Δακτυλικά αποτυπώματα ακόμη κι από παιδιά έξι ετών θα λαμβάνουν οι αρχές των χωρών- μελών της Ένωσης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.


Το πρωτοφανές αυτό μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο οδηγίας που προτείνει η Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών, ενώ προβλέπεται επίσης ότι πλέον δεν θα μπορούν τα τέκνα να εγγράφονται στα διαβατήρια των γονέων τους.

Στο εισαγωγικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μάλιστα σημειώνεται πως η ηλικία των έξι ετών επελέγη διότι «στη διάρκεια πιλοτικών προγραμμάτων ορισμένων κρατών- μελών φάνηκε πως τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών δεν έχουν επαρκή ποιότητα για πλήρη ταυτοποίηση προσώπου. Επιπλέον, υπόκεινται σε σοβαρές αλλαγές, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον έλεγχό τους καθ΄ όλη τη διάρκεια ισχύος του διαβατηρίου».

Η Κομισιόν, αιτιολογώντας την απόφασή της για την εισαγωγή της αρχής «ένα άτομο- ένα διαβατήριο», αναφέρει πως «εάν για παράδειγμα σε ένα διαβατήριο γονέα που εκδίδεται θα περιλαμβάνονται και τα τέκνα του, φέροντας μόνο τα ονόματα χωρίς φωτογραφίες, μονάχα τα βιομετρικά στοιχεία του συγκεκριμένου γονέα θα εισάγονται στο τσιπ. Τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των παιδιών δεν θα αποθηκεύονται. Κατά συνέπεια, η ταυτότητα των παιδιών δεν μπορεί να ελεγχθεί με αξιόπιστο τρόπο- κι αυτό μπορεί να διευκολύνει το εμπόριο παιδιών». Στο ίδιο πλαίσιο, της ενίσχυσης του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, η Κομισιόν εισηγείται με άλλη πρότασή της να φακελώνονται όλοι οι πολίτες της Ένωσης που ταξιδεύουν αεροπορικώς- και τα στοιχεία αυτά να κρατούνται για 13(!) χρόνια. Μάλιστα το φακέλωμα θα ισχύει ακόμη και για όσους ταξιδεύουν εντός των χωρών Σένγκεν, που πανηγυρικά διευρύνθηκαν και με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αυτήν την εβδομάδα. Το φακέλωμα βέβαια ανατρέπει μια βασική αρχή της Σένγκεν: την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

Οι επικριτές των προτάσεων της Επιτροπής την κατηγορούν ότι υιοθετεί τα μέτρα χωρίς σοβαρή διαβούλευση μόνο και μόνο επειδή το ζητούν οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να μην υποστεί η Ευρώπη «κυρώσεις» από την Ουάσιγκτον- που θα δυσκόλευαν τις ευρωαμερικανικές σχέσεις.