παραγωγή βιομηχανιών πλαστικών, ελαστικών και απορρυπαντικών, απασχολούμενοι στην καθαριότητα, νυχτοθυρωροί (οι νυχτοφύλακες είναι ήδη στη λίστα), εργάτες αποθήκης φορτοεκφορτωτικών εργασιών.

3 Κίνητρα παραμονής στην εργασία – αντικίνητρα για πρόω ρη σύνταξη

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σχεδιάζει να θέσει ως κίνητρο παραμονής στην εργασία να αυξάνεται το ποσό της σύνταξης κατά ποσοστό 3% για κάθε χρόνο πέραν της υποχρεωτικής παραμονής. Τονίζεται ότι σήμερα στη χώρα μας το νομικό ασφαλιστικό πλαίσιο που υπάρχει χαρακτηρίζει ως πρόωρη τη συνταξιοδότηση όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται έως και 5 έτη νωρίτερα και λαμβάνει μειωμένη σύνταξη. Το καθεστώς αυτό ισχύει στα Ταμεία που ασφαλίζουν μισθωτούς, όχι όμως και στα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων. Έτσι, για τους μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένους υπάρχει ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για μειωμένη σύνταξη για άνδρες- γυναίκες (60ό έτος). Η μείωση της σύνταξης στις παραπάνω περιπτώσεις είναι έως 22,5% σε σχέση με την πλήρη σύνταξη. Τονίζεται ότι για ασφαλισμένους που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης είναι λίγα τα Ταμεία που εφαρμόζουν κίνητρα για επιμήκυνση του χρόνου ασφάλισης. Όσον αφορά τα αντικίνητρα σχεδιάζεται σημαντική περικοπή της σύνταξης σε όσους επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση. Σήμερα η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη κατά 4,5% για κάθε έτος, ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις το ποσοστό αυτό να διαμορφωθεί στο 6% και άνω.

Οι μόνοι που δεν θίγονται είναι οι σημερινοί συνταξιούχοι


«ΜΟΝΟΝ οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν πρόκειται να θιγούν από τις αλλαγές», διαμηνύει ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Προαναγγέλλει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, όμως διευκρινίζει ότι αυτό θα γίνει χωρίς να θιγούν τα γενικά όρια ηλικίας. Οι όποιες προσαρμογές επιχειρηθούν θα είναι ήπιες, ανεπαίσθητες και σε βάθος χρόνου, αναφέρει. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει ότι δεν θα συνεχιστεί το καθεστώς να λαμβάνουν ορισμένοι μεγαλύτερη σύνταξη από το ύψος του μισθού τους. Για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του συστήματος τονίζει την ανάγκη μεταφοράς του 10% από τους κοινωνικούς πόρους και επαναλαμβάνει ότι η ενοποίηση των Ταμείων δεν θα θίξει όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Σε ερώτηση για το καθεστώς συνταξιοδότησης των βουλευτών, ο κ. Μαγγίνας λέει: «Δεν διστάζω να συνομολογήσω ένα στοιχείο υπερβολής που υπάρχει στο θέμα που θίγετε και να σας βεβαιώσω ότι είναι ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση και θα ρυθμιστεί».