Μεταλλαγμένους οργανισμούς στο 20% των δειγμάτων από εισαγόμενα μείγματα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής εντοπίζουν οι υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους την τελευταία τριετία.


Πρόκειται για μείγματα αλεύρων με πρόσθετα που προέρχονται από τρίτες χώρες και τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ντόνατς, κρέπας, βάφλας και άλλων αρτοπαρασκευασμάτων. Όπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροφίμων του Χημείου τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά προορίζονται για χρήση από εστιατόρια, καφετέριες,

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ

τα μείγματα που χρησιμοποιούνται σε ντόνατς, κρέπες και βάφλες

ζαχαροπλαστεία. Δηλαδή οι πολίτες πολλές φορές καταναλώνουν… εν αγνοία τους μεταλλαγμένα τρόφιμα! Κι αυτό διότι η πληροφορία για την προέλευσή τους από γενετικώς τροποποιημένες πρώτες ύλες φτάνει μόνο μέχρι τον επιχειρηματία. Άλλωστε, η αναγραφή ενδείξεων στους καταλόγους εστιατορίων δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Οι διοικητικοί έλεγχοι του Χημείου εντοπίζουν μη κανονικά δείγματα και σε μείγματα για παρασκευή ροφημάτων με βάση τον καφέ ή τη σοκολάτα, τα οποία συνήθως περιέχουν υδρογονωμένο σογιέλαιο, σιρόπι γλυκόζης και τα οποία συχνά έχουν παραχθεί από γενετικώς τροποποιημένο αραβόσιτο ή σόγια.

Πάντως το Χημείο μετά τους ελέγχους που διενεργεί θέτει ως όρο εισαγωγής την υποχρεωτική αναγραφή των ενδείξεων σχετικά με τη γενετική τροποποίηση στα έγγραφα ή στην ετικέτα των προϊόντων. Ανάμεσα στα προϊόντα που ελέγχει το Χημείο είναι επίσης άλευρα σόγιας και αραβοσίτου, πρωτεΐνη σόγιας, (κυκλοφορεί στο εμπόριο ως κιμάς ή κεμπάπ σόγιας).

Έλεγχοι… κατόπιν εορτής

Την ίδια στιγμή ελέγχους «κατόπιν εορτής», όπως αποδεικνύεται, πραγματοποιεί ο ΕΦΕΤ. Δηλαδή τα μεταλλαγμένα πρώτα φτάνουν στο πιάτο των καταναλωτών και μετά… αποσύρονται από τα σούπερ μάρκετ. Τον περασμένο Ιούλιο ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε για τη διακίνηση μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου ρυζιού από το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Επρόκειτο για σπαγγέτι ρυζιού (noodles). Ο ΕΦΕΤ με δελτίο Τύπου που εξέδωσε (στις 24 Ιουλίου) ενημέρωνε τους πολίτες για την απόσυρση του προϊόντος. Παράλληλα όμως καλούσε τους καταναλωτές που είχαν ήδη προμηθευτεί το προϊόν «να μην το καταναλώσουν» καθώς κυκλοφορούσε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και είναι πολύ πιθανόν να είχε καταναλωθεί…

Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν και στις 10 περιπτώσεις σε διάστημα ενός έτους που ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε τους πολίτες για την ύπαρξη μεταλλαγμένων στην αγορά, ο εντοπισμός τους προέκυψε ύστερα από ειδοποίηση που έλαβε από το ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού, κατόπιν καταγγελίας και όχι από δική του πρωτοβουλία. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Φορέας δεν έχει στείλει έως σήμερα κανένα δείγμα στο Γενικό Χημείο του Κράτους προκειμένου να αναλυθεί από το ειδικό εργαστήριο για την ύπαρξη μεταλλαγμένων.

Τα τελευταία 3 χρόνια πάντως ο ΕΦΕΤ εγκατέλειψε ειδικό πρόγραμμα για τα μεταλλαγμένα. Πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιούνταν ξεχωριστά από τους τακτικούς δειγματοληπτικούς με τον τίτλο «Πρόγραμμα παρακολούθησης για τον έλεγχο παρουσίας γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στα τρόφιμα» την τριετία 2000-2003.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του Φορέα, κ. Ευάγγελος Λάζος, απάντησε ότι στα πλαίσια του ελέγχου τροφίμων «μέχρι το 2006, ο ΕΦΕΤ οργάνωνε ετήσια προγράμματα ελέγχου της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. Από το 2000 συμπεριλαμβάνεται σε αυτά τα προγράμματα ελέγχου και ο έλεγχος για την παρουσία γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών σε τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων. Από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί συνάγεται ότι σε ποσοστό 96% τα τρόφιμα είναι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Δεν αναφέρει όμως ποια προϊόντα δεν ήταν σύμφωνα με τη νομοθεσία…

Η έρευνα του ΕΦΕΤ την περίοδο 2000-2003, πάντως, είχε δείξει ότι ποσοστό 13,9% των δειγμάτων που είχαν ελεγχθεί ήταν μη κανονικά.

40 εταιρείες στη μαύρη λίστα


«Ο ΜΟΝΟΣ ουσιαστικός τρόπος που μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών και να εμποδίσει περιστατικά επιμόλυνσης της διατροφικής αλυσίδας είναι η πλήρης απαγόρευσή τους» τονίζει η υπεύθυνη εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα στην Greenpeace κ. Ελένη Δανάλη. Η Greenpeace εξακολουθεί να καταρτίζει τον οδηγό καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα, όπου δημοσιοποιεί ποιες εταιρείες τροφίμων (ζωικών προϊόντων) της έχουν απαντήσει εγγράφως και με πιστοποιητικά ότι δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα και ποιες όχι. Στον τελευταίο οδηγό, του Μαΐου, από τις 75 εταιρείες, περισσότερες από τις μισές, οι 40, είναι στη μαύρη λίστα! Ανάμεσά τους είναι πτηνοτροφικές, γαλακτοκομικές, αλλαντικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Νίκος Τσεμπερλίδης από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών τονίζει ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να διαπιστώσει με κανένα τρόπο εάν ένα προϊόν περιέχει γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς. «Μόνο εάν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής».