Κρυφό σχέδιο- σοκ για όλους τους ασφαλισμένους- σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία- επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Με όχημα τις ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων σχεδιάζει ανατροπές- σε δόσεις- από το 2013 στο ύψος των συντάξεων (μείωση έως 14% για τις κύριες και έως 50% για τις επικουρικές) και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (επιβάρυνση έως 7 έτη) για το σύνολο των ασφαλισμένων.
Oι προωθούμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων σχεδιάζεται να αρχίσουν σε 5 χρόνια από την ψήφιση του νόμου (σ.σ.: θα γίνει στις αρχές του 2008), δηλαδή από την 1/1/2013, και θα ολοκληρωθούν το 2023. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι τις 31.12.2012 δεν θα έχουν καμία απολύτως επίπτωση από τις αλλαγές.

Το Ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα αποσκοπεί στην «με τρόπο ήπιο άρση των αδικιών, των στρεβλώσεων και των υπερβολών οι οποίες σήμερα διατρέχουν το σύστημα».

Οι 3 βασικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι οποίες συζητήθηκαν στη χθεσινή Κυβερνητική Επιτροπή, αφορούν τα εξής:

1 «Τυφλές» συγχωνεύσεις


Ενοποιήσεις- περικοπές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ο κυβερνητικός στόχος είναι να περιοριστούν στα 4-5 τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας σύνταξης (σε σύγκριση με τα 175 κύρια και επικουρικά ταμεία που σήμερα λειτουργούν) ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να ισχύουν ενιαίοι όροι ασφάλισης. Στην κύρια ασφάλιση, τα Ταμεία θα είναι:

● το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ)

● ο ΟΓΑ για τους αγρότες ● ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για τους εμποροβιοτέχνες, ● το Ταμείο του Δημοσίου για τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και ● ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας για τους επιστήμονες.

Στο τελευταίο αυτό Ταμείο μελετάται να ενταχθούν τα Ταμεία των: γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, δημοσιογράφων και υπαλλήλων Τύπου.

Στην κύρια ασφάλιση οι ενοποιήσεις θα προχωρήσουν με βάση και το «μοντέλο» του νόμου Ρέππα και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν κυρίως τα Ταμεία των ΔΕΚΟ. Η αρχή έγινε από τα Ταμεία των τραπεζών και θα ακολουθήσουν οι φορείς των ΔΕΚΟ (με βάση τον νόμο Ρέππα το 2008 η ενοποίηση είναι υποχρεωτική). Πάντως το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο να επιτευχθεί αφού με τον τρόπο που γίνονται οι ενοποιήσεις, μεταφέρεται έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο στο ΙΚΑ, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των συνδικαλιστών. Όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση, στόχος είναι η δημιουργία 6- 9 κεντρικών φορέων. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αφορά τη δημιουργία εννέα φορέων επικουρικής ασφάλισης με βάση την επαγγελματική κατηγορία (Μισθωτών, Δημοσίων Υπάλληλων, ΔΕΚΟ, Αυτοαπασχολούμενων, Σωμάτων Ασφαλείας, Τραπεζών, Δημοσιογράφων, Ενόπλων Δυνάμεων, Δημοτικών και Κοινοτικών Υπάλληλων και εργαζομένων στις Βιομηχανικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αλλαγές αυτές θα συνοδευτούν από παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου το ποσοστό αναπλήρωσης να διαμορφωθεί στο 90%. Δηλαδή στόχος είναι η κύρια σύνταξη να είναι 70% και η επικουρική 20%, κάτι που ισχύει ήδη για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήμερα στην επικουρική ασφάλιση οι συντάξεις για τα 35 έτη κυμαίνονται από το 12% και φτάνουν έως και το 80% των συντάξιμων αποδοχών. Μάλιστα οι επικουρικές συντάξεις σε ορισμένα Ταμεία είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τη μέση σύνταξη των μεγάλων Ταμείων.

2 Νέες ειδικότητες στα βαρέα


Αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων με βάση πόρισμα της ειδικής επιτροπής. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2008 και θα αφορούν τους νεοπροσληφθέντες. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη νέων ειδικοτήτων στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς να συνοδευτεί από την απομάκρυνση επαγγελμάτων που τώρα θεωρούνται βαρέα και ανθυγιεινά. Επιπλέον προωθείται η θέσπιση κινήτρων για την παράταση παραμονής στην εργασία και μετά το 65ο έτος της ηλικίας για όλους όσοι το επιθυμούν στον ιδιωτικό τομέα. Το κίνητρο θα ισοδυναμεί με αύξηση 3% ετησίως στη σύνταξη και μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας.

3 Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων


Από την 1.1.2008 θα εφαρμοστεί ως έχει ο νόμος Ρέππα όσον αφορά την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και στα ειδικά ταμεία, οι οποίοι θα δουν σταδιακά τη σύνταξή τους να μειώνεται έως 5%. Συγκεκριμένα, οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν τους εργαζομένους στο Δημόσιο και όσους ασφαλίζονται στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, τον ΟΑΠ-ΔΕΗ, το ΤΑΠ-ΕΤΕ (Εθνική), το ΤΑΠ-ΑΤΕ (Αγροτική), το ΤΑΠ-ΗΣΑΠ, το ΤΑΠ της ασφαλιστικής εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ», το ΤΑΥΣΟ (συνεταιριστικών οργανώσεων), το ΤΣΠ- Τραπέζης της Ελλάδος, το ΤΑΠΙΛΤ (Ιονικής-Λαϊκής, που έχει ενοποιηθεί με το ΙΚΑ) και το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ. Με βάση τον νόμο, από τον επόμενο χρόνο οι συντάξεις στα συγκεκριμένα Ταμεία θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ισχύει σήμερα. Αυτό ισχύει για τα χρόνια που θα διανυθούν στους ασφαλιστικούς φορείς μετά την 1η Ιανουαρίου 2008. Συγκεκριμένα, για κάποιον ασφαλισμένο που θα συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, τα έτη ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007 θα υπολογισθούν με βάση ό,τι ισχύει σήμερα, δηλαδή με βάση τον τελευταίο μισθό, και με ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Για τα χρόνια που θα συμπληρωθούν μετά το 2008 σταδιακά- εντός δεκαετίας- το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από το 80% στο 70%. Σταδιακά επίσης από τον τελευταίο μισθό πάμε στις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Ως αποδοχές για τα έτη μετά την 1η Ιανουαρίου λαμβάνεται- για όσους αποχωρήσουν από το 2008 ώς το 2012- ο μέσος όρος των αποδοχών των μηνών που έχουν διανυθεί μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης. Από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα

«Ψάχνουν να βρουν τρόπους για να ανεβάσουν τα όρια ηλικίας και τις εισφορές», δήλωσε χθες από την Κοζάνη η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Βόμβα στον διάλογο, απεργίες στις τράπεζες


ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ της κυβέρνησης στον διάλογο- παρωδία για το Ασφαλιστικό με την κατάθεση τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Τραπέζης Πίστεως (ΤΑΠ) υπάγονται υποχρεωτικά από 1-1-2008 στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Οι τραπεζοϋπάλληλοι απαντούν με απεργίες, ενώ συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι χαρίζονται στην τράπεζα θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της Αlpha Βank προς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του προσωπικού της ύψους ενός (1) δισ. ευρώ και θα επιβαρυνθεί με αυτό το ποσό το ΕΤΑΤ, και κατ΄ επέκταση η κοινωνική ασφάλιση και το ΙΚΑ.

Στάση εργασίας

Η Ε.Ε. της ΟΤΟΕ αποφάσισε χθες να οργανώσει παντραπεζική στάση εργασίας την ημέρα συζήτησης της τροπολογίας στη Βουλή, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία του Συλλόγου της Αlpha Βank (σύμφωνα με εισήγηση του προέδρου του Συλλόγου) και συγκέντρωση με παράσταση ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ στο Προεδρείο της Βουλής.

«Είναι εξόχως ανησυχητικό ότι την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει “εικόνα διαλόγου” και όχι πραγματικών και ουσιαστικών απαντήσεων έχουμε κυβερνητική τροπολογία με την οποία χαρίζονται δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, χρήματα τα οποία φορτώνονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Δείχνει δηλαδή ποια είναι η πραγματική διάθεσή της για την κοινωνική ασφάλιση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιαν. Παναγόπουλος.

Γκιάτης: Σκάνδαλο

Όπως σημειώνει ο σύλλογος εργαζομένων της Τράπεζας, η ρύθμιση αυτή που παρέμεινε επί έναν χρόνο στα αζήτητα, λόγω της σκανδαλώδους ρύθμισης των οικονομικών υποχρεώσεων της Τράπεζας, επανέρχεται τώρα μέσω ειδικής τροπολογίας επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. «Είναι σκάνδαλο», τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Τράπεζα κ. Τάσος Γκιάτης, ο οποίος παράλληλα τονίζει ότι θα επιβαρυνθούν οι νέοι υπάλληλοι με αύξηση των ορίων ηλικίας έως 15 έτη και μείωση των συντάξεων έως 40%.

● Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι εάν αυτή η τροπολογία ψηφιστεί και εφαρμοστεί, τότε θα χαριστούν θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της Αlpha Βank προς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του προσωπικού της ύψους ενός δισ. ευρώ και θα επιβαρυνθεί με αυτό το ποσό το ΕΤΑΤ, και κατ΄ επέκταση η κοινωνική ασφάλιση και το ΙΚΑ.

Πρωταγωνίστρια η Αlpha στο Χρηματιστήριο


ΙΣΧΥΡΕΣ ανοδικές τάσεις επικράτησαν χθες για πρώτη φορά ύστερα από μια ολόκληρη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93% και διαμορφώθηκε στις 5.177,09 μονάδες. Μεγάλη πρωταγωνίστρια στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η Αlpha Βank που ενισχύθηκε 3,26% και έκλεισε στα 25,96 ευρώ εν μέσω φημολογιών που έκαναν λόγο για συμφωνία συνεργασίας του χρηματοπιστωτικού ομίλου με άλλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οι φήμες έφεραν ως ενδιαφερόμενους για την Αlpha την Εθνική Τράπεζα και τον όμιλο Μarfin. Κύκλοι του ομίλου Μarfin πάντως διέψευδαν ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ οι φήμες για προσέγγιση της Αlpha δεν επιβεβαιώνονταν ούτε από την πλευρά της Εθνικής. Εντούτοις καμία από τις τράπεζες δεν προχώρησε σε επίσημες ανακοινώσεις.