ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ και τοπικές εκλογές διεξάγονται αύριο στο Κόσοβο με φόντο την αντιπαράθεση με τη Σερβία σχετικά με το αίτημα των Αλβανών, που αποτελούν το 90% του πληθυσμού του, για ανεξαρτησία. Ο πρωθυπουργός Αγκίμ Τσέκου αποχωρεί, έτσι οι εκλογές θα αναδείξουν μια νέα ηγεσία. Όποιος όμως και να κερδίσει, η θέση υπέρ της ανεξαρτησίας δεν θα αλλάξει: όλοι όσοι διεκδικούν την εξουσία, έχουν δεσμευθεί να κηρύξουν την ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας μόλις οι διεθνείς μεσολαβητές τερματίσουν τις συνομιλίες και υποβάλουν την αναφορά τους στον ΟΗΕ, στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο πρώην διοικητής των ανταρτών Χασίμ Θάτσι και το κόμμα του, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (ΡDΚ), έχουν μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, όμως θα πρέπει να μοιραστούν την εξουσία, πιθανόν με τον Δημοκρατικό Σύνδεσμο του Κοσόβου (LDΚ), που είχε ιδρυθεί από τον εκλιπόντα Ιμπραήμ Ρουγκόβα και έχει τώρα αρχηγό τον Φατμίρ Σεϊντίου. Ο Θάτσι δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου «είναι απλώς ζήτημα ορισμού ημερομηνίας». «Το Κόσοβο και η Σερβία θα μπορούσαν να μιλούν για άλλα 100 χρόνια και να μη συμφωνήσουν ποτέ», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Κόσοβο, ο Γερμανός διπλωμάτης Γιόαχιμ Ρίκερ, εξέφρασε χθες την ανησυχία του λέγοντας πως το Βελιγράδι πιέζει τους Σέρβους του Κοσόβου να μη συμμετάσχουν στις αυριανές εκλογές. Η σερβική μειονότητα της επαρχίας διαμαρτύρεται για διακρίσεις εις βάρος της από τους Αλβανούς και, με εξαίρεση μια ψηφοφορία το 2001, έχει μποϊκοτάρει τόσο τις τοπικές όσο και τις βουλευτικές εκλογές. Δέκα από τις 120 έδρες στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου προορίζονται για τους Σέρβους, παραμένουν όμως κενές λόγω του μποϊκοτάζ.