Ξεχάστε τα joystick, τα ποντίκια και τα πληκτρολόγια. Το gaming έχει περάσει πλέον σε άλλη διάσταση, με τους παίκτες να σηκώνονται από τον καναπέ ή το γραφείο και να συμμετέχουν ενεργά στη διασκέδαση. Από το Εye Τoy της Sony, την κάμερα δηλαδή που έβαλε το πρόσωπο και τις κινήσεις του παίκτη για τα καλά στο…

παιχνίδι, μέχρι το Wii της Νintendo, που «διαβάζει» το σώμα μας προκειμένου να μεταφέρει τι κάνουμε στην οθόνη, αλλά και παιχνίδια μουσικής και χορού, όπως το Guitar Ηero και το Dance Dance Revolution, οι gamers έχουν μπει για τα καλά στον κόσμο της δράσης.

Μάλιστα, πολλές είναι οι εταιρείες εκείνες που προκρίνουν τον τρόπο αυτό της διασκέδασης ως μια εναλλακτική μέθοδο άσκησης, για όσους θέλουν να κάψουν τις απαραίτητες θερμίδες, δίχως όμως να τρέχουν στα γυμναστήρια, και απολαμβάνοντας παράλληλα τα απαραίτητα παιχνίδια.

Στην πραγματικότητα πάντως, και παρά τις πρωτοβουλίες που είχαν πάρει άλλες εταιρείες στο παρελθόν, τη μεγάλη επανάσταση στο gaming έφερε η κονσόλα W ii της Νintendo, το χειριστήριο της οποίας διαθέτει ενσωματωμένο αισθητήρα, προκειμένου να «διαβάζει» τις κινήσεις του κατόχου του στον χώρο. Έτσι, για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι τένις, ο παίκτης δεν αρκεί να πατάει τα κουμπάκια και να κουνά τον μοχλό, προκειμένου να γίνει ψηφιακός Φέντερερ. Αντίθετα, θα πρέπει να σηκωθεί από τον καναπέ του και, σαν κανονικός τενίστας, να κινήσει στον κατάλληλο χρόνο το χέρι και το σώμα του, προκειμένου να χτυπήσει το ψηφιακό μπαλάκι. Αντίστοιχα, τα παιχνίδια πολεμικών τεχνών απαιτούν δεξιοτεχνία όχι μόνο στα δάκτυλα αλλά σε ολόκληρο το σώμα, βοηθώντας παράλληλα στην άσκηση. Σε δρόμο παράλληλο με αυτό που άνοιξε το Wii έχουν μπει όμως και μια σειρά από άλλα παιχνίδια, τα οποία με τα κατάλληλα αξεσουάρ επιδιώκουν να κάνουν πιο ζωντανή από ποτέ την εμπειρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σειρά των Guitar Ηero, όπου ο παίκτης χρησιμοποιεί την ειδική κιθάρα προκειμένου να παίξει ψηφιακά μια σειρά από τα πιο δημοφιλή ροκ κομμάτια όλων των εποχών, κερδίζοντας πόντους αλλά και την αποθέωση του κοινού. Τόσο ρεαλιστικό είναι το εν λόγω παιχνίδι, ώστε αρκετοί είναι εκείνοι που αποφάσισαν στη συνέχεια να ασχοληθούν και με την κανονική κιθάρα.

Αντίστοιχα, το Dance Dance Revolution υπόσχεται να κάψει πολλές θερμίδες, καθώς προκειμένου να πιάσει το πολυπόθητο high score ο παίκτης θα πρέπει να εκτελέσει μια σειρά από χορευτικές φιγούρες στο ειδικό χαλάκι (playmat) το οποίο έρχεται μαζί με το παιχνίδι.

Οι λίγο πιο παλιοί θα θυμούνται επίσης το Donkey Konga, όπου- προκειμένου ο γορίλλας-πρωταγωνιστής του παιχνιδιού να υπερπηδήσει τα εμπόδια (πήδα το μαντράκι έλεγε το παλιό τραγούδι)- ο παίκτης έπρεπε να χτυπήσει το… ταμπούρλο που υπήρχε στη συσκευασία.

Τip

Πριν ασχοληθείτε με τα συγκεκριμένα παιχνίδια, φροντίστε να έχετε τον απαραίτητο χώρο ώστε να αποφύγετε πιθανά ατυχήματα.