ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου έθεσαν χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γιάννης Αλαβάνος και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελος Κουλουμπής.

Η ξέφρενη πορεία των τιμών τού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές «μονοπώλησε» χθες το βράδυ την ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ με θέμα την «προστασία των φυσικών πόρων».

Ο κ. Αλαβάνος, εκτός από το ζήτημα της αξιοποίησης των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου, αναρωτήθηκε τι γίνεται με τα αποθέματα του λιγνίτη, αλλά και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουλουμπής έθεσε το ζήτημα να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, προκειμένου να αξιοποιήσει προς όφελός της τα κοιτάσματα πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στον Μπάμπουρα- ανατολικά της Θάσου- για τα οποία, όπως επεσήμαινε, «το ΄82 φθάσαμε στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η γεώτρηση του Μπάμπουρα μπορεί να δώσει 120 έως 140 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να καλυφθεί το 30 έως 40% των αναγκών μας σε πετρέλαιο». Ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός που μίλησε για τους «φυσικούς πόρους και τις κλιματικές αλλαγές», άλλαξε- όπως είπε- την ομιλία του και έφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας- όπου διεξήχθη η ημερίδα.

Όπως ανέφερε, «το γεγονός ότι το κτίριο θερμαίνεται χωρίς να υπάρχει λόγος, με συνέπεια να είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα, σημαίνει σπατάλη των φυσικών πόρων.