ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ των καταστροφικών πλημμυρών ζουν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του Έβρου. Η στάθμη του νερού στον Έβρο έχει ξεπεράσει τα έξι μέτρα, τη στιγμή που το όριο συναγερμού είναι τα 5,70 μέτρα, ενώ και στον Άρδα η στάθμη βρισκόταν χθες το απόγευμα πάνω από τα όρια επιφυλακής. Δύο χωριά, η Νέα Βύσσα και το Πράγγιο ήταν υπό εκκένωση αργά χθες το βράδυ, καθώς τα νερά πλησίαζαν απειλητικά στα σπίτια.

Ήδη, στον Έβρο μετέβη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προκειμένου μαζί με δυνάμεις του στρατού να σπάσει επιλεγμένα αναχώματα στα ποτάμια και να πλημμυρίσουν τεχνητά περιοχές όπου δεν υπάρχουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Πάντως, από υπερχείλιση αναχωμάτων και χειμάρρων έχουν ήδη πλημμυρίσει 5.000 στρέμματα με καλλιέργειες σε χωριά του Δήμου Τριγώνου, 6.000 στρέμματα στην περιοχή της Νέας Βύσσας, ενώ από τεχνητή θραύση αναχώματος πλημμύρισαν 8.000 στρέμματα στον κάμπο Πυθίου, στον Δήμο Διδυμοτείχου.

Ταυτόχρονα, όλοι οι κτηνοτρόφοι ενημερώνονται από χθες για να εκκενώσουν τα ποιμνιοστάσιά τους, ενώ από προχθές το βράδυ έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Ορεστιάδας- Δικαίων, λόγω υπερκάλυψης της γραμμής από νερά. Η συγκοινωνία διεξάγεται με λεωφορεία του ΟΣΕ.

Όπως είπε ο νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης, η κατάσταση ιδιαίτερα στον Έβρο ήταν οριακή, ενώ ήταν ζήτημα χρόνου να φτάσει στο ίδιο σημείο και ο Άρδας. «Η δυνατότητα του ποταμού Έβρου είναι να δέχεται 1.800 κυβικά νερού το δευτερόλεπτο και τώρα δέχεται 2.400 κυβικά το δευτερόλεπτο».

Ο Άρδας

Το πρόβλημα στον Άρδα και τον Έβρο δημιουργήθηκε από τη στιγμή που οι βουλγαρικές αρχές αποφάσισαν να διοχετεύουν περισσότερο νερό προς το ελληνικό έδαφος, αφού σε διαφορετική περίπτωση το μεγάλο φράγμα στο Ιβαήλοφγκραντ θα έσπαγε.