Ο έβδομος χρόνος γάμου αποδεικνύεται ο πιο κρίσιμος για Έλληνες και Ελληνίδες, όπως προκύπτει από νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 18.000 ζευγάρια. Μάλιστα, το γεγονός πως οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στις εξωσυζυγικές σχέσεις αποδεικνύεται πως είναι μύθος: μετά τα πρώτα χρόνια έγγαμου βίου οι γυναίκες απατούν με την ίδια συχνότητα.


Ξεκινώντας τα ζευγάρια την κοινή τους ζωή απολαμβάνουν σχεδόν καθημερινά το σεξ και πιστεύουν ακράδαντα ότι η σεξουαλική ταύτιση που νιώθουν θα κρατήσει για μια ζωή. Καθώς περνάει όμως ο καιρός, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν και στα δύο χρόνια γάμου, οι ερωτικές επαφές περιορίζονται από το «σχεδόν καθημερινά» σε τρεις φορές την εβδομάδα.

ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΙΣΤΙΑ

Μύθος πως οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία. Μετά τα πρώτα χρόνια έγγαμου βίου οι γυναίκες απατούν με την ίδια συχνότητα

Στον πέμπτο χρόνο, η ερωτική επιθυμία πέφτει κάθετα, με το σεξ να αραιώνει στη μία φορά την εβδομάδα. Μάλιστα, στον έβδομο χρόνο, η μία φορά τον μήνα είναι κάτι παραπάνω από αρκετή!

Στο έβδομο έτος έγγαμου βίου αρχίζει άλλωστε και η αναζήτηση νέων ερωτικών συντρόφων. Ειδικότερα, όπως παραδέχονται οι παντρεμένοι, το 19,5% των ανδρών και το 2% των γυναικών απατούν τον σύντροφό τους από τον πρώτο κιόλας χρόνο του γάμου, αλλά στον έβδομο χρόνο το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 65% για τους Έλληνες και το 64,5% για τις Ελληνίδες!

Έρευνα σε 18.000 ζευγάρια

Πώς εξηγείται η «ισότητα» των δύο φύλων στην απιστία; Στο ότι το 62% των ζευγαριών παραδέχονται πως η ερωτική έλξη που κάποτε ένιωθαν ο ένας για τον άλλον απλούστατα δεν υπάρχει πλέον. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μία νέα πανελλαδική μελέτη της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ), στην οποία συμμετείχαν 18.000 ζευγάρια παραγωγικής ηλικίας.

Το 64% τους έπιασαν στα πράσα

Όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και οι συνεργάτες του, ο έβδομος χρόνος του γάμου είναι ο πιο επικίνδυνος και για διαζύγιο: από τα 711 ζευγάρια που χώρισαν, τα 669 χώρισαν τον έβδομο χρόνο. Για ποιον λόγο; Γιατί έπιασαν τον σύντροφο τους στα πράσα, στο 64% των περιπτώσεων.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση στο ερώτημα γιατί αποτελεί την κρίσιμη καμπή στην ερωτική ζωή των παντρεμένων ο έβδομος χρόνος του γάμου και όχι ο δεύτερος ή ο δέκατος», δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης. «Το βέβαιον είναι πως ισχύει, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά διεθνώς. Προσφάτως, μάλιστα, προτάθηκε από γυναίκα βουλευτή της Γερμανίας στη Βουλή της χώρας της να λύνονται υποχρεωτικώς οι γάμοι στον έβδομο χρόνο, εκτός και αν συναινούν και οι δύο σύντροφοι να συνεχιστεί!».

Οι ορμόνες, τα γονίδια και το σύνδρομο της ομοιοπληξίας


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ επιστημονικές ερμηνείες για τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου στις μόνιμες σχέσεις. Τα αίτια είναι βιολογικά, ψυχολογικά και πολιτισμικά, κατά τον ερευνητή δρα Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη. «Οι βιολογικές αφορούν τα γονίδιά μας (είναι από τη φύση τους πολυγαμικά), τις ορμόνες μας (στις μακροχρόνιες σχέσεις μειώνονται τα επίπεδα των ανδρογόνων, των ορμονών που κινητοποιούν τον μεν άνδρα για να κατακτήσει, τη δε γυναίκα για να επιλέξει) αλλά και το σύνδρομο της ομοιοπληξίας (πολύ απλά, ο συγχρωτισμός και η εξοικείωση φέρνουν απέχθεια για σωματική επαφή)».

Από ψυχολογικής πλευράς, το παιχνίδι της διεκδίκησης και της κατάκτησης που κρατά ζωντανή την ερωτική επιθυμία φθίνει, καθώς υποκαθίσταται από την αγάπη και την τρυφερότητα.

Όσον αφορά τις πολιτισμικές ερμηνείες, πολύ απλά ο γάμος νομιμοποιεί αυτό που στο μυαλό του καθενός είναι παράνομο- και έτσι χάνει και το ενδιαφέρον του.