Μετά την Αmerican Βank of Αlbania που διαθέτει υποκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και την τουρκική Ζiraat Βank που σύντομα θα ανοίξει δύο υποκαταστήματα στην Αθήνα και την Κομοτηνή, τη σκυτάλη παίρνει η ρωσική τράπεζα ΚΕDR που σήμερα εγκαινιάζει το πρώτο της κατάστημα επί της Λεωφόρου Συγγρού.


Μάχη άνευ προηγουμένου, με μήλον της Έριδος τους οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ ελληνικών αλλά και ξένων τραπεζών που ανοίγουν τις πόρτες της ελληνικής αγοράς, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη ρωσική τράπεζα ΚΕDR, που σήμερα ξεκινά τη λειτουργία της. Η ΚΕDR είναι η πρώτη ρωσική τράπεζα που επεκτείνεται εκτός συνόρων, γεγονός που επιβεβαιώνει τόσο τις αλλαγές στο διεθνή τραπεζικό χάρτη, όσο και το ρόλο της ελληνικής τραπεζικής αγοράς στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

400.000 ρωσόφωνοι!

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Τζεν, εντεταλμένο του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕDR και επιθεωρητή για Ελλάδα και Ευρώπη, στόχος της είναι να προσελκύσει τους περίπου 400.000

ρωσόφωνους που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και παράλληλα να θέσει τις βάσεις για την επέκτασή της στην υπόλοιπη Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ιταλία και τη Γαλλία. Συνολικά στην Ελλάδα η τράπεζα σχεδιάζει να λειτουργήσει τέσσερα υποκαταστήματα, ενώ θα προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες, τόσο για ρωσόφωνους και όχι μόνο ιδιώτες πελάτες, αλλά και σε Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία. Συνολικά η τράπεζα ΚΕDR διαθέτει 175 υποκαταστήματα και γραφεία σε όλη τη Ρωσία, ιδρύθηκε πριν από 16 χρόνια και είναι η 20ή μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Ένα εκατομμύριο Αλβανοί

Αντίστοιχα, η Αmerican Βank of Αlbania λειτουργεί ήδη από το 2004 στο κέντρο της Αθήνας, στοχεύοντας στους πάνω από 1 εκατομμύριο οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία που εκτιμάται ότι ζουν στη χώρα μας. Η τράπεζα ανήκει στο Αλβανο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ίδρυμα που είναι ένας ιδιωτικός μη πολιτικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός της πολιτείας Delaware των ΗΠΑ και ιδρύθηκε το 1998 στην Αλβανία έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στη χώρα.

Αντίστοιχα, η Ζiraat Βank, που εκτιμάται ότι θα ανοίξει τα δύο πρώτα της υποκαταστήματα μέσα στους πρώτους μήνες του 2008 σε Αθήνα και Κομοτηνή, είναι η μεγαλύτερη τουρκική τράπεζα και ειδικεύεται στη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα.

Αντεπίθεση και από τις ελληνικές τράπεζες

Από την πλευρά τους πάντως, οι εγχώριες τράπεζες δεν μένουν «με σταυρωμένα τα χέρια» αλλά αντίθετα- αξιοποιώντας το δίκτυό τους στο εξωτερικό- έχουν λανσάρει το τελευταίο διάστημα μια σειρά από τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται σε οικονομικούς μετανάστες. Για παράδειγμα, έχουν μειώσει κατακόρυφα τα έξοδα αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για αποστολή εμβάσματος μεταξύ των υποκαταστημάτων τους, χορηγούν στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα με εξασφάλιση περιουσιακά στοιχεία από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα έχουν αναβαθμίσει τα ΑΤΜ τους ώστε να υποστηρίζουν και άλλες γλώσσες, όπως αλβανικά και ρώσικα, προκειμένου να εξυπηρετούν καλύτερα τους αλλοδαπούς πελάτες τους.